Βρες στο logistika-grafeia : Φορολογία, Εργασιακά, Ασφαλιστικά, Λογιστικά θέματα

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Αγορά ακινήτων της Αθήνας : αύξηση ζήτησης λόγω βραχυχρόνιας μίσθωσης

  Δεν υπάρχουν σχόλια

Αγορά ακινήτων της Αθήνας : αύξηση ζήτησης λόγω βραχυχρόνιας μίσθωσης

Αγορά ακινήτων της Αθήνας : αύξηση ζήτησης λόγω βραχυχρόνιας μίσθωσης

Το AirBNB φαίνεται να εκτοξεύει την ζήτηση της αγοράς ακινήτων της Αθήνας. καθώς η κινητικότητα που καταγράφεται από ελληνικές και ξένες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, επενδυτές, funds και ιδιοκτήτες διαμερισμάτων μοιάζει ανάλογη

Τελευταία ενημέρωση: Φεβρουάριος 08, 13:00
Nexus Management Consultants

Αγορά ακινήτων της Αθήνας : αύξηση ζήτησης λόγω βραχυχρόνιας μίσθωσης

Την έκρηξη του 2004 μοιάζει να περνάει η αγορά ακινήτων της Αθήνας, καθώς η κινητικότητα που καταγράφεται από ελληνικές και ξένες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, επενδυτές, funds και ιδιοκτήτες διαμερισμάτων μοιάζει ανάλογη εκείνης της περιόδου, χωρίς μάλιστα την ενεργό συμμετοχή των τραπεζών, οι οποίες, ως επί το πλείστον, απουσιάζουν λόγω των συσσωρευμένων κόκκινων στεγαστικών δανείων τα οποία ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ.

Οι λόγοι για την αύξηση της ζήτησης στην αγορά ακινήτων


  1. η Airbnb και εν γένει η εκτόξευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που αφορά πλέον περί τα 15.000 οικιστικά ακίνητα σε όλο το λεκανοπέδιο, ήταν ο καταλύτης των εξελίξεων. 
  2. η χορήγηση αδειών παραμονής σε πολίτες εκτός Ε.Ε., με την προϋπόθεση της αγοράς ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. 
Έτσι, με βάση και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές πώλησης στην Αθήνα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018 αυξήθηκαν κατά 3,7%, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο η ετήσια αύξηση ήταν της τάξεως του 2,5%, έναντι αύξησης 1,2% κατά το δεύτερο τρίμηνο και 0,3% κατά το πρώτο τρίμηνο. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης που καταγράφεται από το 2008 κι ενώ το 2017 οι τιμές μειώθηκαν κατά 1%, με αποτέλεσμα η συνολική πτώση από το 2008 να αγγίζει το 42%.

Την ίδια στιγμή, στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι τιμές ενισχύθηκαν με ρυθμό 4,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, με την Ελλάδα να μην αποτελεί πλέον τον ουραγό της σχετικής κατάταξης.

Συγκεκριμένα, στην τελευταία θέση, με πτώση 2,1% το τρίτο τρίμηνο, κατατάσσεται η αγορά κατοικίας της Σουηδίας, ενώ έπεται εκείνη της Ιταλίας, όπου οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,8%. Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης πάνω από τη Φινλανδία (1%), αλλά και την Κύπρο (1,7%), και πολύ κοντά με το Βέλγιο (2,6%) και τη Γαλλία (2,8%).



Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις φορέων της αγοράς ακινήτων, η εικόνα αυτή θα είναι ακόμα καλύτερη μόλις γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2018, όπου συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ένταση η ανοδική πορεία των τιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αγοραπωλησίες κατοικιών εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τις 20.000 πέρυσι, πιθανώς ακόμα και τις 25.000, μέγεθος που είναι υπερδιπλάσιο εκείνου που επικρατούσε κατά τη διάρκεια των ετών της οικονομικής κρίσης, όταν σπάνια ξεπερνούσαν τις 10.000.

Περίπου το 20%-25% της δραστηριότητας εκτιμάται ότι εντοπίζεται στην Αθήνα, όπου ανθούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και υπάρχει τεράστια ζήτηση για ακίνητα κατάλληλα για εκμετάλλευση μέσω των σχετικών πλατφορμών. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, κατά το οκτάμηνο του 2018 (Ιανουάριος - Αύγουστος), καταγράφηκε αύξηση κατά σχεδόν 60% στον αριθμό των μετεγγραφέντων συμβολαίων αγοραπωλησίας κατοικιών στο υποθηκοφυλακείο Αθηνών.

Μάλιστα, όπως προκύπτει, ο ρυθμός των συναλλαγών καταγράφει αυξητική τάση, καθώς κατά το πρώτο πεντάμηνο η άνοδος σε ετήσια βάση διαμορφωνόταν σε 50%. Αντίστοιχα, το 2017 είχε σημειωθεί αύξηση των αγοραπωλησιών της τάξεως του 18%, ενώ το 2016 η άνοδος είχε ανέλθει σε 27,7%.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ! Παρακαλούμε να είναι ευπρεπή!

Ακολουθήστε μας στα social media

Τα λογιστικά γραφεία που σε προσέχουν!

Πως θα βρείτε το λογιστικό γραφείο στο χάρτη

Χάρτης λογιστικού γραφείου