Κάντε κλικ σε συνδέσμους για γρήγορη μετάβαση
Δήλωση ακινησίας οχήματος ιδιωτικής χρήσης (ΙΧ) | gov.gr
Ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων - Όλες οι λεπτομέρειες - Σε ποιες περιπτώσεις η ακινησία δηλώνεται στη ΔΟΥ - Πως γίνεται η άρση της ακινησίας | taxheaven
Aνοιξε η πλατφόρμα myCAR για την ηλεκτρονική κατάθεση των πινακίδων | naftemporiki.gr
Κατάθεση πινακίδων : Και ψηφιακά πλέον η διαδικασία | tanea.gr
η προθεσμία για την κατάθεση των πινακίδων στις ΔΟΥ λήγει την τελευταία εργάσιμη μέρα του μηνός Φεβρουαρίου 2021.
myCAR: Online πλατφόρμα για την ψηφιακή κατάθεση πινακίδων αυτοκινήτου mycar.aade.gov.gr
Nexus Management ConsultantsΤέλη κυκλοφορίας 2021 Πως δηλώνω ακινησια στο mycar.aade.gov. gr
Δήλωση ακινησίας οχήματος ιδιωτικής χρήσης (ΙΧ) χωρίς την κατάθεση των πινακίδων σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ)
techblog.gr
===
gov.gr
Μπορείτε να δηλώσετε το επιβατικό ΙΧ (ΕΙΧ) ή το δίκυκλο ΙΧ (ΔΙΧ) όχημα σας σε ακινησία χωρίς την κατάθεση των πινακίδων σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) και να ωφεληθείτε στα τέλη κυκλοφορίας του οχήματος σας.
Θα χρειαστεί:
Μετά την δήλωση ακινησίας αφαιρέστε τις πινακίδες από το όχημα και φυλάξτε τις.
Σημειώστε ότι μπορείτε να δηλώσετε το όχημα σας σε ακινησία ακόμα και αν υπάρχουν οφειλές από τέλη κυκλοφορίας οποιοδήποτε έτους.
Οι συνιδιοκτήτες λαμβάνουν σχετικό μήνυμα στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXIS και δίνουν ή όχι την έγκριση τους. Μετά τις εγκρίσεις όλοι οι ιδιοκτήτες ενημερώνονται, με όμοιο σχετικό μήνυμα ή email.
Εξαιρούνται από την ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας τα οχήματα που:
===
taxheaven.gr
Πίσω στην αρχή |
gov.gr
Δήλωση ακινησίας οχήματος ιδιωτικής χρήσης (ΙΧ) | gov.gr
Μπορείτε να δηλώσετε το επιβατικό ΙΧ (ΕΙΧ) ή το δίκυκλο ΙΧ (ΔΙΧ) όχημα σας σε ακινησία χωρίς την κατάθεση των πινακίδων σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) και να ωφεληθείτε στα τέλη κυκλοφορίας του οχήματος σας.
Θα χρειαστεί:
- να συμπληρώσετε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
- κλειστός και περιφραγμένος χώρος φύλαξης του οχήματος (ιδιόκτητος / μισθωμένος / παραχωρημένος)
- έγκριση συνιδιοκτήτη σε περίπτωση πολλών ιδιοκτητών
Μετά την δήλωση ακινησίας αφαιρέστε τις πινακίδες από το όχημα και φυλάξτε τις.
Σημειώστε ότι μπορείτε να δηλώσετε το όχημα σας σε ακινησία ακόμα και αν υπάρχουν οφειλές από τέλη κυκλοφορίας οποιοδήποτε έτους.
Οι συνιδιοκτήτες λαμβάνουν σχετικό μήνυμα στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXIS και δίνουν ή όχι την έγκριση τους. Μετά τις εγκρίσεις όλοι οι ιδιοκτήτες ενημερώνονται, με όμοιο σχετικό μήνυμα ή email.
