Βρες στο logistika-grafeia : Φορολογία, Εργασιακά, Ασφαλιστικά, Λογιστικά θέματα

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

49.000 ακίνητα Airbnb στην ΑΑΔΕ

  Δεν υπάρχουν σχόλια





49.000 ακίνητα Airbnb στην ΑΑΔΕ

Τα 49.000 ακίνητα με μίσθωση στο site της airbnb τώρα χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και το Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων από το φόβο των προστίμων. Μήνυμα Γιώργου Πιτσιλή από την Νέα Υόρκη: «ο καθένας μπορεί να ελεγχθεί». Ποια εργαλεία έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ για διασταυρώσεις.

49.000 ακίνητα Airbnb στην ΑΑΔΕ
Τελευταία ενημέρωση: Δεκέμβριος 10, 22:00
Nexus Management Consultants

Κατακόρυφη αύξηση 160% σημειώνουν τα έσοδα του δημοσίου από τους φόρους σε βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε στο συνέδριο Capital Link στη Νέα Υόρκη, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Όπως είχε γράψει το logistika-grafeia.blogspot.com, μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων η ΑΑΔΕ σχεδιάζει εκτεταμένες διασταυρώσεις και ελέγχους προκειμένου να εντοπίσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι προχωρούν σε βραχυχρόνιες μισθώσεις χωρίς να έχουν προβεί στις νόμιμες ενέργεις προκειμένου να φορολογηθούν όπως προβλέπει ο νόμος. Παράλληλα προσπαθεί να συνάψει συμφωνίες με τις διάφορες πλατφόρμες για την παροχή στοιχείων.

49.000 ακίνητα Airbnb στην ΑΑΔΕΕιδικότερα, έως τις 30 Νοεμβρίου, οπότε έληξε η προθεσμία εγγραφών στο Μητρώο Ακινήτων, οι εγγραφές έφτασαν τις 49.000 και τα έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ανήλθαν σε 176 εκατ. ευρώ, με αύξηση κατά 160% σε σχέση με τα 68 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρονιάς.

Κατακόρυφη αύξηση 160% σημειώνουν τα έσοδα του δημοσίου από τους φόρους σε βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε στο συνέδριο Capital Link στη Νέα Υόρκη, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Στοιχεία της μελέτης του ΚΕΠΕ

Αν ανατρέξει, πάντως, κανείς στα στοιχεία της μελέτης του ΚΕΠΕ, θα διαπιστώσει ότι χιλιάδες άλλοι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να ρισκάρουν. Αυτοί οι ιδιοκτήτες ακινήτων, συνεχίζουν να αγνοούν τις προειδοποιήσεις και συνεχίζουν να προχωρούν σε βραχυχρόνιες μισθώσεις μακριά από τα μάτια της εφορίας.

Από επεξεργασία στοιχείων της διεθνούς βάσης δεδομένων AirDNA, η οποία καταγράφει τις δραστηριότητες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω της Airbnb, προκύπτει ότι από τα μόλις 132 ακίνητα του 2010, η δραστηριότητα άρχισε να αναπτύσσεται με εντυπωσιακά υψηλούς ρυθμούς από χρόνο σε χρόνο και μέχρι το 2018 περισσότερα από 126.000 καταλύματα είχαν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση! Αν ισχύουν αυτοί οι αριθμοί, τότε δηλώθηκαν στην εφορία λιγότερα από τα μισά.

Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στην Περιφέρεια Αττικής

Εξετάζοντας τις εξελίξεις στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία εμφανίζει τον μεγαλύτερο αριθμό καταλυμάτων,

  • ο κεντρικός τομέας Αθηνών φαίνεται να συγκεντρώνει το 53,3% των αντίστοιχων καταλυμάτων στα τέλη της εξεταζόμενης περιόδου, από τα οποία το 93% συγκεντρώνεται στον ∆ήμο Αθηναίων. 
  • Ακολουθεί η Ανατολική Αττική, στην οποία περιλαμβάνονται αρκετοί παραθαλάσσιοι δήμοι και η οποία διαθέτει το 19,3% των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης της Αττικής. 
  • Στην περιοχή αυτή ο ∆ήμος Σαρωνικού συγκεντρώνει το 20,3% των καταλυμάτων, 
  • ο ∆ήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης το 19,8%, ενώ 
  • στο 9,8% ανέρχονται τα ποσοστά των ∆ήμων Μαραθώνος και Μαρκοπούλου-Μεσογαίας. 
  • Στο 11% ανέρχονται τα καταλύματα στον Νότιο Τομέα Αττικής, στον οποίο οι ∆ήμοι Γλυφάδας, Παλαιού Φαλήρου και Καλλιθέας συγκεντρώνουν το 25,2%, 18,2% και 16%.των καταλυμάτων του τομέα, αντίστοιχα.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ αποκάλυψε και τους βασικούς άξονες των ελεγκτικών προτεραιοτήτων του 2019. Αυτό που ξεχωρίζει είναι ότι η ΑΑΔΕ θέλει να αιφνιδιάσει. Με ποιόν τρόπο; Με τυχαίους ελέγχους, βάσει δείγματος. «Ο καθένας μπορεί να ελεγχθεί» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Γ. Πιτσιλής, συμπληρώνοντας ότι πέρα από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους- που αποτελούν γνώρισμα και του IRS- θα αξιοποιηθούν οι κλαδικές αναλύσεις για ΦΠΑ- Εισόδημα, με βάση τις οποίες θα εντοπίζονται περιπτώσεις φυσικών και νομικών προσώπων που αποκλίνουν, ενώ όσοι έχουν εγγραφεί στη «μαύρη» λίστα για φορολογικές παραβάσεις, θα έχουν την… τιμητική τους.

Όσον αφορά στις επιστροφές φόρων, με φόντο τα στοιχεία του ΓΛΚ που δείχνουν ότι 627 εκατ. ευρώ είναι σε αναμονή άνω των 90 ημερών, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι το 2019 να μην υπάρχει καμία αίτηση σε αναμονή άνω των τριών μηνών

Από την επεξεργασία στοιχείων της διεθνούς βάσης δεδομένων AirDNA, η οποία καταγράφει τις δραστηριότητες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω της Airbnb, η μελέτη είχε καταγράψει έκρηξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα δεδομένου ότι από τα μόλις 132 ακίνητα του 2010, μέχρι το 2018 περισσότερα από 126.000 καταλύματα είχαν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση.

Σχετικά άρθρα:
βραχυχρονιες μισθωσεις ααδε Συγκεντρωτική Δήλωση οδηγίες



ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ - ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ Αντικειμενικές αξίες ακινήτων 2018 (Πίνακας)

  ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ! Παρακαλούμε να είναι ευπρεπή!

Ακολουθήστε μας στα social media

Τα λογιστικά γραφεία που σε προσέχουν!

Πως θα βρείτε το λογιστικό γραφείο στο χάρτη

Χάρτης λογιστικού γραφείου