Βρες στο logistika-grafeia : Φορολογία, Εργασιακά, Ασφαλιστικά, Λογιστικά θέματα

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Ρύθμιση οφειλών ΕΦΚΑ σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 έντοκες από τις αρχές του 2021 σχεδιάζεται

  Δεν υπάρχουν σχόλια

Ρύθμιση οφειλών ΕΦΚΑ σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 έντοκες από τις αρχές του 2021 σχεδιάζεται

Κάντε κλικ σε συνδέσμους για γρήγορη μετάβαση

τα χρέη της καραντίνας προς τον e-ΕΦΚΑ ethnos

Ερχεται νέα ρύθμιση για «κορωνο-χρέη» προς τον ΕΦΚΑ euro2day


Ποιες ασφαλιστικές οφειλές μπαίνουν στην ρύθμιση των δόσεων και από πότε οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ξεκινήσουν να πληρώνουν

Ποιες ασφαλιστικές οφειλές μπαίνουν στην ρύθμιση των δόσεων και από πότε οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ξεκινήσουν να πληρώνουν

Χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία από εισφορές επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών 


Ρύθμιση οφειλών ΕΦΚΑ σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 έντοκες από τις αρχές του 2021

Ρύθμιση οφειλών ΕΦΚΑ σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 έντοκες από τις αρχές του 2021 σχεδιάζεται

Nexus Management Consultants




Ρύθμιση οφειλών ΕΦΚΑ σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 έντοκες από τις αρχές του 2021 

Χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία από εισφορές επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών


https://www.ethnos.gr

τα χρέη της καραντίνας προς τον e-ΕΦΚΑ

Με 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις θα αποπληρωθούν τα χρέη της καραντίνας προς τον e-ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεταχρονολογημένες ασφαλιστικές οφειλές του lockdown, από τρέχουσες εισφορές σε παράταση, θα ενταχθούν στην νέα ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων που έρχεται και για τους φόρους. Ο λόγος για τα παγωμένα χρέη της πανδημίας προς τον e-ΕΦΚΑ από εργοδότες και ελεύθερους επαγγελματίες, τα οποία θα ενταχθούν στην κορονο – ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει: 

  • 12 άτοκες δόσεις ή
  • 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% και
  • αποπληρωμή από το 2021.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην νέα έκτακτη ρύθμιση θα ενταχθούν οφειλές τουλάχιστον 316 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτό το ποσό ανέρχεται το συνολικό χαρτοφυλάκιο των "παγωμένων" χρεών προς τα Ταμεία, που διαμορφώθηκε στην περίοδο της κρίσης και της καραντίνας, με διαδοχικές αποφάσεις του αρμόδιου υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με τις οποίες πάγωσαν και μετακυλήθηκαν οι σχετικές υποχρεώσεις καταβολών προς τον Σεπτέμβριο. 

Το 71%, δηλαδή τα 225 εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε αναστολές ασφαλιστικών οφειλών επιχειρήσεων, δηλαδή εργοδοτικές και εργατικές εισφορές που αφορούν σε μισθωτούς απασχολούμενους, έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας. Υπενθυμίζεται πως οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών σε αναστολή, τόσο οι εργοδοτικές όσο και οι εργατικές, καλύπτονται κατά 100% από το κράτος και δεν βαρύνουν τον εργοδότη για όλη την χρονική περίοδο της αναστολής και μάλιστα στο ύψος του αρχικού ονομαστικού μισθού του εργαζομένου, με τον οποίο μπήκε στο καθεστώς της αναστολής. Συνεπώς οι εισφορές που πάγωσαν και πήραν παράταση αποπληρωμής όσον αφορά στις επιχειρήσεις, είναι αυτές που «έτρεξαν» έως την απαγόρευση λειτουργίας ή έως την έναρξη της αναστολής συμβάσεων εργασίας. Τα υπόλοιπα 91 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 28,8% αφορούν σε ατομικές ασφαλιστικές οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.
Συνολικά έχουν παραταθεί ασφαλιστικές υποχρεώσεις 3 μηνών για επιχειρηματίες και 4 μηνών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Πρόκειται για τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις του 4μήνου Φεβρουαρίου – Μαίου, οι οποίες ανεστάλησαν για επιχειρήσεις και επαγγελματίες και μεταχρονολογήθηκαν, ώστε να ξεκινήσουν να πληρώνονται από τέλη Σεπτεμβρίου και μετά. Ειδικότερα, οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχουν παγώσει και αναμένεται τώρα να μπουν στην ρύθμιση είναι :

τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές οφειλόμενες από επιχειρήσεις – εργοδότες που ήταν κλειστοί ή πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2020, που ήταν αρχικά απαιτητές έως 31/3/2020 (έως 10/4/2020 για πρ. ΝΑΤ), έως 30/4/2020 και έως 31/05 (έως 10/05 για πρ. ΝΑΤ) αντίστοιχα. Εν μέσω καραντίνας πάγωσαν και πήραν παράταση ώστε να πληρωθούν έως 30/9/2020 (έως 10/10/2020 για το πρώην ΝΑΤ), έως 31/10 (έως 10/10 για το πρώην ΝΑΤ) και έως 30/11 (έως 10/11 για πρ. ΝΑΤ) αντίστοιχα.
  • τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου, Μάιου 2020, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων  επαγγελματιών όπως και προσώπων που υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ με εισοδηματικά ή πληθυσμιακά κριτήρια, που πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, απαιτητών αρχικά έως 31/3, 30/4, 31/5 και 30/6 αντίστοιχα. Εν μέσω καραντίνας πήραν παράταση ώστε να εξοφληθούν σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως 30/9 για τις τρέχουσες εισφορές Φεβρουαρίου – Μαρτίου και 31/10 για τις τρέχουσες εισφορές Απριλίου – Μαίου.
  • Σε αναστολή για τις επίμαχες περιόδους έχει τεθεί το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης (κύριας ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης, επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής), καθώς και οποιουδήποτε άλλου φορέα για τον οποίο ο e-ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές, με εξαίρεση τις εισφορές από προαιρετική ασφάλιση. Όλες αυτές οι οφειλές θα μπουν τώρα στην νέα ρύθμιση των 12 άτοκων ή 24 έντοκων δόσεων που θα τρέξει από το 2021.

Δεδομένου ότι οι πρώτες δόσεις των παγωμένων ασφαλιστικών υποχρεώσεων της καραντίνας λήγουν στα τέλη του Σεπτέμβρη και όχι στα τέλη Αυγούστου – όπως συμβαίνει με τις μεταχρονολογημένες φορολογικές υποχρεώσεις – για το υπουργείο Εργασίας υπάρχει ακόμη χρόνος, ώστε εφόσον η ρύθμιση νομοθετηθεί εγκαίρως, για παράδειγμα εντός Σεπτεμβρίου, οι επίμαχες οφειλές να υπαχθούν απευθείας στις 12 ή 24 δόσεις από το 2021. Διαφορετικά θα απαιτηθούν υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες θα ανανεώνεται η αναβολή είσπραξης για τις παγωμένες εισφορές του 4μήνου Φεβρουαρίου – Μαίου 2020, πιθανότατα έως το τέλος του πρώτου 3μήνου του 2021, με στόχο να αρχίσουν να τρέχουν οι δόσεις της νέας ρύθμισης πιθανότατα από την 1η Απριλίου.

.
Ρύθμιση οφειλών ΕΦΚΑ σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 έντοκες από τις αρχές του 2021

Πίσω στην αρχή



Ερχεται νέα ρύθμιση για «κορωνο-χρέη» προς τον ΕΦΚΑ


Σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις θα μπορούν να ρυθμιστούν από τις αρχές του 2021 χρέη προς τον e-ΕΦΚΑ, ύψους τουλάχιστον 320 εκατ. ευρώ, από εισφορές επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που «πάγωσαν» κατά την πρώτη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Η ρύθμιση θα τρέξει παράλληλα με αυτήν που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για τα αντίστοιχα χρέη προς την εφορία και βάσει του σχεδιασμού, θα τεθεί σε εφαρμογή πιθανότατα μετά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Μέχρι τότε, το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας αναμένεται να εκδώσει τις αναγκαίες κανονιστικές πράξεις, που θα παρατείνουν την πληρωμή των ήδη, από τις αρχές Μαρτίου, παγωμένων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα προβλέπει, δε, την αποπληρωμή τους σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% και αποπληρωμή από το 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτήν θα ενταχθούν οφειλές ύψους περίπου 320 εκατ. ευρώ. Στην πράξη, θα μπορούν να ρυθμιστούν χρέη περίπου 230 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα που τέθηκαν σε αναστολή στις αρχές Μαρτίου και αφορούν τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις για το διάστημα Φεβρουάριος-Μάιος 2020 και θα έπρεπε να ξεκινήσουν να αποπληρώνονται από το τέλος Σεπτεμβρίου και μετά. Τα υπόλοιπα περίπου 90 εκατ. ευρώ αφορούν ασφαλιστικές οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.

Το ισχύον πλαίσιο προβλέπει την έναρξη των πληρωμών στο τέλος Σεπτεμβρίου και σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, έως το τέλος Δεκεμβρίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και εφάπαξ για τις επιχειρήσεις.