Εξαιρούνται από την ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας τα οχήματα που:
- έχουν κλαπεί ή δεν υπάρχει η άδεια κυκλοφορίας τους ή / και οι πινακίδες τους
- κυκλοφορούν στο εξωτερικό
- είναι σε εξέλιξη η μεταβίβαση τους
- κατασχέθηκαν ολόκληρα ή έχουν αφαιρεθεί οι πινακίδες τους από δημόσια αρχή
- δόθηκαν για ανακύκλωση στο δίκτυο συνεργατών της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) ή καταστράφηκαν ολοσχερώς λόγω πυρκαγιάς / άλλης αιτίας ή εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους
- βγήκαν σε πλειστηριασμό
- απεβίωσε ο ιδιοκτήτης τους
===
Πίσω στην αρχή |
taxheaven.gr
Ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων - Όλες οι λεπτομέρειες - Σε ποιες περιπτώσεις η ακινησία δηλώνεται στη ΔΟΥ - Πως γίνεται η άρση της ακινησίας
Ταυτόχρονα με τη έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της πλατφόρμας myCAR, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Δείτε εδώ αναλυτικά) δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και η απόφαση Α.1304/2020 με την οποία καθορίζεται η διαδικασία θέσης των Επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης (ΕΙΧ) οχημάτων και μοτοσυκλετών σ+ε ακινησία ηλεκτρονικά, ο τύπος της δήλωσης ακινησίας και άρσης αυτής καθώς και οι περιπτώσεις για τις οποίες η κατάθεση της αίτησης για τη θέση σε ακινησία και την άρση αυτής υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ.
Αναλυτικά :
Άρθρο 1
Θέση οχήματος σε ακινησία ηλεκτρονικά
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1.A του άρθρου 22 του ν. 2367/1953, τα επιβατικά ΙΧ οχήματα και οι μοτο-συκλέτες τίθενται εφεξής σε ακινησία ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ - gov-gr)στην ηλεκτρονική διεύθυνση mycar.aade. gov.gr, χωρίς παράδοση των στοιχείων κυκλοφορίας στη Φορολογική Αρχή.
2. Η δυνατότητα ηλεκτρονικής θέσης οχημάτων σε ακινησία καταλαμβάνει τα οχήματα της παρ. 1 που εμφανίζονται «σε κίνηση» στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων της ΑΑΔΕ, τα δε οχήματα αυτά καθώς και τα στοιχεία κυκλοφορίας τους βρίσκονται στην κατοχή των ιδιοκτητών τους.
3. Προκειμένου για την έκπτωση από τα τέλη κυκλοφορίας το όχημα πρέπει να τεθεί σε ακινησία εμπρόθεσμα, δηλαδή πριν τη λήξη της προθεσμίας για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, όπως αυτή προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις (πριν την 31/12 του προηγούμενου έτους από αυτό που αφορούν τα τέλη κυκλοφορίας) ή τη λήξη της παράτασης. Δήλωση ακινησίας μετά την έναρξη του έτους που αφορά, γίνεται δεκτή αλλά δεν λαμβάνεται υπόψη για τις ανάγκες έκπτωσης από τέλη κυκλοφορίας.
4. Η ύπαρξη οφειλών από τέλη κυκλοφορίας τρέχοντος έτους ή προηγούμενων ετών δεν συνιστά λόγο απόρριψης της αίτησης για ηλεκτρονική θέση του οχήματος σε ακινησία.
5. Μετά την θέση του οχήματος σε ακινησία ηλεκτρονικά, τα στοιχεία κυκλοφορίας αφαιρούνται από το όχημα και φυλάσσονται με ευθύνη του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος. Το όχημα φυλάσσεται σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο, τα ακριβή στοιχεία του οποίου δηλώνονται υπευθύνως κατά την συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης θέσης του οχήματος σε ακινησία.
Άρθρο 2
Διαδικασία θέσης οχήματος σε ακινησία ηλεκτρονικά
Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος εισέρχεται στην εφαρμογή ηλεκτρονικής ακινησίας οχημάτων της ΑΑΔΕ, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ - gov.gr). Για την είσοδο του χρησιμοποιεί τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 24 του ν. 4727/2020, και επιλέγει «Ακινησία».
Στην εφαρμογή αναρτάται σε εμφανές σημείο προειδοποιητικό μήνυμα για την εξαίρεση από την ηλεκτρονική ακινησία των περιπτώσεων του άρθρου 3, ενημερώνοντας ότι οι εν λόγω ακινησίες πραγματοποιούνται στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του ιδιοκτήτη/κατόχου του οχήματος. Στο ίδιο σημείο αναφέρονται οι προβλε-πόμενες κυρώσεις σε περίπτωση εντοπισμού οχήματος σε κυκλοφορία ενώ έχει δηλωθεί σε ακινησία.
