Βρες στο logistika-grafeia : Φορολογία, Εργασιακά, Ασφαλιστικά, Λογιστικά θέματα

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

τιτλος κτησης υποδειγμα excel

  Δεν υπάρχουν σχόλια
 υποδειγμα τιτλοσ κτησησ σε excel | τιτλος κτησης 2017 excel
τιτλος κτησης excel τιτλος κτησης e9 τίτλος κτήσης english τιτλος κτησης υποδειγμα excel τιτλος κτησης εντυπο excel

υποδειγμα τιτλοσ κτησησ σε excel. 

1.000 ευρώ Πρόστιμο για τη μη δήλωση Επαγγελματικού Λογαριασμού στην ΑΑΔΕ τιτλος κτησης υποδειγμα excel.

Βουρβούλακας Νίκος
τιτλος κτησης υποδειγμα excel


ΠΟΛ 1003/2014 υποχρέωση έκδοσης παραστατικού

από οντότητα προς μη υπόχρεο στην έκδοση

τιμολογίου

Ποια στοιχεία πρέπει να αναφέρει η απόδειξη δαπάνης ή τίτλος

κτήσης



Παράγραφος 10

8.10.1 Με την παράγραφο αυτή ρυθμίζεται η περίπτωση στην οποία οντότητα που υπόκεινται

στις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου συναλλάσσεται ως αγοραστής με πρόσωπα μη υπόχρεα στην έκδοση
τιμολογίου. Για την περίπτωση αυτή η οντότητα αγοραστής υποχρεούται σε έκδοση σχετικού παραστατικού
προς τεκμηρίωση της συναλλαγής.

Το σχετικό παραστατικό αναφέρει:



α) Την ημερομηνία έκδοσης.


β) Την επωνυμία, τη διεύθυνση και τον αριθμό φορολογικού μητρώου του αντισυμβαλλόμενου.

γ) Την ποσότητα και το είδος των παραδιδόμενων αγαθών ή την έκταση και το είδος
των παρεχόμενων υπηρεσιών.

δ) Την ημερομηνία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε ή ολοκληρώθηκε η παράδοση αγαθών
ή η παροχή υπηρεσιών.


ε) Την αξία μονάδας αγαθού ή υπηρεσίας, κατά περίπτωση, και το συνολικό ποσό της

συναλλαγής.


στ) Το είδος και το ποσό τυχόν φορολογικών επιβαρύνσεων.

Σημειώνεται ότι από τη διάταξη δεν εισάγεται ειδική ονομασία για το σχετικό παραστατικό το οποίο δύναται
να είναι ενδεικτικά, κάθε έγγραφη συμφωνία (συμφωνητικό), υπεύθυνη δήλωση, τιμολόγιο (αγοράς),
«τίτλος κτήσης», απόδειξη δαπάνης, αρκεί να περιλαμβάνει όλα τα κατά τα ανωτέρω προαπαιτούμενα
δεδομένα. Το σχετικό παραστατικό εκδίδεται στον καθοριζόμενο στο άρθρο 11 του παρόντος νόμου χρόνο
έκδοσης. Σημειώνεται επίσης ότι ο αναφερόμενος όρος «έκταση» στην περίπτωση παροχής υπηρεσίας,
μαζί με το σχετικό είδος, είναι προσδιοριστικοί παράγοντες της αξίας της υπηρεσίας.

Μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για απασχολουμένους που αμείβονται με τίτλους κτήσης

