Βρες στο logistika-grafeia : Φορολογία, Εργασιακά, Ασφαλιστικά, Λογιστικά θέματα

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Κοινωνικό μέρισμα 2018 κριτήρια πληρωμής ποσού 80 εκατομμυρίων | logistika-grafeia.blogspot.com

  Δεν υπάρχουν σχόλια
epidoma-paidioy-6-dosh-logistika-grafeiablogspotcom
Nexus Management Consultants  koinvniko-merisma-2018-kritiria-plhrvmhs-posoy-80-ekatommyrivn-logistika-grafeia-blogspotcom | Κοινωνικό μέρισμα 2018 κριτήρια πληρωμής ποσού 80 εκατομμυρίων | logistika-grafeia.blogspot.com

Τελευταία ενημέρωση: Δεκέμβριος 27, 14:50

Το Κοινωνικό μέρισμα 2018 πότε θα δοθεί - ποσά πληρωμής, κριτήρια χορήγησής, σε ποιους θα χορηγηθεί

Ο νόμος που δημοσιεύθηκε περιέχει όλες τις διατάξεις για το Κοινωνικό μέρισμα 2018 πότε θα δοθεί - ποσά πληρωμής, κριτήρια χορήγησής, σε ποιους θα χορηγηθεί...

Δείτε ακόμα:

Κοινωνικό μέρισμα 2017 αίτηση 


Ατομικό εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος για όλους 


Στο υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχουν ξεκινήσει ήδη την προετοιμασία για την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων.

Στόχος των επικεφαλής στην Καραγιώργη Σερβίας είναι το νέο έτος, η ηλεκτρονική αυλαία του Taxisnet να ανοίξει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και πιο συγκεκριμένα στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου. Για το λόγο αυτό έχουν δοθεί από τώρα οδηγίες και κατευθύνσεις στις υπηρεσίες για να τρέξουν γρηγορότερα τις διαδικασίες. Ειδικά οι διευθύνσεις μισθοδοσίας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα πρέπει μέχρι τις αρχές Μαρτίου να έχουν στείλει ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία για τις αποδοχές και τις συντάξεις των φορολογούμενων. Τα στοιχεία αυτά εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.
Το νέο στοιχείο της δηλώσεων του 2019 είναι η υποβολή των ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων από τους συζύγους. Οι σύζυγοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλει ο καθένας ξεχωριστά τη δήλωσή του και να έχει το δικό του εκκαθαριστικό σημείωμα.

https://www.newsbeast.gr/

Ατομικό εκκαθαριστικό 

Στο τραπέζι όμως βρίσκεται η ιδέα να εκδοθούν ξεχωριστά εκκαθαριστικά για όλους. Δηλαδή και για τα ζευγάρια που θα υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση.

Με την έκδοση ατομικού εκκαθαριστικού ο κάθε σύζυγος θα λαμβάνει την επιστροφή φόρου που δικαιούνται χωρίς να γίνεται συμψηφισμός με τυχόν οφειλές του άλλου συζύγου. Αν αυτό γίνει, τα εκκαθαριστικά θα φτάσουν στα 8,8 εκατομμύρια, οι παντρεμένοι θα κάνουν ξεχωριστή δήλωση μόνο στην περίπτωση που ο ένας σύζυγος δεν θέλει να εμφανίσει τα εισοδήματά του στον άλλο ενώ θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός και των χρεωστικών αλλά και των πιστωτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

Αυτή τη στιγμή, ατομικά εκκαθαριστικά, εκδίδονται για την οφειλή του ΕΝΦΙΑ. Στις περιπτώσεις των συζύγων ακόμα και αν υπάρχουν κοινές ιδιοκτησίες, δηλαδή σε ένα ακίνητο ο κάθε σύζυγος έχει για παράδειγμα το 50% της κυριότητας, ο κάθε ιδιοκτήτης πληρώνει αυτό που του αναλογεί αυτός είναι ο λόγος που εκδίδονται πάνω από 6,5 εκατομμύρια εκκαθαριστικά.