Στην εφαρμογή εμφανίζεται το σύνολο των Επιβατικών ΙΧ οχημάτων και μοτοσυκλετών ιδιοκτησίας του, ανεξαρτήτως της κατάστασής τους, βάσει του αριθμού κυκλοφορίας τους. Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος επιλέγει το όχημα ή την μοτοσυκλέτα, το οποίο ή την οποία θέλει να θέσει σε ακινησία και εφόσον η κατάστασή του/της είναι «σε κίνηση» υποβάλει το αντίστοιχο αίτημα.
Στη δήλωση που εμφανίζεται προς συμπλήρωση και η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, απαιτείται η αποδοχή του κειμένου και, εφόσον γίνει η αποδοχή, ζητείται η συμπλήρωση τουλάχιστον των εξής πεδίων: α) ο ακριβής χώρος φύλαξης του οχήματος (ΤΚ, πόλη, οδός, αριθμός), β) δήλωση αν ο χώρος φύλαξης είναι ιδιόκτητος (ιδιωτικό πάρκινγκ), μισθωμένος (ενοικιαζόμενο πάρκινγκ) ή παραχωρημένος (παραχωρημένο πάρκινγκ).
Στην περίπτωση ύπαρξης συνιδιοκτητών, μετά την Υποβολή του αιτήματος θέσης σε ακινησία, το αίτημα διαβιβάζεται προς αυτούς προκειμένου να το εγκρίνουν και τους αποστέλλεται σχετικό μήνυμα στην προσωπική θυρίδα στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXIS. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εγκρίσεων, οι ιδιοκτήτες, ενημερώνονται, με όμοιο σχετικό μήνυμα ή με αντίστοιχο email εφόσον έχουν δηλώσει διεύθυνση email στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, για τη θέση του οχήματος σε ακινησία.
Η ημερομηνία οριστικοποίησης της δήλωσης ακινησίας είναι η ημερομηνία θέσης του οχήματος σε ακινησία.
Τροποποίηση οριστικοποιημένης δήλωσης ακινησίας επιτρέπεται μόνο εντός της ημέρας οριστικοποίησης της δήλωσης και θέσης του οχήματος σε ακινησία και περιοριστικά μόνο για την αλλαγή του τόπου φύλαξης του οχήματος.
Άρθρο 3
Περιπτώσεις για τις οποίες η θέση σε ακινησία δηλώνεται στη Δ.Ο.Υ.
1. Η θέση οχήματος σε ακινησία και η άρση αυτής δηλώνεται στη Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος και όχι ηλεκτρονικά, στις εξής περιπτώσεις:
α. Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος.
β. Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό.
γ. Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.
δ. Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού.
ε. Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή.
στ. Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση.
ζ. Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάςή άλλης αιτίας.
η. Πλειστηριασμού του οχήματος.
θ. Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου.
ι. Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).
Για την απόδειξη των ως άνω ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος προσκομίζει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά έγγραφα τα οποία εξετάζονται από τη Δ.Ο.Υ. πριν την θέση του οχήματος σε ακινησία.
2. Εάν για όχημα που έχει τεθεί σε ακινησία κατά τις διατάξεις της παρ. 1Α του άρθρου 22 του ν. 2367/1953, συντρέξει μετά τη θέση του οχήματος σε ακινησία γεγονός εκ των αναφερομένων στις περιπτώσεις α-ι της προηγούμενης παραγράφου, ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δηλώνει το γεγονός στην αρμόδια, σύμφωνα με την παρ. 1 του παρόντος άρθρου, Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας και τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα.
3. Για τις περιπτώσεις που η κατάθεση των στοιχείων κυκλοφορίας γίνεται σε άλλη δημόσια αρχή και συντρέχει κάποιο από τα γεγονότα των περιπτώσεων της α-ι της παρ. 1, ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δηλώνει το γεγονός στην αρμόδια, σύμφωνα με την παρ. 1 του παρόντος άρθρου, Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας και τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα.
4. Σε περίπτωση αποβιώσαντος ιδιοκτήτη/συνιδιοκτήτη ή κατόχου, η ακινησία του οχήματος δηλώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας Εισοδήματος του αποβιώσαντος.
