Σελίδες

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

ΦΠΑ σε απαλλασσόμενη δραστηριότητα Ιατρός ελεύθερος επαγγελματίας απαλλαγή ΦΠΑ

ΦΠΑ σε απαλλασσόμενη δραστηριότητα Ιατρός ελεύθερος επαγγελματίας απαλλαγή ΦΠΑ
ΦΠΑ σε απαλλασσόμενη δραστηριότητα | ιατρος ελευθερος επαγγελματιας απαλλαγη φπα

Ιατρός ελεύθερος επαγγελματίας απαλλαγή ΦΠΑ

Ιατρός ελεύθερος επαγγελματίας απαλλαγή ΦΠΑ 

Βουρβούλακας Νίκος

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:  απαλλαγη, ιατροι, ΦΠΑ, prorata
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: 
Μείωση του φόρου εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής 5 ερωτήσεις και απαντήσεις | logistika-grafeia.blogspot.com
Τελευταία ενημέρωση: Οκτώβριος 12, 10:50

Ιατρός ελεύθερος επαγγελματίας απαλλαγή ΦΠΑ ιατρος ελευθερος επαγγελματιας απαλλαγη φπα

ΦΠΑ σε απαλλασσόμενη δραστηριότητα




https://www.taxheaven.gr


Τι έσοδα αναγράφονται στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ για ιατρό (απαλλασσόμενη δραστηριότητα);


Η περιοδική δήλωση Φ.Π.Α. αφορά το σύνολο της δραστηριότητας του επιτηδευματία.
Στη δήλωση ΦΠΑ αναγράφονται τόσο οι εκροές της απαλλασσόμενης χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών δραστηριότητας, όσο και της υποκείμενης.

  • Τα έσοδα της απαλλασσόμενης του ΦΠΑ δραστηριότητας σύμφωνα με το άρθρο 22, αναγράφονται στον κωδικό 310 της περιοδική δήλωσης ως αξία εκροών που απαλλάσσεται χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών.
  • Τα φορολογητέα έσοδα με δικαίωμα έκπτωσης (υποκείμενης στο φόρο δραστηριότητας) αναγράφονται στον κωδικό 303 και ο αναλογούν ΦΠΑ στον κωδικό 333 της δήλωσης.


prorata εκροές απαλλασσόμενες ΦΠΑ χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών

Σε περίπτωση που ο υποκείμενος στο φόρο χρησιμοποιεί αγαθά και υπηρεσίες για την πραγματοποίηση πράξεων, για μερικές από τις οποίες δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης, ο εκπιπτόμενος φόρος ορίζεται σε ποσοστό στα εκατό του συνολικού ποσού του φόρου των κοινών αυτών εισροών.
Το ποσοστό αυτό βρίσκεται με βάση κλάσμα που έχει ως αριθμητή το ποσό του ετήσιου κύκλου εργασιών, χωρίς φόρο προστιθέμενης αξίας, που αφορά πράξεις για τις οποίες παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου και ως παρανομαστή το ποσό των πράξεων που αναφέρονται στον αριθμητή, καθώς και των πράξεων για τις οποίες δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης (παρ. 1 άρθρου 31 Ν.2859/2000).
https://www.taxheaven.gr




Ιατρικές υπηρεσίες με απαλλαγή ΦΠΑ και παράλληλα δραστηριότητες με ΦΠΑ

Ιατρός που ασκεί ελεύθερο επάγγελμα ως ιατρός και παράλληλα είναι αγρότης του κανονικού καθεστώτος καθώς και εισηγητής σε σεμινάρια. Η πρώτη δραστηριότητα δεν υπάγετε στο ΦΠΑ ενώ οι υπόλοιπες δύο υπάγονται στο ΦΠΑ κανονικά.

