Βρες στο logistika-grafeia : Φορολογία, Εργασιακά, Ασφαλιστικά, Λογιστικά θέματα

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Airbnb πρόστιμα 5.000 ευρώ μετά την προθεσμία 30 Νοεμβρίου από ΑΑΔΕ

  Δεν υπάρχουν σχόλια
Nexus Management Consultants

Τελευταία ενημέρωση: Νοέμβριος 26, 11:40

Airbnb πρόστιμα 5.000 ευρώ μετά την προθεσμία 30 Νοεμβρίου ΑΑΔΕ

Ποιες είναι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων - Τι να προσέξουν
Οι βασικές φορολογικές υποχρεώσεις για βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτου μέσω ψηφιακών πλατφορμών

Airbnb : Ποιοι απειλούνται με πρόστιμα 5.000 ευρώ

Ποιες είναι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων - Τι να προσέξουν
Λίγες ημέρες έχουν ακόμη στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες ή οι διαχειριστές ακινήτων για να δηλώσουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με «τσουχτερό» πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία που έχει δώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τις δηλώσεις μισθώσεων τύπου Airbnb.

Οι έλεγχοι

Μετά την ημερομηνία η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να απλώσει δίχτυ το οποίο επεκτείνεται σε τρία μέτωπα:
  • Στοχευμένοι έλεγχοι από εφοριακούς, οι οποίοι «χτενίζουν» το διαδίκτυο και τις πλατφόρμες οικονομίας διαμοιρασμού, γίνονται ήδη και θα εντατικοποιηθούν περαιτέρω
  • Με την εκπνοή της προθεσμίας δήλωσης των ακινήτων στο Μητρώο , η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζει να ζητήσει από τις πλατφόρμες να «κατεβάσουν» από τις σελίδες τους τα ακίνητα εκείνα τα οποία δεν έχουν πάρει αριθμό μητρώου. Αν κατέβει από τη σελίδα το ακίνητο, τα έσοδα κάνουν φτερά. Τα πρόστιμα όμως καραδοκούν.
  • Στα σκαριά βρίσκεται η δυνατότητα δημιουργίας ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού μέσω του οποίου θα «σαρώνονται» διαρκώς τα ακίνητα που έχουν ανέβει σε πλατφόρμες, θα διασταυρώνονται και θα βγαίνουν στον αφρό οι παραβάτες. Αντίστοιχο σύστημα έχει χρησιμοποιήσει η Πορτογαλία και σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε επαφή με τη Φορολογική Διοίκηση της χώρας για παροχή τεχνογνωσίας.

Οι οδηγίες

Εγχειρίδιο με τις βασικές φορολογικές υποχρεώσεις για βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού, με ή χωρίς τη χρήση ψηφιακών πλατφορμών, εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Σχετικά με την υποβολή της Συγκεντρωτικής Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής προχώρησε η ΑΑΔΕ μετά την ενημέρωση του εγχειριδίου «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής στο πλαίσιο οικονομίας του διαμοιρασμού».
Όπως αναφέρει, βραχυχρόνια μίσθωση στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού θεωρείται η μίσθωση ακινήτου μέσω ψηφιακών πλατφορμών, με διάρκεια μικρότερη του έτους και όταν δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων. Ψηφιακές πλατφόρμες νοούνται όσες παρέχουν εξειδικευμένα εργαλεία για τη σύναψη της μίσθωσης ηλεκτρονικά και δεν περιορίζονται στην προβολή του ακινήτου.

ΕΝΦΙΑ, 2019, 2018, ΑΑΔΕ, ακινητα, αντικειμενικες αξιες, Ε9, taxisnet.gr,

Οι βασικές φορολογικές υποχρεώσεις για βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτου μέσω ψηφιακών πλατφορμών