Άρθρο 4
Διαδικασία άρσης της ακινησίας
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 22 του ν. 2367/1953, για τα οχήματα που έχουν τεθεί σε ακινησία με τη διαδικασία της παρούσας, η ακινησία ισχύει μέχρι το όχημα να τεθεί εκ νέου «σε κίνηση» με την υποβολή αίτησης άρσης της ακινησίας, η οποία πραγματοποιείται επίσης ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr - ΕΨΠ) στην ηλεκτρονική διεύθυνση mycar.aade. gov.gr εφόσον καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους της άρσης και υπάρχει ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Για την περίπτωση άρσης ακινησίας οχήματος αποβιώσαντος ιδιοκτήτη/συνιδιοκτήτη/κάτοχο, οι κληρονόμοι αυτού θα πρέπει να προσέλθουν στην αρμόδια για την φορολογία εισοδήματος Δ.Ο.Υ.
2. Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος εισέρχεται στην εφαρμογή ηλεκτρονικής ακινησίας οχημάτων της ΑΑΔΕ, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ - gov.gr). Για την είσοδο του χρησιμοποιεί τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 24 του ν. 4727/2020 και επιλέγει «Άρση».
Στην εφαρμογή εμφανίζεται το σύνολο των Επιβατικών ΙΧ οχημάτων και μοτοσυκλετών ιδιοκτησίας του, ανεξαρτήτως της κατάστασής τους, βάσει του αριθμού κυκλοφορίας τους. Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος επιλέγει το όχημα ή την μοτοσυκλέτα, του οποίου ή της οποίας θέλει να άρει την ηλεκτρονική ακινησία και εφόσον η κατάστασή του/της είναι «σε ηλεκτρονική ακινησία» υποβάλλει το αντίστοιχο αίτημα.
Ανάκληση του αιτήματος άρσης ακινησίας δύναται να πραγματοποιείται πριν την οριστικοποίηση του αιτήματος.
Με την έναρξη του αιτήματος της ηλεκτρονικής άρσης,εφόσον τα τέλη κυκλοφορίας δεν έχουν καταβληθεί για το τρέχον έτος, ενεργοποιείται επιλογή μέσω της οποίας εμφανίζεται το «έντυπο τελών κυκλοφορίας».
Στην περίπτωση ύπαρξης συνιδιοκτητών, μετά την υποβολή του αιτήματος άρσης, το αίτημα διαβιβάζεται προς αυτούς προκειμένου να το εγκρίνουν και τους αποστέλλεται σχετικό μήνυμα στην προσωπική θυρίδα στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXISnet. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εγκρίσεων, οι συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται με όμοιο μήνυμα ή με αντίστοιχο email εφόσον έχουν δηλώσει διεύθυνση email στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, για την άρση της ακινησίας του οχήματος.
Το αίτημα άρσης της ακινησίας οριστικοποιείται, εφόσον επαληθευθεί από την ΑΑΔΕ η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το εν λόγω όχημα και ελεγχθεί η εγκυρότητα του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.
Ως ημερομηνία άρσης λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία οριστικοποίησης του αιτήματος.
Αιτήματα άρσεων ακινησίας για τα οποία δεν εμφανίζεται είτε έγκυρη πληρωμή είτε έγκυρο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, δεν οριστικοποιούνται και διαγράφονται μετά την παρέλευση ενός μηνός.
Διαδικασία θέσης οχήματος σε ακινησία ηλεκτρονικά
Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος εισέρχεται στην εφαρμογή ηλεκτρονικής ακινησίας οχημάτων της ΑΑΔΕ, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ - gov.gr). Για την είσοδο του χρησιμοποιεί τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 24 του ν. 4727/2020, και επιλέγει «Ακινησία».
Στην εφαρμογή αναρτάται σε εμφανές σημείο προειδοποιητικό μήνυμα για την εξαίρεση από την ηλεκτρονική ακινησία των περιπτώσεων του άρθρου 3, ενημερώνοντας ότι οι εν λόγω ακινησίες πραγματοποιούνται στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του ιδιοκτήτη/κατόχου του οχήματος. Στο ίδιο σημείο αναφέρονται οι προβλε-πόμενες κυρώσεις σε περίπτωση εντοπισμού οχήματος σε κυκλοφορία ενώ έχει δηλωθεί σε ακινησία.
Στην εφαρμογή εμφανίζεται το σύνολο των Επιβατικών ΙΧ οχημάτων και μοτοσυκλετών ιδιοκτησίας του, ανεξαρτήτως της κατάστασής τους, βάσει του αριθμού κυκλοφορίας τους. Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος επιλέγει το όχημα ή την μοτοσυκλέτα, το οποίο ή την οποία θέλει να θέσει σε ακινησία και εφόσον η κατάστασή του/της είναι «σε κίνηση» υποβάλει το αντίστοιχο αίτημα.
