ΤΑXIS και ταμειακές μηχανές: θα γίνει ηλεκτρονική διαβίβαση των δεδομένων όλων των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων στον server της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων;
Γιατί πάγωσε η διασύνδεση των ταμειακών με το ΤΑXIS
10 μήνες: Η σχετική νομοθετική ρύθμιση είναι έτοιμη από τον Ιανουάριο του 2016
ΤΑXIS και ταμειακές μηχανές: θα γίνει ηλεκτρονική διαβίβαση των δεδομένων όλων των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων στον server της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων;
ΤΑXIS και ταμειακές μηχανές: θα γίνει ηλεκτρονική διαβίβαση των δεδομένων όλων των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων στον server της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων;
Από τον Ιούλιο του 2015 είναι έτοιμη και η υπουργική απόφαση για τις ταμειακές μηχανές.
Στον «πάγο» για πάνω από 10 μήνες έχει βάλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τη νομοθετική ρύθμιση και την υπουργική απόφαση που προβλέπουν την υποχρεωτική ηλεκτρονική διαβίβαση των δεδομένων όλων των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων στον server της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μέσω διασυνδεδεμένων ταμειακών μηχανών, μηχανημάτων POS και κινητών τηλεφώνων, με διαδικασίες υψηλών προδιαγραφών ασφαλείας.
Η νομοθετική ρύθμιση είναι έτοιμη από τον Ιανουάριο του 2016, ενώ η υπουργική απόφαση που ρύθμιζε τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου αυτού είχε ετοιμαστεί πολύ νωρίτερα, από τον Ιούλιο του 2015! Κι όμως μέχρι σήμερα ούτε η νομοθετική ρύθμιση ούτε η υπουργική απόφαση έχουν προωθηθεί για θεσμοθέτηση και εφαρμογή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργική απόφαση καθορίζει τις τεχνικές λεπτομέρειες για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τον server της ΓΓΔΕ και την ηλεκτρονική διαβίβαση στον ίδιο server των δεδομένων των χειρόγραφα εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων.
Ως μέσα αποστολής των στοιχείων των συναλλαγών προβλέπονται τα εξής:
- ταμειακές μηχανές on line συνδεδεμένες με τον server του συστήματος ΤΑXIS της ΓΓΔΕ,
- κινητά τηλέφωνα,
- μηχανήματα POS.
Η απόφαση προβλέπει ότι όλα τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που αφορούν συναλλαγές χονδρικής και λιανικής πώλησης (τιμολογίων και αποδείξεων) πρέπει να διαβιβάζονται ηλεκτρονικά από τους εκδότες στην ΓΓΔΕ.
Ακόμη, καθορίζει τον χρόνο έναρξης της υποχρέωσης αυτής (σταδιακά, ανά επάγγελμα και περιοχή).
Ορίζει επίσης τα ακόλουθα μέσα αποστολής των στοιχείων των συναλλαγών:
- ταμειακές μηχανές online συνδεδεμένες με τον server του συστήματος ΤΑXIS της ΓΓΔΕ των ταμειακών μηχανών
- κινητά τηλέφωνα
- μηχανήματα POS
Καθορίζει ακόμη τον τρόπο αποστολής (υψηλά standard ασφαλείας) και άλλες τεχνικές λεπτομέρειες.
Ωστόσο, κατά τη διαδικασία έκδοσης και υπογραφής της υπουργικής απόφασης, εντοπίστηκε νομοθετικό κενό, που προέκυψε από την κατάργηση του νόμου 1809/1988, ο οποίος αναφερόταν στην υποχρέωση διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών και ηλεκτρονικής διαβίβασης των δεδομένων τους στη ΓΓΔΕ και έδινε τη σχετική εξουσιοδότηση στον υπουργό για να εξειδικεύσει το μέτρο με απόφασή του.
Η εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής διαβίβασης των δεδομένων όλων των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων στη ΓΓΔΕ θα συμβάλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, για τους εξής λόγους:
1. Ο ελεγκτικός μηχανισμός, έχοντας στο τέλος κάθε ημέρας το σύνολο των ημερήσιων συναλλαγών πανελλαδικά, θα μπορεί να πραγματοποιεί απομακρυσμένα και κυρίως εύκολα, στοχευμένους ελέγχους και να επεμβαίνει έγκαιρα.
2. Δεν θα μπορεί κάποιος να αλλοιώνει εκ των υστέρων τις συναλλαγές του και να αποκρύπτει ΦΠΑ και φορολογητέα ύλη.
