Σελίδες

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

ΕΦΚΑ | Τίτλοι Κτήσης: Οδηγός με ερωτήσεις και απαντήσεις

 υποδειγμα τιτλοσ κτησησ σε excel | τιτλος κτησης 2017 excel
ΕΦΚΑ | Τίτλοι Κτήσης: Οδηγός με ερωτήσεις και απαντήσεις

Μέσα από 13 ερωταπαντήσεις, στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ ένας οδηγός ερωτήσεων απαντήσεων για τους τίτλους κτήσης, θα λύσουν κάθε απορία που προκύπτει σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΕΦΚΑ | Τίτλοι Κτήσης: Οδηγός με ερωτήσεις και απαντήσεις

ΕΦΚΑ | Τίτλοι Κτήσης: Οδηγός με ερωτήσεις και απαντήσειςΕΦΚΑ | Τίτλοι Κτήσης: Οδηγός με ερωτήσεις και απαντήσεις

Βουρβούλακας Νίκος

Τίτλοι Κτήσης: Οδηγός με ερωτήσεις και απαντήσεις από τον ΕΦΚΑ

Στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ ανέβηκε ένας οδηγός ερωτήσεων απαντήσεων για τους τίτλους κτήσης. Μέσα από 13 ερωταπαντήσεις, οι ειδικοί προσπαθούν να λύσουν κάθε απορία που προκύπτει σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.


Τίτλος κτήσης 2019 ασφάλιση στο ΕΦΚΑ - η απόφαση

Ακολουθούν οι ερωταπαντήσεις για τους τίτλους κτήσης από τον ΕΦΚΑ:


1. Τι είναι ο Τίτλος Κτήσης;


Ο Τίτλος Κτήσης είναι ένας τρόπος συναλλαγής μεταξύ προσώπων που έχουν προβεί σε έναρξη εργασιών στη ΔΟΥ για δραστηριότητα ή δραστηριότητες που ασκούν (ελεύθεροι επαγγελματίες) και προσώπων που δεν έχουν υποχρέωση απεικόνισης συναλλαγών στη ΔΟΥ (ιδιώτες), οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους ευκαιριακά ως παρεπόμενη δραστηριότητα στους πρώτους, με την προϋπόθεση ότι το εισόδημα που αποκτούν από τις συναλλαγές αυτές δεν υπερβαίνει τα 10.000€ ετησίως.


2. Ποιοι ασφαλίζονται με Τίτλο Κτήσης;

Όλα τα φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες), για τα οποία νομίμως εκδίδεται ο Τίτλος Κτήσης ανεξάρτητα εάν γι’ αυτά προκύπτει υποχρεωτική ασφάλιση στον ΕΦΚΑ λόγω άσκησης άλλης επαγγελματικής δραστηριότητας ή ιδιότητας, μη συναφούς προς τις αμειβόμενες με Τίτλο Κτήσης υπηρεσίες.

3. Ποιοι δεν μπορούν να ασφαλιστούν με Τίτλο Κτήσης;

Τα πρόσωπα που αμείβονται και ασφαλίζονται με παρακράτηση των ασφαλιστικών εισφορών μέσω της διαδικασίας έκδοσης και εξαργύρωσης εργοσήμου του ν.3863/2010. (εργόσημο τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τ.ΟΓΑ)

4. Ποιοι είναι οι κλάδοι ασφάλισης με τον Τίτλο Κτήσης;

Τα πρόσωπα που αμείβονται με παραστατικό παρεχόμενων υπηρεσιών καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ για κύρια σύνταξη (13,33%) και για υγειονομική περίθαλψη (6,95%).

5. Πού υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές;

Στην καθαρή αξία του παραστατικού, όπως αυτή προκύπτει μετά την αφαίρεση του αναλογούντος φόρου και άλλων τυχόν επιβαρύνσεων.

6. Ποιος επιβαρύνεται με τις ασφαλιστικές εισφορές;

Οι ασφαλιστικές εισφορές των προσώπων που αμείβονται με Τίτλο Κτήσης επιβαρύνουν τους ίδιους τους αμειβόμενους.

7. Ποιος αποδίδει τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ;

Οι ασφαλιστικές εισφορές παρακρατούνται κατά την έκδοση και αποδίδονται στον ΕΦΚΑ από τον εκδότη του Τίτλου Κτήσης μέχρι την τελευταία εργάσιμη του επόμενου της έκδοσης του παραστατικού μήνα.

8. Τι ισχύει στην περίπτωση που τα πρόσωπα που αμείβονται με Τίτλο Κτήσης ασκούν ταυτόχρονα και άλλη επαγγελματική δραστηριότητα, μισθωτή ή μη μισθωτή;

Εφαρμόζονται οι διατάξεις περί παράλληλης ασφάλισης.