Στη δήλωση που εμφανίζεται προς συμπλήρωση και η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, απαιτείται η αποδοχή του κειμένου και, εφόσον γίνει η αποδοχή, ζητείται η συμπλήρωση τουλάχιστον των εξής πεδίων: α) ο ακριβής χώρος φύλαξης του οχήματος (ΤΚ, πόλη, οδός, αριθμός), β) δήλωση αν ο χώρος φύλαξης είναι ιδιόκτητος (ιδιωτικό πάρκινγκ), μισθωμένος (ενοικιαζόμενο πάρκινγκ) ή παραχωρημένος (παραχωρημένο πάρκινγκ).
Στην περίπτωση ύπαρξης συνιδιοκτητών, μετά την Υποβολή του αιτήματος θέσης σε ακινησία, το αίτημα διαβιβάζεται προς αυτούς προκειμένου να το εγκρίνουν και τους αποστέλλεται σχετικό μήνυμα στην προσωπική θυρίδα στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXIS. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εγκρίσεων, οι ιδιοκτήτες, ενημερώνονται, με όμοιο σχετικό μήνυμα ή με αντίστοιχο email εφόσον έχουν δηλώσει διεύθυνση email στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, για τη θέση του οχήματος σε ακινησία.
Η ημερομηνία οριστικοποίησης της δήλωσης ακινησίας είναι η ημερομηνία θέσης του οχήματος σε ακινησία.
Τροποποίηση οριστικοποιημένης δήλωσης ακινησίας επιτρέπεται μόνο εντός της ημέρας οριστικοποίησης της δήλωσης και θέσης του οχήματος σε ακινησία και περιοριστικά μόνο για την αλλαγή του τόπου φύλαξης του οχήματος.
Άρθρο 3
Περιπτώσεις για τις οποίες η θέση σε ακινησία δηλώνεται στη Δ.Ο.Υ.
1. Η θέση οχήματος σε ακινησία και η άρση αυτής δηλώνεται στη Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος και όχι ηλεκτρονικά, στις εξής περιπτώσεις:
α. Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος.
β. Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό.
γ. Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.
δ. Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού.
ε. Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή.
στ. Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση.
ζ. Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάςή άλλης αιτίας.
η. Πλειστηριασμού του οχήματος.
θ. Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου.
ι. Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).
Για την απόδειξη των ως άνω ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος προσκομίζει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά έγγραφα τα οποία εξετάζονται από τη Δ.Ο.Υ. πριν την θέση του οχήματος σε ακινησία.
2. Εάν για όχημα που έχει τεθεί σε ακινησία κατά τις διατάξεις της παρ. 1Α του άρθρου 22 του ν. 2367/1953, συντρέξει μετά τη θέση του οχήματος σε ακινησία γεγονός εκ των αναφερομένων στις περιπτώσεις α-ι της προηγούμενης παραγράφου, ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δηλώνει το γεγονός στην αρμόδια, σύμφωνα με την παρ. 1 του παρόντος άρθρου, Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας και τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα.
3. Για τις περιπτώσεις που η κατάθεση των στοιχείων κυκλοφορίας γίνεται σε άλλη δημόσια αρχή και συντρέχει κάποιο από τα γεγονότα των περιπτώσεων της α-ι της παρ. 1, ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δηλώνει το γεγονός στην αρμόδια, σύμφωνα με την παρ. 1 του παρόντος άρθρου, Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας και τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα.
4. Σε περίπτωση αποβιώσαντος ιδιοκτήτη/συνιδιοκτήτη ή κατόχου, η ακινησία του οχήματος δηλώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας Εισοδήματος του αποβιώσαντος.
Άρθρο 4
Διαδικασία άρσης της ακινησίας
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 22 του ν. 2367/1953, για τα οχήματα που έχουν τεθεί σε ακινησία με τη διαδικασία της παρούσας, η ακινησία ισχύει μέχρι το όχημα να τεθεί εκ νέου «σε κίνηση» με την υποβολή αίτησης άρσης της ακινησίας, η οποία πραγματοποιείται επίσης ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr - ΕΨΠ) στην ηλεκτρονική διεύθυνση mycar.aade. gov.gr εφόσον καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους της άρσης και υπάρχει ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Για την περίπτωση άρσης ακινησίας οχήματος αποβιώσαντος ιδιοκτήτη/συνιδιοκτήτη/κάτοχο, οι κληρονόμοι αυτού θα πρέπει να προσέλθουν στην αρμόδια για την φορολογία εισοδήματος Δ.Ο.Υ.
2. Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος εισέρχεται στην εφαρμογή ηλεκτρονικής ακινησίας οχημάτων της ΑΑΔΕ, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ - gov.gr). Για την είσοδο του χρησιμοποιεί τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 24 του ν. 4727/2020 και επιλέγει «Άρση».
Στην εφαρμογή εμφανίζεται το σύνολο των Επιβατικών ΙΧ οχημάτων και μοτοσυκλετών ιδιοκτησίας του, ανεξαρτήτως της κατάστασής τους, βάσει του αριθμού κυκλοφορίας τους. Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος επιλέγει το όχημα ή την μοτοσυκλέτα, του οποίου ή της οποίας θέλει να άρει την ηλεκτρονική ακινησία και εφόσον η κατάστασή του/της είναι «σε ηλεκτρονική ακινησία» υποβάλλει το αντίστοιχο αίτημα.
Ανάκληση του αιτήματος άρσης ακινησίας δύναται να πραγματοποιείται πριν την οριστικοποίηση του αιτήματος.
Με την έναρξη του αιτήματος της ηλεκτρονικής άρσης,εφόσον τα τέλη κυκλοφορίας δεν έχουν καταβληθεί για το τρέχον έτος, ενεργοποιείται επιλογή μέσω της οποίας εμφανίζεται το «έντυπο τελών κυκλοφορίας».
Στην περίπτωση ύπαρξης συνιδιοκτητών, μετά την υποβολή του αιτήματος άρσης, το αίτημα διαβιβάζεται προς αυτούς προκειμένου να το εγκρίνουν και τους αποστέλλεται σχετικό μήνυμα στην προσωπική θυρίδα στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXISnet. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εγκρίσεων, οι συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται με όμοιο μήνυμα ή με αντίστοιχο email εφόσον έχουν δηλώσει διεύθυνση email στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, για την άρση της ακινησίας του οχήματος.
Το αίτημα άρσης της ακινησίας οριστικοποιείται, εφόσον επαληθευθεί από την ΑΑΔΕ η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το εν λόγω όχημα και ελεγχθεί η εγκυρότητα του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.
Ως ημερομηνία άρσης λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία οριστικοποίησης του αιτήματος.
Αιτήματα άρσεων ακινησίας για τα οποία δεν εμφανίζεται είτε έγκυρη πληρωμή είτε έγκυρο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, δεν οριστικοποιούνται και διαγράφονται μετά την παρέλευση ενός μηνός.
===
naftemporiki.gr
Φέτος, λόγω της πανδημίας, οι ιδιοκτήτες δεν χρειάζεται να πάνε στις εφορίες για να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους. Αρκούν μερικά κλικ για να το θέσουν σε καθεστώς ακινησίας.
Οι κάτοχοι των αυτοκινήτων που θέλουν να καταθέσουν τις πινακίδες τους θα χρειαστεί να τις αφαιρέσουν και να τις κρατήσουν στο σπίτι τους.
Αν σε περίπτωση ελέγχου διαπιστωθεί ότι κάποιος κάτοχος έχει καταθέσει τις πινακίδες ηλεκτρονικά και το όχημα κινείται παράνομα, τότε το πρόστιμο ανέρχεται σε 10.000 ευρώ με πρόσθετη καταβολή ποσού ίσου με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Μάλιστα σε περίπτωση υποτροπής τότε το πρόστιμο αυξάνεται σε 30.000 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος για 3 χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι τόσο για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021 όσο και για την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας, το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει παράταση έως τις 26 Φεβρουαρίου.