Οι βασικές φορολογικές υποχρεώσεις για βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτου μέσω ψηφιακών πλατφορμών, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, είναι οι εξής:
  • να καταχωρήσετε το ακίνητο στην ειδική εφαρμογή Βραχυχρόνιων Μισθώσεων Ακινήτων στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ και, συγκεκριμένα, στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής». Με την εγγραφή του κάθε ακινήτου χορηγείται Αριθμός Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ).
  • να αναγράφετε σε εμφανές σημείο τον ΑΜΑ σε κάθε ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής
  • να υποβάλετε «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» για καθεμία βραχυχρόνια μίσθωση. Η προθεσμία της κάθε δήλωσης είναι μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο και υποβάλλεται μέσω της ανωτέρω εφαρμογής.
  • να οριστικοποιείτε τα στοιχεία που έχετε καταχωρήσει στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» έως τις 28 Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος, προκειμένου να προσδιοριστεί το φορολογητέο εισόδημα ανά δικαιούχο εισοδήματος.
Σε περίπτωση που έχει αποκτηθεί Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (ΕΣΛ) Τουριστικής Επιπλωμένης Έπαυλης του Ειδικού Καθεστώτος και μισθώνεται βραχυχρόνια μέσω των ψηφιακών πλατφορμών της οικονομίας διαμοιρασμού, τότε οφείλετε:
  • να καταχωρήσετε την έπαυλη στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής». Η καταχώρηση αυτή όμως δεν θα συνοδευτεί με απόδοση Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ), αλλά αντί του ΑΜΑ θα αναρτάται στις ψηφιακές πλατφόρμες ο αριθμός ΕΣΛ, με το πρόθεμα ΕΣΛ στην αρχή.
  • να υποβάλετε τη «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» για καθεμία βραχυχρόνια μίσθωση. Η προθεσμία της κάθε δήλωσης είναι μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο και υποβάλλεται μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ακινήτων.
  • να οριστικοποιήσετε τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» έως τις 28 Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος, προκειμένου να προσδιοριστεί το φορολογητέο εισόδημα ανά δικαιούχο εισοδήματος.
Η ΑΑΔΕ υπογραμμίζει πως, όταν Τουριστικές Επιχειρήσεις προβαίνουν σε βραχυχρόνιες μισθώσεις τουριστικών τους καταλυμάτων, μέσω των ψηφιακών πλατφορμών της οικονομίας του διαμοιρασμού, οφείλουν να αναρτούν σε κάθε καταχώρηση καταλύματος το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (ΕΣΛ) που διαθέτουν.
Για βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτου μέσω ψηφιακών πλατφορμών, εξαιρετικά και έως 30/11/2018 οφείλετε:
  • να καταχωρήσετε το ακίνητο στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» εφ’ όσον έχει αναρτηθεί σε ψηφιακές πλατφόρμες από 01/01/2018 έως 30/11/2018,
  • να υποβάλετε Συγκεντρωτική Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά ακίνητο για όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί μέσω ψηφιακών πλατφορμών από 01/01/2018 έως 31/10/2018 (ημερομηνία αναχώρησης μισθωτή από το ακίνητο), ακόμη και αν αυτές οι μισθώσεις έχουν ήδη δηλωθεί στις Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.
Σημειώνεται ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στη Συγκεντρωτική Δήλωση τυχόν μισθώσεις που έχουν περιληφθεί ήδη σε Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής.
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις οι οποίες πραγματοποιούνται εκτός ψηφιακών πλατφορμών, με προφορικές ή γραπτές συμφωνίες, αντιμετωπίζονται όπως οι κοινές αστικές μισθώσεις και θα πρέπει:
  • να υποβάλετε για κάθε μίσθωση «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» (μισθωτήριο) μέσω της αντίστοιχης ηλεκτρονικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ, επιλέγοντας στο Είδος μίσθωσης: «Βραχυχρόνια μίσθωση εκτός ψηφιακής πλατφόρμας». Η προθεσμία υποβολής της δήλωσης αυτής είναι μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης.
  • να δηλώνετε τα εισοδήματα που αποκτάτε από τη μίσθωση του ακινήτου σας στην Αναλυτική Κατάσταση για τα Μισθώματα Ακίνητης Περιουσίας (έντυπο Ε2) και να την συνυποβάλετε με τη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος (έντυπο Ε1) του φορολογικού έτους που αφορά.
Εάν μισθώνετε βραχυχρόνια το ακίνητο τόσο με χρήση όσο και χωρίς χρήση ψηφιακών πλατφορμών ισχύουν όλα τα παραπάνω αντίστοιχα.
 μισθωση, ΑΑΔΕ, προστιμα, προθεσμιες, Βραχυχρόνια Μίσθωση Ακινήτων,

Airbnb: Τσουχτερά πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες – Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία ηλεκτρονικής εγγραφής