Με το ατομικό εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος δεν θα αλλάξει κάτι ως προς το ύψος του φόρου αφού και σήμερα ο φόρος υπολογίζεται ξεχωριστά για το κάθε σύζυγο ανάλογα με τα εισοδήματά τους, τα τεκμήρια, τις δαπάνες με πλαστικό χρήμα, τους φόρους που έχουν παρακρατηθεί. Δηλαδή, ο καθένας έχει το αφορολόγητό του ενώ η κλίμακα ενεργοποιείται για τα εισοδήματα του καθενός ξεχωριστά (σ.σ προστίθενται μόνο τα εισοδήματα των παιδιών κάτι που ούτως ή άλλως θα εξακολουθήσει να συμβαίνει).

H βασική αλλαγή που θα επιφέρει το ατομικό εκκαθαριστικό θα είναι ότι αν ο ένας σύζυγος έχει χρεωστική εκκαθάριση και ο δεύτερος έχει λαμβάνειν επιστροφή φόρου, η εφορία δεν θα συμψηφίζει τα δυο ποσά. Ο κάθε σύζυγος θα είναι υπόχρεος μόνο για το δικό του ποσό.

Αν πρέπει να πληρώσει, θα έχει στη διάθεσή του τις τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπει ο νόμος ενώ αν δικαιούται επιστροφής θα μπορεί να την εισπράξει (υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν χρέη) και ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει το εκκαθαριστικό του ή της συζύγου.

Το Κοινωνικό μέρισμα 2018 πότε θα δοθεί - ποσά πληρωμής, κριτήρια χορήγησής, σε ποιους θα χορηγηθεί 

Το Κοινωνικό μέρισμα 2019: Οι αδικίες στα κριτήρια χορήγησής του - Ποιοι το χάνουν 

Δημοσιεύτηκε ο νόμος που περιλαμβάνει τις διατάξεις για το Κοινωνικό Μέρισμα2018, ανοίγοντας τον δρόμο για την έκδοση της ΚΥΑ που θα προβλέπει ποσά, κριτήρια και όλες τις λεπτομέρειες για την χορήγηση του. 

Την Παρασκευή αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr για να υποδεχθεί τις πρώτες αιτήσεις για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος από τους δικαιούχους.

Για ακόμη μία χρονιά θα εξαιρεθούν από τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος νοικοκυριά, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσηςφορολογίας εισοδήματος εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας διότι έχουν Ι.Χ. αυτοκίνητο άνω των 1.928 κ.ε..

Αυτό θα γίνει ανεξάρτητα από το εάν κατείχαν αυτό το αυτοκίνητο έστω και για ένα μήνα το 2017 και μετά ή έκλεισε δεκαετία ή ακόμη και αν το πούλησαν και δεν το κατέχουν σήμερα.

Ακόμη, εκατοντάδες πολύτεκνοι θα αποκλειστούν λόγω των αυστηρών περιουσιακών κριτηρίων από το μέρισμα.

Ενώ ο νόμος ορίζει ως κριτήριο των καταθέσεων τις 9.000 ευρώ κατ’ άτομο, προσαυξανόμενες κατά 50% για κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας και 25% για κάθε ανήλικο μέλος, αντίθετα στο περιουσιακό κριτήριο θέτει ως όριο τις 120.000 ευρώ, προσαυξανόμενες μόνο κατά 12,5% για κάθε επιπλέον μέλος και μέχρι τις 180.000 ευρώ, δηλαδή μέχρι τρία ανήλικα τέκνα.

Αυτό το κριτήριο έχει αποδειχθεί πως αποκλείει μαζικά τους πολυτέκνους από το μέρισμα, αφού μία πολύτεκνη οικογένεια έχει μεγαλύτερης αξίας ακίνητη περιουσία για να στεγάζεται. Επιπλέον, αν κάποιος έχει τεκμαρτό εισόδημα υψηλότερο από το δηλωθέν εισόδημά του, τότε χάνει αυτόματα το μέρισμα.

Σήμερα το 40% των φορολογουμένων έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, αλλά εμφανίζουν υψηλότερα τεκμαρτά εισοδήματα. Πέρυσι δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι με χαμηλές συντάξεις που διέθεταν μικρά διαμερίσματα και φιλοξενούσαν τα άνεργα παιδιά τους που διάθεταν αυτοκίνητα δεν έλαβαν το μέρισμα. Αδικίες προκύπτουν και με τις καταθέσεις.

