Σελίδες

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Ελλάδα: Η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει έως τις 5 Δεκεμβρίου

Ελλάδα: Η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει έως τις 5 Δεκεμβρίου

Ελλάδα: Η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει έως τις 5 Δεκεμβρίου


Ελλάδα: Η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει έως τις 5 Δεκεμβρίου

  «Το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων είναι πιεστικό, αλλά ακόμη θεωρείται ρεαλιστικό», δήλωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Ελλάδα: Η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει έως τις 5 Δεκεμβρίου

Στενεύουν τα περιθώρια για ολοκλήρωση αξιολόγησης έως τις 5 Δεκεμβρίου

Τρία χρονικά ορόσημα έχουν μπροστά τους κυβέρνηση και δανειστές στην προσπάθεια να πετύχουν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) για τη δεύτερη αξιολόγηση. Τα περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά, με τον υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη να παραδέχεται χθες ότι το χρονοδιάγραμμα είναι πιεστικό, αλλά να προσθέτει ότι ακόμα θεωρείται ρεαλιστικό. Το πρώτο χρονικό ορόσημο είναι αυτό της 21ης Νοεμβρίου. Μέχρι τότε οι εκπρόσωποι των δανειστών θα βρίσκονται στην Αθήνα για τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση επί των θεμάτων του δεύτερου ελέγχου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 22 του μήνα θα αναχωρήσουν για τις βάσεις τους και θα υπάρξει ένα μικρό διάλειμμα εξαιτίας των εορτών στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ. Το δεύτερο χρονικό ορόσημο είναι εκείνο της 28ης Νοεμβρίου. Τότε συνεδριάζει το Euroworking Group (EWG). Η τρόικα πρέπει να παρουσιάσει στο EWG την πορεία των διαπραγματεύσεων, με τον αρχικό σχεδιασμό να προέβλεπε ότι ιδανικά θα έπρεπε να είναι έτοιμο το staff level agreement. Κάτι τέτοιο, όμως, φαίνεται πλέον πολύ δύσκολο.

Ετσι, το τρίτο χρονικό ορόσημο είναι η 5η Δεκεμβρίου που συνεδριάζει το Eurogroup. Επί της ουσίας, όλοι δουλεύουν πλέον με γνώμονα να προλάβουν να παρουσιάσουν κάποιου είδους συμφωνία για τα μεγάλα θέματα του ελέγχου στο Eurogroup (δεν αποκλείεται να επιστρέψει το κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα πριν από το Eurogroup), ώστε να δοθεί μια πολιτική έγκριση στη συμφωνία αυτή και να προχωρήσουν οι συζητήσεις για το χρέος. Οπως αναφέρουν στελέχη με γνώση της κατάστασης, σε αυτό το σενάριο θα μπορούσαν διάφορες εκκρεμότητες του ελέγχου να προσδιοριστούν ως προαπαιτούμενα (milestones) και να υλοποιηθούν μέσα στον επόμενο μήνα.

Χθες, έγινε η αρχή στον δεύτερο κύκλο των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - τρόικας για την αξιολόγηση. Στο πρώτο ραντεβού συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, ο κ. Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης. Στη σύσκεψη αυτή ετέθη το χρονοδιάγραμμα των επόμενων συζητήσεων και σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη –ο οποίος παρά την αλλαγή υπουργείου θα συνεχίσει να συμμετέχει σε όλες τις συσκέψεις με την τρόικα– με λίγη καλή θέληση και από τις δύο πλευρές θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία εντός χρονοδιαγράμματος.

Λίγο αργότερα, οι κ.Τσακαλώτος και Σταθάκης είχαν συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (το αποκαλούμενο υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων). Το νέο υπερταμείο θα πρέπει να μπορεί να λειτουργεί από τις αρχές του έτους και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον δύο βασικές κινήσεις:

• Να συμφωνηθεί ο εσωτερικός κανονισμός του. Δηλαδή, ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργεί.

• Να οριστεί το διοικητικό του συμβούλιο. Κατά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος ορίστηκε το εκτελεστικό συμβούλιο, το οποίο είναι αρμόδιο για να τρέξει τις διαδικασίες στελέχωσης του διοικητικού συμβουλίου.

Παράλληλα, στα βασικά μέτρα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι και η έναρξη των διαδικασιών πρόσληψης συμβούλων αποκρατικοποίησης για τις ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ. Θέμα το οποίο είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει πολιτικές αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Σήμερα είναι προγραμματισμένο να γίνουν δύο συναντήσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Η μία θα αφορά θέματα του υπουργείου Υγείας και η δεύτερη ζητήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα. Για τη δεύτερη, το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης, καθώς οι δανειστές θεωρούν ότι μέσω της προωθούμενης νομοθετικής ρύθμισης θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό το θέμα των «κόκκινων» δανείων. Επίσης, θα εξεταστεί και η πορεία αλλαγής των διοικήσεων των τραπεζών.

Τις επόμενες ημέρες θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων και οι εξελίξεις στο σκέλος των δημοσιονομικών μεγεθών. Τη Δευτέρα θα πρέπει να κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2017, ενώ χρειάζεται να συμφωνηθεί και ο τρόπος χρηματοδότησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) για το 2018.

 http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ! Παρακαλούμε να είναι ευπρεπή!