Εκπνέει την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου η προθεσμία που έχουν οι κάτοχοι ή διαχειριστές που εκμισθώνουν ακίνητα μέσα από τις πλατφόρμα Airbnb ή παρόμοιες πλατφόρμες να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό Μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Όπως αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ δεν αναμένεται να δοθεί παράταση και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία δεν υπάρχει και ιδιαίτερη συμμετοχή, αφού έχουν υποβληθεί περίπου 30.000 δηλώσεις ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα ακίνητα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση υπερβαίνουν τις 126.000 σε όλη τη χώρα.
Οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ακινήτων οι οποίοι δεν θα συμμορφωθούν και δεν θα εγγραφούν στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, δεν θα μπορέσουν να λάβουν τον αριθμό Μητρώου Ακινήτου ο οποίος θα αναγράφεται υποχρεωτικά στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες Airbnb, HomeAway, Booking.com κλπ όπου προβάλλεται το ακίνητο τους. Χωρίς τη δήλωση του αριθμού Μητρώου Ακινήτου απειλούνται με διαγραφή του ακινήτου τους ενώ θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου έως 5.000 ευρώ.
Ταυτόχρονα η ΑΑΔΕ προγραμματίζει από τον Δεκέμβριο σειρά ελέγχων και διασταυρώσεων για να εντοπίζει τους φορολογούμενους που ενοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας και δεν εμφανίζουν τα εισοδήματα που εισπράττουν στη φορολογική τους δήλωση..
Ήδη η ΑΑΔΕ στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων που έχει συνάψει, έλαβε δεδομένα από παρόχους πληρωμών αλλοδαπής σχετικά με τα εισοδήματα που έλαβαν φορολογούμενοι στην Ελλάδα από πλατφόρμα διαμοιρασμού για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τους. Τα δεδομένα αφορούν τα έτη 2015, 2016, 2017 για όλους όσοι είχαν δηλώσει τους συγκεκριμένους παρόχους πληρωμών αλλοδαπής και περιέχουν για κάθε φορολογούμενο τα αναλυτικά στοιχεία του ταυτοποιημένα ως το επίπεδο του ΑΦΜ, το συνολικό έσοδο και το συνολικό αριθμό των συναλλαγών του για κάθε ένα από τα τρία αυτά έτη.

Οι έλεγχοι

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για το στενό μαρκάρισμα των ιδιοκτητών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης αφορά:
Τη χρήση ενός ειδικού λογισμικού το οποίο χρησιμοποιείται ήδη από τις πορτογαλικές φορολογικές Αρχές και βοηθά στον εντοπισμό των ιδιοκτητών. Το λογισμικό αυτό, που θα ζητηθεί στο πλαίσιο αιτήματος συνδρομής από την πορτογαλική φορολογική διοίκηση, έχει τη δυνατότητα να «τρέχει» πάνω στις ιντερνετικές πλατφόρμες και να εντοπίζει την πραγματική διεύθυνση του ενοικιαζόμενου ακινήτου, καθώς και το εάν ο ιδιοκτήτης προσφέρει και πρόσθετες υπηρεσίες που φορολογούνται µε αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ, όπως είναι η αλλαγή κλινοσκεπασμάτων, η καθαριότητα, η παροχή πρωϊνού ή γευμάτων.
Την υποβολή επίσημου αιτήματος στις πλατφόρμες ιντερνετικού διαμοιρασμού κατοικιών, όπως είναι η Airbnb, να υποχρεώνουν τους πελάτες τους-ιδιοκτήτες να αναρτούν στις αγγελίες τους τον ειδικό κωδικό αριθμό που αποκτούν όταν εγγράφονται στο Μητρώο Ιδιοκτητών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφώνεται µε αυτή την υποχρέωση, η ΑΑΔΕ θα ζητήσει από την Airbnb να «κατεβαίνουν» από το ίντερνετ οι σχετικές αγγελίες. Το σχετικό αίτημα αναμένεται να υποβληθεί στις ιντερνετικές πλατφόρμες διαμοιρασμού έως το τέλος του τρέχοντος μήνα.
Τη συνέχιση και εντατικοποίηση των ειδικών ελέγχων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να εντοπίζονται οι φορολογούμενοι που δεν δηλώνουν το σχετικό εισόδημα. Οι ελεγκτές µέσω των διαδικτυακών πλατφορµών τα προσφερόμενα για ενοικίαση ακίνητα και τους ιδιοκτήτες τους µέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής ακινήτων Ε9. Στη συνέχεια ανατρέχουν στις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών τους και διαπιστώνουν αν έχει δηλωθεί εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων. Αν δεν έχει δηλωθεί, τότε ενημερώνουν τον ιδιοκτήτη και τον καλούν να υποβάλει τροποποιητική δήλωση εισοδήματος. Αυτή η τεχνική ελέγχου έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική, καθώς οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες που ειδοποιούνται προχωρούν στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.
Αποβολή από τις πλατφόρμες
Παράλληλα η ΑΑΔΕ θα ζητήσει από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να διαγράφουν όσους δεν υποβάλλουν δηλώσεις στο μητρώο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις τελειώσει η διορία για δήλωση στο Μητρώο Ακινήτων, η ΑΑΔΕ θα ζητήσει από τις Πλατφόρμες διαμοιρασμού να διαγράψουν όσους δεν κάνει τη δήλωση για να πάρουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων. Με άλλα λόγια, θα τους ζητήσει να «κατεβάσουν» τις αγγελίες όσων δεν συμμορφώθηκαν με το νέο καθεστώς φορολόγησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στην Αθήνα οι καταχωρήσεις ακινήτων στην Airbnb φθάνουν τις 5.127 με την μέση τιμή να ανέρχεται σε 52 ευρώ ανά ημέρα και την μέση πληρότητα να διαμορφώνεται στο 73%.