 http://www.tovima.gr





Βιβλίο Εσόδων Εξόδων Ιατρών : τιμολόγια και καταχώρηση 


Η  καταχώρηση των συναλλαγών και γεγονότων στο απλογραφικό σύστημα γίνεται κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 5 του Ν.4308/2014, με τάξη, πληρότητα και ορθότητα. Ιδιαίτερα, καταχωρείται η ημερομηνία έκδοσης ή λήψης του σχετικού παραστατικού της συναλλαγής ή του γεγονότος, με σύστημα που διασφαλίζει τη μοναδική σύνδεση, προς κάθε κατεύθυνση, μεταξύ συναλλαγής/γεγονότος - παραστατικού - εγγραφής (καταχώρηση).
Διακεκριμένη καταχώρηση στα βιβλία επιβάλλεται (με τήρηση ιδιαίτερων λογαριασμών/στηλών), όταν κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων της παρ.6 του άρθρου 31 (prorata) του Ν.2859/2000 (ΦΠΑ) και με απόφαση του προϊσταμένου ΔΟΥ επιτρέπεται ή υποχρεώνεται ο προσδιορισμός ποσοστού prorata κατά τομέα δραστηριότητας
Όπως έχει διευκρινισθεί με την εγκύκλιοι ΠΟΛ.1003/2014, τα διάφορα έσοδα και έξοδα της οντότητας δύνανται να καταχωρούνται στα λογιστικά βιβλία του απλογραφικού λογιστικού συστήματος ή του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος (ημερολόγιο, καθολικό), τα οποία τηρούνται αθεώρητα,  με συγκεντρωτική εγγραφή , εφόσον ανάλυση (απαιτούμενες αναλυτικές πληροφορίες) προκύπτει από άλλα τηρούμενα  βοηθητικά αρχεία, καταστάσεις , κ.λπ. της οντότητας, και με την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται η δυνατότητα διενέργειας οποιουδήποτε ελέγχου με αποτελεσματικό τρόπο (παρ. 5.7.3). 

Σύμφωνα με την παρ. 12 του άρθρου 3 του Ν.4308/2014, οι οντότητες που δεν συντάσσουν ισολογισμό και τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, για την παρακολούθηση των πράξεών τους στο τηρούμενο βιβλίο συμπεριλαμβάνουν:

α) Τα πάσης φύσεως έσοδα διακεκριμένα σε έσοδα από πώληση εμπορευμάτων, από πώληση προϊόντων, από παροχή υπηρεσιών και λοιπά έσοδα.
β) Τα πάσης φύσεως κέρδη.
γ) Τις πάσης φύσεως αγορές περιουσιακών στοιχείων, διακεκριμένα σε αγορές εμπορευμάτων, υλικών (πρώτων ή βοηθητικών υλών), παγίων και αγορές λοιπών περιουσιακών στοιχείων.
δ) Τα πάσης φύσεως έξοδα, διακεκριμένα σε αμοιβές προσωπικού συμπεριλαμβανομένων εισφορών σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, αποσβέσεις, έξοδα από τη λήψη λοιπών υπηρεσιών και λοιπά έξοδα.
ε) Τις πάσης φύσεως ζημίες.
στ) Τους πάσης φύσεως φόρους και τέλη, ξεχωριστά κατά είδος.

Στην παρ. 5.7.3 της εγκυκλίου ΠΟΛ.1003/2015 αναφέρεται ότι, από τη διάταξη της περίπτωσης (β) της παραγράφου 7 προκύπτει ότι τα διάφορα έσοδα και έξοδα της οντότητας δύνανται να καταχωρούνται στα λογιστικά βιβλία του απλογραφικού λογιστικού συστήματος ή του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος (ημερολόγιο, καθολικό) με συγκεντρωτική εγγραφή, εφόσον ανάλυση (απαιτούμενες αναλυτικές πληροφορίες) προκύπτει από άλλα τηρούμενα βοηθητικά αρχεία, καταστάσεις, κλπ. της οντότητας, και με την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται η δυνατότητα διενέργειας οποιουδήποτε ελέγχου με αποτελεσματικό τρόπο.




Πότε καταχωρούμε ιατρικά έξοδα στα βιβλία


Η διακεκριμένη παρακολούθηση των εξόδων δεν επιβάλλεται από τις διατάξεις των ΕΛΠ. Όμως, η οντότητα θα πρέπει να διασφαλίζει τη δυνατότητα διενέργειας ελεγκτικών επαληθεύσεων με την παροχή αναλυτικών πληροφοριών όταν αυτό ζητηθεί.
Πάντως, η διακεκριμένη καταχώρηση των δαπανών, ανάλογα με τις ανάγκες της φορολογίας, αποτελεί μια επιλογή που διευκολύνει όχι μόνο την ελεγκτική διαδικασία, αλλά και τη λογιστική παρακολούθηση (παρ. 6.1.3 ΠΟΛ.1003/2015).

Διακεκριμένη καταχώρηση στα βιβλία επιβάλλεται (με τήρηση ιδιαίτερων λογαριασμών/στηλών), όταν κατ΄  εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 6 του άρθρου 31 του ΦΠΑ (Ν.2859/2000) https://www.protothema.gr/ και με απόφαση του προϊσταμένου Δ.Ο.Υ. επιτρέπεται ή υποχρεώνεται ο προσδιορισμός ποσοστού prorata κατά τομέα δραστηριότητας.

Σχετικά άρθρα

Αγροτική επιδότηση ως εισόδημα για απαλλαγή από τον ΦΠΑ

ΠΟΛ. 1201/16 28.12.2016  σχετικά με το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ αγροτών του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ, και παροχή σχετικών διευκρινίσεων.

Απαλλαγή ΦΠΑ μικρών επιχειρήσεων | logistika-grafeia.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ! Παρακαλούμε να είναι ευπρεπή!