Η διαδικασία
Αρκούν πέντε βήματα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Οι κάτοχοι των οχημάτων, μέσω του υπολογιστή θα μπαίνουν στην πλατφόρμα. Aφού πληκτρολογήσουν mycar.aade.gov.gr και περάσουν του κωδικούς TAXISnet, έχουν δύο επιλογές :
Στη δεύτερη περίπτωση, οδηγούνται σε μια σελίδα όπου εμφανίζεται αυτόματα ο ΑΦΜ τους, ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος και η τρέχουσα ημερομηνία. Αν κατέχουν περισσότερα από δύο οχήματα, θα πρέπει να επιλέξουν τον αριθμό κυκλοφορίας για το οποίο επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες. Με την επιλογή «Δήλωση Ακινησίας Οχημάτων» οδηγούνται στη σελίδα όπου αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του αιτούντα και του οχήματος. Κάνοντας κλικ στο σχετικό κουτί, δηλώνουν υπεύθυνα ότι :
Τέλος, αναγράφουν αναλυτικά τα στοιχεία του χώρου στάθμευσης, όπου θα βρίσκεται το όχημα σε ακινησία. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση, που ο κάτοχος του oχήματος που έχει τεθεί σε ακινησία επιθυμεί να το θέσει σε κυκλοφορία.
Στην πλατφόρμα θα περιέχονται επίσης πληροφορίες για το αν το όχημα έχει περάσει ΚΤΕΟ, αν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας προηγούμενων ετών, αν είναι ασφαλισμένο. Πρόσβαση στις πληροφορίες θα έχει η ΕΛΑΣ προκειμένου να μπορεί να εντοπίσει τυχόν ανασφάλιστα ΙΧ ή αν τα οχήματα είναι σε ακινησία.
Σημειώνεται ότι πέρυσι περίπου 95.000 ιδιοκτήτες αποφάσισαν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους στις εφορίες όλης της χώρας ενώ το 2018 κατατέθηκαν πάνω από 123.000 πινακίδες κυκλοφορίας.
Πίσω στην αρχή |
Aνοιξε η πλατφόρμα myCAR για την ηλεκτρονική κατάθεση των πινακίδων
Aνοιξε η πλατφόρμα myCAR για την ηλεκτρονική κατάθεση των πινακίδων των οχημάτων τα οποία οι ιδιοκτήτες θέλουν να θέσουν σε ακινησία.Φέτος, λόγω της πανδημίας, οι ιδιοκτήτες δεν χρειάζεται να πάνε στις εφορίες για να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους. Αρκούν μερικά κλικ για να το θέσουν σε καθεστώς ακινησίας.
Οι κάτοχοι των αυτοκινήτων που θέλουν να καταθέσουν τις πινακίδες τους θα χρειαστεί να τις αφαιρέσουν και να τις κρατήσουν στο σπίτι τους.
Αν σε περίπτωση ελέγχου διαπιστωθεί ότι κάποιος κάτοχος έχει καταθέσει τις πινακίδες ηλεκτρονικά και το όχημα κινείται παράνομα, τότε το πρόστιμο ανέρχεται σε 10.000 ευρώ με πρόσθετη καταβολή ποσού ίσου με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Μάλιστα σε περίπτωση υποτροπής τότε το πρόστιμο αυξάνεται σε 30.000 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος για 3 χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι τόσο για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021 όσο και για την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας, το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει παράταση έως τις 26 Φεβρουαρίου.
Η διαδικασία
Αρκούν πέντε βήματα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Οι κάτοχοι των οχημάτων, μέσω του υπολογιστή θα μπαίνουν στην πλατφόρμα. Aφού πληκτρολογήσουν mycar.aade.gov.gr και περάσουν του κωδικούς TAXISnet, έχουν δύο επιλογές :
είτε να κατεβάσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, να λάβουν βεβαίωση μη οφειλής τελών, σε περίπτωση, που θέλουν να το μεταβιβάσουν
είτε να επιλέξουν «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία»
Στη δεύτερη περίπτωση, οδηγούνται σε μια σελίδα όπου εμφανίζεται αυτόματα ο ΑΦΜ τους, ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος και η τρέχουσα ημερομηνία. Αν κατέχουν περισσότερα από δύο οχήματα, θα πρέπει να επιλέξουν τον αριθμό κυκλοφορίας για το οποίο επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες. Με την επιλογή «Δήλωση Ακινησίας Οχημάτων» οδηγούνται στη σελίδα όπου αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του αιτούντα και του οχήματος. Κάνοντας κλικ στο σχετικό κουτί, δηλώνουν υπεύθυνα ότι :
α) το όχημα θα φυλάσσεται σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο
β) δεν θα κυκλοφορήσουν το όχημα μετά τη θέση σε ακινησία αυτού.
Τέλος, αναγράφουν αναλυτικά τα στοιχεία του χώρου στάθμευσης, όπου θα βρίσκεται το όχημα σε ακινησία. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση, που ο κάτοχος του oχήματος που έχει τεθεί σε ακινησία επιθυμεί να το θέσει σε κυκλοφορία.