Ορθάνοιχτο παραμένει το «παράθυρο» μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για χιλιάδες απασχολουμένους που αμείβονται με τίτλους κτήσης, καθώς ακόμη δεν έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη υπουργική απόφαση, με την υπογραφή της οποίας θα ξεκινήσει η καταβολή εισφορών 26,95% επί του αναγραφόμενου ποσού.
Βάσει νόμου, με τίτλους κτήσης (οι παλαιές αποδείξεις δαπάνης) μπορούν να αμειφθούν μόνον οι ευκαιριακά απασχολούμενοι. Ομως χιλιάδες εργαζόμενοι που στο παρελθόν αμείβονταν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, έσπευσαν να κλείσουν τα μπλοκάκια τους και κατέφυγαν στη λύση της πληρωμής με τίτλους κτήσης. Αυτοί, για όσο διάστημα το υπουργείο Εργασίας δεν εκδίδει τη σχετική απόφαση, δεν υποχρεούνται στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Ο νόμος ορίζει ότι υπάγονται στο παλαιό νομοθετικό καθεστώς και οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ) δεν προχωρούν στον καταλογισμό εισφορών.
Υπενθυμίζεται πως το όριο έως του οποίου μπορεί κάποιος να αμειφθεί με τίτλο κτήσης είναι 10.000 ευρώ ετησίως, τα οποία και επιβαρύνονται με παρακράτηση φόρου 20% και τέλος χαρτοσήμου 3,6% στην πηγή. Μετά την αφαίρεση των ανωτέρων φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων και επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, βάσει του νόμου θα επιβάλλεται εισφορά 26,95% υπέρ ΕΦΚΑ (20%) και ΕΟΠΥΥ (6,95%). Μάλιστα, η εισφορά θα επιβάλλεται σε οποιοδήποτε ποσό αναφέρει το παραστατικό, χωρίς να ισχύει κατώτατο πλαφόν, ενώ στη διαδικασία της εκκαθάρισης από την αρμόδια ΔΟΥ και μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης καταλογίζεται επιπλέον φόρος 2%, καθώς ο αναλογούν συνολικός φόρος είναι 22%. Για παράδειγμα, εάν κάποιος λάβει ως αμοιβή για την εργασία του έναν τίτλο κτήσης αξίας 2.000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με φόρους και εισφορές που θα αγγίξουν τα 883 ευρώ, συνεπώς θα λάβει στην τσέπη του 1.117 ευρώ. Αντίστοιχα, για 7.000 ευρώ, το τελικό ποσόν που θα πάρει ο εργαζόμενος είναι μόλις 3.907 ευρώ... Βέβαια, αν και η σχετική διάταξη ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, η εφαρμοστική της ισχύ ξεκινάει από τη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης, η οποία θα καθορίζει τη διαδικασία απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών, τον χρόνο και τον τρόπο δήλωσης των στοιχείων του παραστατικού και της σύμβασης από τον εκδότη στον ΕΦΚΑ, όπως επίσης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Αναλυτικά, ο νόμος (άρθρο 55 Ν. 4509/2017) ορίζει πως οι επίμαχες ρυθμίσεις «εφαρμόζονται για παραστατικά που αφορούν σε συμβάσεις που καταρτίζονται από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης και εφεξής. Για παραστατικά που εκδίδονται και αφορούν σε συμβάσεις που έχουν καταρτισθεί πριν από τη δημοσίευση της ανωτέρω υπουργικής απόφασης, εφαρμόζεται το προϊσχύον καθεστώς».
Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς ενώ η κείμενη φορολογική και εσχάτως ασφαλιστική νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα έκδοσης τίτλων κτήσης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, δεν υπάρχει ξεχωριστή μορφή απασχόλησης που μπορεί να αμείβεται με αυτούς. Αυτό λοιπόν που επιχειρείται από το υπουργείο είναι να βρεθεί ο τρόπος ώστε η έκδοση τίτλου κτήσης να δικαιολογήσει την απασχόληση εργαζομένου σε παραγωγική διαδικασία, χωρίς όμως να τηρείται η κείμενη εργατική νομοθεσία...
Οι αμοιβές με αποδείξεις δαπάνης τείνουν να υποκαταστήσουν τα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, τα γνωστά μπλοκάκια, ειδικά στις περιπτώσεις περιστασιακής απασχόλησης. Άλλωστε, αν πραγματικά η απασχόληση είναι ευκαιριακή, η πληρωμή εισφορών ύψους 26,95% καθιστά στην πράξη την εργασία ασύμφορη, ενώ πολύ μικρή είναι κι η πραγματική ασφαλιστική ωφέλεια.
Έντυπη
Χιλιάδες εργαζόμενοι που στο παρελθόν αμείβονταν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, έσπευσαν να κλείσουν τα μπλοκάκια τους και κατέφυγαν στη λύση της πληρωμής με τίτλους κτήσης. Αυτοί, για όσο διάστημα το υπουργείο Εργασίας δεν εκδίδει τη σχετική απόφαση, δεν υποχρεούνται στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.



τιτλος κτησης υποδειγμα excel


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ! Παρακαλούμε να είναι ευπρεπή!

Ακολουθήστε μας στα social media

Τα λογιστικά γραφεία που σε προσέχουν!

Πως θα βρείτε το λογιστικό γραφείο στο χάρτη

Χάρτης λογιστικού γραφείου