3. Κάθε πολίτης θα μπορεί πολύ εύκολα και ανέξοδα, μέσω του κινητού, του tablet ή του υπολογιστή του, να ελέγχει αν μια απόδειξη που πήρε από κάποια επιχείρηση έχει αποσταλεί στη ΓΓΔΕ και άρα είναι νόμιμη.
4. Οι ανωτέρω τρεις λόγοι θα αναγκάσουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες να μην εκδίδουν πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία ή να μην αλλοιώνουν εκ των υστέρων τα εκδοθέντα φορολογικά στοιχεία.
naftemborikh
Στην ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το TAXIS προχωρά το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που θα κατατεθεί στην Βουλή, ενώ οι επιτηδευματίες που δεν έχουν ταμειακές ή άλλους φορολογικούς μηχανισμούς θα υποχρεωθούν να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στην ΓΓΠΣ τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδουν
Σύμφωνα με την τροπολογία θα προβλέπεται η ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών των επιχειρήσεων με τις πληροφοριακές υποδομές της ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών (TAXIS), καθώς επίσης και την υποχρέωση των επιτηδευματιών που δεν έχουν ταμειακές μηχανές ή άλλους φορολογικούς μηχανισμούς να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στην ΓΓΠΣ τα δεδομένα των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων. Η τροπολογία αυτή ήταν έτοιμη από τον Ιανουάριο, αλλά η κατάθεσή της είχε «παγώσει» με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και των δανειστών.
Η τροπολογία θα ορίζει, συγκεκριμένα, ότι:
α) Όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς επίσης και όλα τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες θα υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στις πληροφοριακές υποδομές της ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών τα δεδομένα όλων των φορολογικών στοιχείων που εκδίδουν (π.χ. των παραστατικών που σχετίζονται με χονδρικές ή λιανικές συναλλαγές), ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσής τους (ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα).
β) Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθοριστούν η έκταση εφαρμογής και οι ειδικότερες υποχρεώσεις των συναλλασσομένων (φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων), η διαδικασία και οι τεχνικές προδιαγραφές για τη διαβίβαση, την ασφάλεια και την επεξεργασία των δεδομένων, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη διαβίβασή τους.
γ) Υπεύθυνη για τη διαβίβαση, την επεξεργασία, τη διαχείριση και τη διάθεση των δεδομένων των συναλλαγών είναι η Διεύθυνση Υποστήριξης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών της ΓΓΔΕ.
δ) Για κάθε συναλλαγή για την οποία ο υπόχρεος δεν διαβιβάζει τα δεδομένα της θα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ.
ε) Το νομοθετικό κενό που είχε δημιουργηθεί από την 1η/1/2015, με τις διατάξεις του άρθρου 38 του ν. 4308/2014 για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα [με τις οποίες καταργήθηκαν οι εξουσιοδοτικές διατάξεις της παραγράφου 9 του άρθρου 26 του ν. 3943/2011, με συνέπεια να μην είναι δυνατή πλέον η έκδοση υπουργικής απόφασης για την ηλεκτρονική διαβίβαση των δεδομένων των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών από τις ταμειακές μηχανές στον εξυπηρετητή (server) που βρίσκεται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικών Υπηρεσιών] καλύπτεται με επαναφορά της εξουσιοδοτικής διάταξης.
Ηλεκτρονική διαβίβαση και e-συναλλαγές
Όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, οι νέες διατάξεις έχουν ως στόχο να καταστήσουν υποχρεωτική την ηλεκτρονική διαβίβαση των δεδομένων όλων των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων στη ΓΓΠΣ και ταυτόχρονα να δώσουν τη δυνατότητα στο ΥΠΟΙΚ να αποφασίζει ευθέως για τον τρόπο διαβίβασης των δεδομένων όλων των συναλλαγών, ώστε το μέτρο αυτό να «δέσει» με μια εξίσου σημαντική διαρθρωτική παρέμβαση που ετοιμάζεται για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την καθιέρωση της υποχρέωσης διενέργειας συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα μεταξύ των οποίων και με «πλαστικό χρήμα».
Επιπλέον, με την ηλεκτρονική διαβίβαση των δεδομένων των εκδιδόμενων παραστατικών στη ΓΓΠΣ ακόμη και οι επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι θα γίνονται πιο αποτελεσματικοί, καθώς θα δίνεται η ευχέρεια άμεσου εντοπισμού συναλλαγών για τις οποίες είτε δεν έχουν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία είτε έχουν εκδοθεί αποδείξεις από αδήλωτες ταμειακές μηχανές είτε έχουν εκδοθεί πλαστά τιμολόγια.
http://www.dikaiologitika.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε τα σχόλια σας εδώ! Παρακαλούμε να είναι ευπρεπή!