Μέχρι την Παρασκευή 30/11 η προθεσμία για δηλώσεις AirBnB – Μετά η ΑΑΔΕ... αγριεύει



Μέχρι την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να δηλώσουν όλοι όσοι διαθέτουν ακίνητα με βραχυχρόνια μίσθωση μέσω ψηφιακών πλατφορμών στις φορολογικές αρχές ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η ΑΑΔΕ ετοιμάζει μπαράζ ελέγχων.
Ήδη οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες όπως η AirBnB και η Booking ζητούν σε όσους διαθέτουν ακίνητα μέσω της πλατφόρμας τους να συμμορφωθούν με την νομοθεσία. Από την πλευρά της η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε σειρά ελέγχων για τον εντοπισμό παραβατών. Μεταξύ άλλων η ΑΑΔΕ σχεδιάζει στοχευμένους ελέγχους από εφοριακούς, που θα αναζητούν καταχωρήσεις ακινήτων τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και εν συνεχεία θα διασταυρώνουν αν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων.
Διαβάστε στο economistas.gr τη ζητούν AriBnB και Booking από όλους όσους διαθέτουν ακίνητα μέσα από τις πλατφόρμες τους.



μισθωση, ΑΑΔΕ, προστιμα, προθεσμιες, Βραχυχρόνια Μίσθωση Ακινήτων,



Ποιοι κινδυνεύουν με αποβολή από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb

Μέχρι την Παρασκευή η δήλωση των ακινήτων στο ηλεκτρονικό Μητρώο της ΑΑΔΕ

Από το Δεκέμβριο έρχονται πρόστιμα, έλεγχοι και διασταυρώσεις για τις μισθώσεις τύπου Airbnb, ενώ μέχρι την Παρασκευή πρέπει να γίνει η δήλωση των ακινήτων στο ηλεκτρονικό Μητρώο της ΑΑΔΕ.
Η προθεσμία λήγει την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου και όπως αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ δεν αναμένεται να δοθεί παράταση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 30.000 δηλώσεις ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα ακίνητα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση υπερβαίνουν τις 126.000 σε όλη τη χώρα.
Οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ακινήτων οι οποίοι δεν θα συμμορφωθούν και δεν θα εγγραφούν στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, δεν θα μπορέσουν να λάβουν τον αριθμό Μητρώου Ακινήτου ο οποίος θα αναγράφεται υποχρεωτικά στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες Airbnb, HomeAway, Booking.com κλπ όπου προβάλλεται το ακίνητο τους. Χωρίς τη δήλωση του αριθμού Μητρώου Ακινήτου απειλούνται με διαγραφή του ακινήτου τους ενώ θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου έως 5.000 ευρώ.
Ταυτόχρονα η ΑΑΔΕ προγραμματίζει από τον Δεκέμβριο σειρά ελέγχων και διασταυρώσεων για να εντοπίζει τους φορολογούμενους που ενοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας και δεν εμφανίζουν τα εισοδήματα που εισπράττουν στη φορολογική τους δήλωση.
Ήδη η ΑΑΔΕ στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων που έχει συνάψει, έλαβε δεδομένα από παρόχους πληρωμών αλλοδαπής σχετικά με τα εισοδήματα που έλαβαν φορολογούμενοι στην Ελλάδα από πλατφόρμα διαμοιρασμού για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τους. Τα δεδομένα αφορούν τα έτη 2015, 2016, 2017 για όλους όσοι είχαν δηλώσει τους συγκεκριμένους παρόχους πληρωμών αλλοδαπής και περιέχουν για κάθε φορολογούμενο τα αναλυτικά στοιχεία του ταυτοποιημένα ως το επίπεδο του ΑΦΜ, το συνολικό έσοδο και το συνολικό αριθμό των συναλλαγών του για κάθε ένα από τα τρία αυτά έτη.