Βάσει του σχεδιασμού, πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου, αναμένονται παρεμβάσεις από το υπουργείο Εργασίας, που θα δίνουν τη δυνατότητα παράτασης στις οφειλές της καραντίνας προς τον ΕΦΚΑ, προκειμένου στη συνέχεια να ψηφιστεί η διάταξη της ρύθμισης, η οποία σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα θα «τρέξει» μετά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Στο ίδιο μήκος κύματος εντάσσεται και παρέμβαση, που εκτός απροόπτου θα ακολουθήσει το νέο πάγωμα, και θα αφορά την επέκταση της αναστολής των κατασχέσεων για τις μη ρυθμισμένες οφειλές των πληττόμενων επιχειρήσεων. Βάσει των όσων ισχύουν, η αναστολή των αναγκαστικών μέτρων για τα «κορωνο-χρέη» λήγει στις 31 Αυγούστου.

Καμπάνα για τα έσοδα

Η πορεία της ρύθμισης αλλά και οι τακτικές πληρωμές του επόμενου διαστήματος θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμοι παράγοντες για το μέλλον του e-ΕΦΚΑ και της οικονομικής πορείας του υπερ-ασφαλιστικού φορέα, εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19. Η πορεία των εσόδων στο 7μηνο άλλωστε δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2020 τα έσοδα από εισφορές τόσο των επιχειρήσεων όσο και των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών προς το Ταμείο υπολείπονται κατά τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Σωρευτικά, έχουν εισπραχθεί 7,042 δισ. ευρώ έναντι 7,775 δισ. ευρώ το αντίστοιχο 7μηνο του προηγούμενου έτους, ήτοι μείωση της τάξης του 9,42%.

Μάλιστα, το τοπίο είναι ακόμη πιο «γκρίζο», με δεδομένο ότι ο στόχος για το 2020 ήταν αύξηση των εσόδων σε σχέση με το 2019 κατά 4,5%. Στο… κάδρο, για να ολοκληρωθεί η εικόνα, πρέπει να προστεθεί και η εξεφρασμένη κυβερνητική πρόθεση να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό -πιθανότατα από τις αρχές του νέου έτους- σε μια νέα γενναία μείωση των εισφορών κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.
Ιδιαίτερη αξία στη σύγκριση έχει η πορεία των εσόδων από τη μισθωτή εργασία, τις εισφορές δηλαδή που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις για τους εργαζόμενους που απασχολούν, καθώς άλλαξε το σύστημα για τους μη μισθωτούς και υπάρχει καθυστέρηση στις πληρωμές των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών.

Σε δεδουλευμένη βάση, τα έσοδα από εργοδοτικές εισφορές, από τις αρχές του έτους έως και το τέλος Ιουλίου ανέρχονται σε 5,762 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 697,24 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 7μηνο του προηγούμενου έτους. Μείωση που αντιστοιχεί σε ποσοστό της τάξης του 10,75%. Παρατηρώντας μάλιστα την πορεία των εσόδων κατά το σύνολο του τρέχοντος έτους, διαπιστώνεται ότι η πτώση ξεκίνησε τον Μάρτιο, όταν και ελήφθησαν τα πρώτα γενικευμένα μέτρα περιορισμού της λειτουργίας των επιχειρήσεων, με απώλειες της τάξης του 13,58%. Είχαν προηγηθεί δύο «καλοί» μήνες, Ιανουάριος με +7,21% και Φεβρουάριος με 6,86%, όμως η πορεία ανακόπηκε βίαια με την επέλαση της πανδημίας και στη χώρα μας. Τον Απρίλιο, η απώλεια διευρύνθηκε, αγγίζοντας το 22,92% και έφτασε σε ιστορικά υψηλά με -37,53% τον περασμένο Μάιο. Είναι ενδεικτικό ότι τον Μάιο του 2019 οι επιχειρήσεις είχαν καταβάλει στον ΕΦΚΑ εισφορές ύψους 941,77 εκατ. ευρώ και τον φετινό οι εισπράξεις περιορίστηκαν σε μόλις 588,32 εκατ. ευρώ (-353,45 εκατ. ευρώ σε ένα μόνο μήνα).

Τον Ιούνιο, οι απώλειες στα έσοδα από εισφορές μισθωτών άρχισαν να περιορίζονται, καθώς άγγιξαν το -16,99%, ενώ συγκρατημένη αισιοδοξία δημιούργησαν οι εισπράξεις Ιουλίου, με απώλειες της τάξης του 4,95% σε σχέση πάντα με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι απώλειες στα έσοδα του e-ΕΦΚΑ θα κλείσουν στο 1 δισ. ευρώ, εφόσον η κατάσταση συνεχιστεί σε αυτό το επίπεδο, ενώ δεν τολμούν να κάνουν εκτιμήσεις στη δυσάρεστη περίπτωση που το δεύτερο κύμα της πανδημίας χτυπήσει εντονότερα την εγχώρια επιχειρηματικότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ! Παρακαλούμε να είναι ευπρεπή!

Ακολουθήστε μας στα social media

Τα λογιστικά γραφεία που σε προσέχουν!

Πως θα βρείτε το λογιστικό γραφείο στο χάρτη

Χάρτης λογιστικού γραφείου