9. Τι ισχύει σε περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης για υγειονομική περίθαλψη σε φορέα εκτός ΕΦΚΑ;

Έχουν εφαρμογή οι ρυθμίσεις της παρ.8 του άρθρου 36 του ν.4387/2016 (σχετ. 5/2019 εγκύκλιος ΕΦΚΑ) περί εξαίρεσης της υγειονομικής περίθαλψης.

10. Τι πρέπει να κάνει ο ασφαλισμένος για να ασφαλιστεί με Τίτλο Κτήσης;

Τα πρόσωπα που θα αμειφθούν με τίτλο κτήσης πρέπει να απογραφούν, αν δεν είναι ήδη απογεγραμμένοι, στο Ενιαίο Μητρώο ΕΦΚΑ του τόπου κατοικίας τους και να δηλωθούν με την ιδιότητα «αμειβόμενος με παραστατικό παρεχόμενων υπηρεσιών», ώστε να τους χορηγηθεί η απαραίτητη βεβαίωση, η οποία χορηγείται άπαξ και αντίγραφο της οποίας προσκομίζεται στον εργοδότη για την παρακράτηση των ασφαλιστικών εισφορών.

11. Τι πρέπει να κάνει ο εκδότης του Τίτλου Κτήσης;

Εάν δεν έχει απογραφεί, θα πρέπει να απευθυνθεί στην υπηρεσία ΕΦΚΑ της έδρας του για τη συνήθη διαδικασία απογραφής εργοδότη.

12. Συνταξιούχος για τον οποίον εκδίδεται Τίτλος Κτήσης ασφαλίζεται;

Ναι, θα πρέπει να γίνονται κρατήσεις υπέρ Ε.Φ.Κ.Α. και να ασφαλίζεται.


13. Εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 20 του ν.4387/2016; (περί αναστολής-περικοπής της σύνταξης)


Ναι, εφόσον υπάρχει ασφάλιση. Εξαίρεση είναι μόνο για την ασφάλιση που προέρχεται από Πνευματικά Δικαιώματα.

τιτλος κτησης υποδειγμα excel


ΠΟΛ 1003/2014 υποχρέωση έκδοσης παραστατικού

από οντότητα προς μη υπόχρεο στην έκδοση

τιμολογίου

Ποια στοιχεία πρέπει να αναφέρει η απόδειξη δαπάνης ή τίτλος

κτήσης



Παράγραφος 10

8.10.1 Με την παράγραφο αυτή ρυθμίζεται η περίπτωση στην οποία οντότητα που υπόκεινται

στις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου συναλλάσσεται ως αγοραστής με πρόσωπα μη υπόχρεα στην έκδοση
τιμολογίου. Για την περίπτωση αυτή η οντότητα αγοραστής υποχρεούται σε έκδοση σχετικού παραστατικού
προς τεκμηρίωση της συναλλαγής.

Το σχετικό παραστατικό αναφέρει:



α) Την ημερομηνία έκδοσης.


β) Την επωνυμία, τη διεύθυνση και τον αριθμό φορολογικού μητρώου του αντισυμβαλλόμενου.

γ) Την ποσότητα και το είδος των παραδιδόμενων αγαθών ή την έκταση και το είδος
των παρεχόμενων υπηρεσιών.

δ) Την ημερομηνία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε ή ολοκληρώθηκε η παράδοση αγαθών
ή η παροχή υπηρεσιών.


ε) Την αξία μονάδας αγαθού ή υπηρεσίας, κατά περίπτωση, και το συνολικό ποσό της

συναλλαγής.


στ) Το είδος και το ποσό τυχόν φορολογικών επιβαρύνσεων.

Σημειώνεται ότι από τη διάταξη δεν εισάγεται ειδική ονομασία για το σχετικό παραστατικό το οποίο δύναται
να είναι ενδεικτικά, κάθε έγγραφη συμφωνία (συμφωνητικό), υπεύθυνη δήλωση, τιμολόγιο (αγοράς),
«τίτλος κτήσης», απόδειξη δαπάνης, αρκεί να περιλαμβάνει όλα τα κατά τα ανωτέρω προαπαιτούμενα
δεδομένα. Το σχετικό παραστατικό εκδίδεται στον καθοριζόμενο στο άρθρο 11 του παρόντος νόμου χρόνο
έκδοσης. Σημειώνεται επίσης ότι ο αναφερόμενος όρος «έκταση» στην περίπτωση παροχής υπηρεσίας,
μαζί με το σχετικό είδος, είναι προσδιοριστικοί παράγοντες της αξίας της υπηρεσίας.

Μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για απασχολουμένους που αμείβονται με τίτλους κτήσης

Ορθάνοιχτο παραμένει το «παράθυρο» μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για χιλιάδες απασχολουμένους που αμείβονται με τίτλους κτήσης, καθώς ακόμη δεν έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη υπουργική απόφαση, με την υπογραφή της οποίας θα ξεκινήσει η καταβολή εισφορών 26,95% επί του αναγραφόμενου ποσού.
Βάσει νόμου, με τίτλους κτήσης (οι παλαιές αποδείξεις δαπάνης) μπορούν να αμειφθούν μόνον οι ευκαιριακά απασχολούμενοι. Ομως χιλιάδες εργαζόμενοι που στο παρελθόν αμείβονταν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, έσπευσαν να κλείσουν τα μπλοκάκια τους και κατέφυγαν στη λύση της πληρωμής με τίτλους κτήσης. Αυτοί, για όσο διάστημα το υπουργείο Εργασίας δεν εκδίδει τη σχετική απόφαση, δεν υποχρεούνται στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Ο νόμος ορίζει ότι υπάγονται στο παλαιό νομοθετικό καθεστώς και οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ) δεν προχωρούν στον καταλογισμό εισφορών.
Υπενθυμίζεται πως το όριο έως του οποίου μπορεί κάποιος να αμειφθεί με τίτλο κτήσης είναι 10.000 ευρώ ετησίως, τα οποία και επιβαρύνονται με παρακράτηση φόρου 20% και τέλος χαρτοσήμου 3,6% στην πηγή. Μετά την αφαίρεση των ανωτέρων φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων και επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, βάσει του νόμου θα επιβάλλεται εισφορά 26,95% υπέρ ΕΦΚΑ (20%) και ΕΟΠΥΥ (6,95%). Μάλιστα, η εισφορά θα επιβάλλεται σε οποιοδήποτε ποσό αναφέρει το παραστατικό, χωρίς να ισχύει κατώτατο πλαφόν, ενώ στη διαδικασία της εκκαθάρισης από την αρμόδια ΔΟΥ και μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης καταλογίζεται επιπλέον φόρος 2%, καθώς ο αναλογούν συνολικός φόρος είναι 22%. Για παράδειγμα, εάν κάποιος λάβει ως αμοιβή για την εργασία του έναν τίτλο κτήσης αξίας 2.000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με φόρους και εισφορές που θα αγγίξουν τα 883 ευρώ, συνεπώς θα λάβει στην τσέπη του 1.117 ευρώ. Αντίστοιχα, για 7.000 ευρώ, το τελικό ποσόν που θα πάρει ο εργαζόμενος είναι μόλις 3.907 ευρώ... Βέβαια, αν και η σχετική διάταξη ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, η εφαρμοστική της ισχύ ξεκινάει από τη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης, η οποία θα καθορίζει τη διαδικασία απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών, τον χρόνο και τον τρόπο δήλωσης των στοιχείων του παραστατικού και της σύμβασης από τον εκδότη στον ΕΦΚΑ, όπως επίσης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Αναλυτικά, ο νόμος (άρθρο 55 Ν. 4509/2017) ορίζει πως οι επίμαχες ρυθμίσεις «εφαρμόζονται για παραστατικά που αφορούν σε συμβάσεις που καταρτίζονται από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης και εφεξής. Για παραστατικά που εκδίδονται και αφορούν σε συμβάσεις που έχουν καταρτισθεί πριν από τη δημοσίευση της ανωτέρω υπουργικής απόφασης, εφαρμόζεται το προϊσχύον καθεστώς».
Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς ενώ η κείμενη φορολογική και εσχάτως ασφαλιστική νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα έκδοσης τίτλων κτήσης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, δεν υπάρχει ξεχωριστή μορφή απασχόλησης που μπορεί να αμείβεται με αυτούς. Αυτό λοιπόν που επιχειρείται από το υπουργείο είναι να βρεθεί ο τρόπος ώστε η έκδοση τίτλου κτήσης να δικαιολογήσει την απασχόληση εργαζομένου σε παραγωγική διαδικασία, χωρίς όμως να τηρείται η κείμενη εργατική νομοθεσία...
Οι αμοιβές με αποδείξεις δαπάνης τείνουν να υποκαταστήσουν τα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, τα γνωστά μπλοκάκια, ειδικά στις περιπτώσεις περιστασιακής απασχόλησης. Άλλωστε, αν πραγματικά η απασχόληση είναι ευκαιριακή, η πληρωμή εισφορών ύψους 26,95% καθιστά στην πράξη την εργασία ασύμφορη, ενώ πολύ μικρή είναι κι η πραγματική ασφαλιστική ωφέλεια.
Έντυπη
Χιλιάδες εργαζόμενοι που στο παρελθόν αμείβονταν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, έσπευσαν να κλείσουν τα μπλοκάκια τους και κατέφυγαν στη λύση της πληρωμής με τίτλους κτήσης. Αυτοί, για όσο διάστημα το υπουργείο Εργασίας δεν εκδίδει τη σχετική απόφαση, δεν υποχρεούνται στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.



τιτλος κτησης υποδειγμα excel



Παρατείνεται η ημερομηνία έναρξης της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής αναγγελίας Τεχνικών Ασφάλειας κατά 1 μήνα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ! Παρακαλούμε να είναι ευπρεπή!