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για το στενό μαρκάρισμα των ιδιοκτητών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης αφορά:

  • Τη χρήση ενός ειδικού λογισμικού το οποίο χρησιμοποιείται ήδη από τις πορτογαλικές φορολογικές Αρχές και βοηθά στον εντοπισμό των ιδιοκτητών. Το λογισμικό αυτό, που θα ζητηθεί στο πλαίσιο αιτήματος συνδρομής από την πορτογαλική φορολογική διοίκηση, έχει τη δυνατότητα να «τρέχει» πάνω στις ιντερνετικές πλατφόρµες και να εντοπίζει την πραγματική διεύθυνση του ενοικιαζόμενου ακινήτου, καθώς και το εάν ο ιδιοκτήτης προσφέρει και πρόσθετες υπηρεσίες που φορολογούνται µε αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ, όπως είναι η αλλαγή κλινοσκεπασμάτων, η καθαριότητα, η παροχή πρωϊνού ή γευμάτων.
  • Την υποβολή επίσημου αιτήματος στις πλατφόρμες ιντερνετικού διαμοιρασμού κατοικιών, όπως είναι η Airbnb, να υποχρεώνουν τους πελάτες τους-ιδιοκτήτες να αναρτούν στις αγγελίες τους τον ειδικό κωδικό αριθμό που αποκτούν όταν εγγράφονται στο Μητρώο Ιδιοκτητών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφώνεται µε αυτή την υποχρέωση, η ΑΑΔΕ θα ζητήσει από την Airbnb να «κατεβαίνουν» από το ίντερνετ οι σχετικές αγγελίες. Το σχετικό αίτημα αναμένεται να υποβληθεί στις ιντερνετικές πλατφόρμες διαμοιρασμού έως το τέλος του τρέχοντος μήνα.
  • Τη συνέχιση και εντατικοποίηση των ειδικών ελέγχων από την Ανεξάρτητη Αρχή ∆ημοσίων Εσόδων προκειμένου να εντοπίζονται οι φορολογούμενοι που δεν δηλώνουν το σχετικό εισόδημα. Οι ελεγκτές µέσω των διαδικτυακών πλατφορµών τα προσφερόμενα για ενοικίαση ακίνητα και τους ιδιοκτήτες τους µέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής ακινήτων Ε9. Στη συνέχεια ανατρέχουν στις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών τους και διαπιστώνουν αν έχει δηλωθεί εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων. Αν δεν έχει δηλωθεί, τότε ενημερώνουν τον ιδιοκτήτη και τον καλούν να υποβάλει τροποποιητική δήλωση εισοδήματος. Αυτή η τεχνική ελέγχου έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική, καθώς οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες που ειδοποιούνται προχωρούν στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.

μισθωση, ΑΑΔΕ, προστιμα, προθεσμιες, Βραχυχρόνια Μίσθωση Ακινήτων,

Αποβολή από τις πλατφόρμες

Παράλληλα η ΑΑΔΕ θα ζητήσει από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να διαγράφουν όσους δεν υποβάλλουν δηλώσεις στο μητρώο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις τελειώσει η διορία για δήλωση στο Μητρώο Ακινήτων, η ΑΑΔΕ θα ζητήσει από τις Πλατφόρμες διαμοιρασμού να διαγράψουν όσους δεν κάνει τη δήλωση για να πάρουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων. Με άλλα λόγια, θα τους ζητήσει να «κατεβάσουν» τις αγγελίες όσων δεν συμμορφώθηκαν με το νέο καθεστώς φορολόγησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στην Αθήνα οι καταχωρήσεις ακινήτων στην Airbnb φθάνουν τις 5.127 με την μέση τιμή να ανέρχεται σε 52 ευρώ ανά ημέρα και την μέση πληρότητα να διαμορφώνεται στο 73%.
Οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ακινήτων που βρίσκονται σε κάποια από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου:
1. Να καταχωρήσουν το ακίνητο στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής εφ’ όσον έχει αναρτηθεί σε ψηφιακές πλατφόρμες από 01/01/2018 έως 30/11/2018.
2. Να υποβάλουν Συγκεντρωτική Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά ακίνητο για όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί μέσω ψηφιακών πλατφορμών από 01/01/2018 έως 31/10/2018 (ημερομηνία αναχώρησης μισθωτή από το ακίνητο), ακόμη και αν αυτές οι μισθώσεις έχουν ήδη δηλωθεί στις Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ! Παρακαλούμε να είναι ευπρεπή!

Ακολουθήστε μας στα social media

Τα λογιστικά γραφεία που σε προσέχουν!

Πως θα βρείτε το λογιστικό γραφείο στο χάρτη

Χάρτης λογιστικού γραφείου