Στην πλατφόρμα θα περιέχονται επίσης πληροφορίες για το αν το όχημα έχει περάσει ΚΤΕΟ, αν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας προηγούμενων ετών, αν είναι ασφαλισμένο. Πρόσβαση στις πληροφορίες θα έχει η ΕΛΑΣ προκειμένου να μπορεί να εντοπίσει τυχόν ανασφάλιστα ΙΧ ή αν τα οχήματα είναι σε ακινησία.
Σημειώνεται ότι πέρυσι περίπου 95.000 ιδιοκτήτες αποφάσισαν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους στις εφορίες όλης της χώρας ενώ το 2018 κατατέθηκαν πάνω από 123.000 πινακίδες κυκλοφορίας.
===
Πίσω στην αρχή |
Κατάθεση πινακίδων : Και ψηφιακά πλέον η διαδικασία | tanea.gr
Η διαδικασία θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ-myCAR η οποία πρόκειται να ανοίξει όταν δημοσιευθεί η σχετική απόφαση.
Τα πέντε βήματα περιγράφει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών οχημάτων.
Ειδικότερα σύμφωνα με τις οδηγίες:
Οι ιδιοκτήτες αφού πληκτρολογήσουν mycar.aade.gov.gr, και περάσουν το user name και το password τους στο myTAXISnet, οδηγούνται στην αρχική σελίδα των τελών κυκλοφορίας, όπου έχουν δύο επιλογές εφαρμογών:
– να κατεβάσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής των τελών
– να λάβουν βεβαίωση μη οφειλής τελών, σε περίπτωση, που θέλουν να μεταβιβάσουν το όχημά τους.
Επιλέγοντας «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία», οδηγούνται στην σελίδα, όπου εμφανίζονται αυτομάτως ο ΑΦΜ τους, ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματός τους και η τρέχουσα ημερομηνία. Σε περίπτωση που έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από ένα οχήματα, τότε, κάνοντας κλικ στον αριθμό κυκλοφορίας, εμφανίζονται οι πινακίδες όλων των οχημάτων, ώστε να επιλέξουν για ποιο επιθυμούν να καταθέσουν ψηφιακά πινακίδες.
Επιπλέον, εμφανίζεται η κατάσταση του οχήματος (ΚΙΝΗΣΗ/ΑΚΙΝΗΣΙΑ).Επιλέγουν «Δήλωση Ακινησίας Οχημάτων».
Τότε, οδηγούνται στη σελίδα, όπου αναγράφονται αυτόματα τα πλήρη στοιχεία του αιτούντα και του οχήματός του (Αριθμός Κυκλοφορίας, ΑΦΜ, Ονοματεπώνυμο ή Επωνυμία, Διεύθυνση Κατοικίας ή Έδρας, ΔΟΥ).
Στη συνέχεια, κάνουν κλικ στο σχετικό κουτί, ώστε να δηλώσουν υπεύθυνα ότι
α) το όχημα θα φυλάσσεται σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο
β) δεν θα κυκλοφορήσουν το όχημα μετά τη θέση σε ακινησία αυτού.
Αν διαπιστωθεί ότι το κυκλοφορούν ή ότι το όχημα είναι σταθμευμένο, με τις πινακίδες επάνω, τότε -πλέον των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου εκπρόθεσμης πληρωμής-, επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται στα 30.000 ευρώ και αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του κατόχου.
Τέλος, οι ιδιοκτήτες αναγράφουν αναλυτικά τα στοιχεία του χώρου στάθμευσης όπου θα βρίσκεται το όχημα σε ακινησία.
Υπενθυμίζεται ότι οι πινακίδες αφαιρούνται από τον κάτοχο και διακρατούνται από τον ίδιο. Δεν απαιτείται πλέον η κατάθεσή τους στην ΔΟΥ.
Ίδια διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση που ο κάτοχος του -σε ακινησία- οχήματος επιθυμεί να το θέσει σε κυκλοφορία.
Σημειώνεται ότι η εφαρμογή myCAR ενημερώνει τον κάτοχο ότι η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, σε περίπτωση που ο κάτοχος δεν έχει πληρώσει τέλη κυκλοφορίας ή δεν έχει ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.
Πίσω στην αρχή |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε τα σχόλια σας εδώ! Παρακαλούμε να είναι ευπρεπή!