Πολλοί συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών θα χάσουν και φέτος το μέρισμα, καθώς οι τόκοι που είναι προσυμπληρωμένοι στη φορολογική δήλωση τους αφορούν στο σύνολο του κατατεθειμένου ποσού.

Δεν θα το χάσουν μόνο εάν είχαν προβλέψει να συμπληρώσουν στη φορολογική δήλωση το ποσό που επιμερίζεται σε κάθε δικαιούχο.

Τέλος, μία από τις πλέον μεγάλες αδικίες αφορά στους φιλοξενούμενους. Οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα εφόσον έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται από άλλον φορολογούμενο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του έτους 2017, ακόμα και αν σήμερα δεν διαμένουν στο νοικοκυριό που είχαν δηλώσει.


Κοινωνικό μέρισμα 2018: πότε θα δοθεί 
 
Κοινωνικό μέρισμα 2018 ερωτήσεις απαντήσεις


Διαβάστε εδώ πότε θα πληρωθεί 

 Κοινωνικό Μέρισμα 2018 σε 6 βήματα - διαδικασία χορήγησης

Τα κριτήρια για το Κοινωνικό Μέρισμα


Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, τα κριτήρια για να πάρει κανείς το Κοινωνικό Μέρισμα, είναι τόσο εισοδηματικά όσο και περιουσιακά, ενώ όπως φαίνεται κύριοι δικαιούχοι θα είναι νέοι, άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες αλλά και τα νοικοκυριά με πολύ χαμηλό εισόδημα.

Το εισόδημα που πληρώνει μέρισμα κοινωνικό για το '18


Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 9.000 ευρώ / έτος
Για νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη: 13.500 ευρώ/έτος
Για νοικοκυριό με 2 ενήλικους και 1 ανήλικο μέλος: 15.750/έτος
Για νοικοκυριά με 2 ενήλικα και 2 ανήλικα μέλη: 18.000 ευρώ/έτος
Για νοικοκυριά με με 2 ενήλικους και 3 ανήλικα μέλη: 20.250 ευρώ/έτος
Για νοικοκυριά με 2 ενήλικους και τέσσερα ανήλικα μέλη 22.500 ευρώ/έτος
Για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή με 2 ενήλικα και 6 ή περισσότερα ανήλικα μέλη: 27.000 ευρώ/έτος.

Τα όρια της ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων που δίνουν μέρισμα


Η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή το εξωτερικό δεν θα πρέπει να ξεπερνάει σε αξία τα 120.000 ευρώ για νοικοκυριό με ένα μέλος, ενώ αυτό το όριο προσαυξάνεται κατά 15.000 για κάθε επιπλέον μέλος μέχρι το όριο των 180.000 ευρώ.

Κριτήριο θα αποτελέσει και το σύνολο των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλες τις τράπεζες Ελλάδας και εξωτερικού.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρουν το κοινωνικό μέρισμα οι δικαιούχοι είναι τόσο ο ίδιος όσο και όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση το 2017, εφόσον έχουν σχετική υποχρέωση.

Σκάφη και αυτοκίνητα μπλοκάρουν το μέρισμα


Όμως παρά την αύξηση του κοινωνικού μερίσματος, θα υπάρξουν και κάποιοι οι οποίοι αντίθετα με τις προηγούμενες φορές, φέτος θα χάσουν το δικαίωμα καταβολής του. Πιο συγκεκριμένα, όσοι έχουν αυτοκίνητο πάνω από 1928 κ.ε και παλαιότητας έως 10 ετών, χάνουν το δικαίωμα για το κοινωνικό μέρισμα, ακόμα και αν πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για όσους έχουν στην κατοχή τους πισίνα ή σκάφος άνω των πέντε μέτρων, ή έχει δαπάνες για ιδιωτικό σχολείο ή υπηρετικό προσωπικό.

https://emea.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: Συντάξεις 2019: Οδηγός συνταξιοδότησης από ΕΦΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ! Παρακαλούμε να είναι ευπρεπή!

Ακολουθήστε μας στα social media

Τα λογιστικά γραφεία που σε προσέχουν!

Πως θα βρείτε το λογιστικό γραφείο στο χάρτη

Χάρτης λογιστικού γραφείου