Βρες στο logistika-grafeia : Φορολογία, Εργασιακά, Ασφαλιστικά, Λογιστικά θέματα

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Αναδρομικά - συντάξεις | Ανατροπή στον νόμο Κατρούγκαλου με απόφαση του ΣτΕ

  Δεν υπάρχουν σχόλια

Αναδρομικά - συντάξεις | Ανατροπή στον νόμο Κατρούγκαλου με απόφαση του ΣτΕ

Με πέντε αποφάσεις της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο τη Μαίρη Σαρπ, «τσαλάκωσε» τον νόμο Κατρούγκαλου  (ν. 4387/2016), κρίνοντας αντισυνταγματικές πολλές από τις διατάξεις του. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο διατήρησε, ωστόσο, τον ΕΦΚΑ, κρίνοντας συνταγματικό τον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα και την υπαγωγή σε αυτόν των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Ακόμη, η Ολομέλεια έκρινε ότι η ισχύς των αποφάσεων που εξέδωσε αρχίζει από σήμερα και δεν έχει αναδρομική ισχύ.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:   2019, anadromikasyntakseis,  efka,
Nexus Management Consultants

https://www.ethnos.gr/

Αναδρομικά - συντάξεις | Ανατροπή στον νόμο Κατρούγκαλου με απόφαση του ΣτΕ

Για όσους εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες
Το ανώτατο δικαστήριο είπε «όχι» στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών, κρίνοντάς τον αντισυνταγματικό σε σύγκριση με τους μισθωτούς. Ειδικότερα έκρινε  αντισυνταγματικό το όριο του 20% των εισφορών που προέβλεπε ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου, ενώ για τους μισθωτούς το  ποσοστό είναι 6% διότι το υπόλοιπο καλύπτεται από τον εργοδότη. Το σκεπτικό της κρίσης των δικαστών είναι ότι η επίμαχη διάταξη προσβάλλει την αρχή της ισότητας των εργαζομένων (σ.σ.: το ποσοστό του 20% για τους αυτοαπασχολούμενους έχει ήδη μειωθεί με νεότερο νόμο).



Για τον επανυπολογισμό των συντάξεων
Με οριακή πλειοψηφία 13 έναντι 12 ψήφων, το δικαστήριο έκρινε συνταγματική τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31η Δεκεμβρίου 2014. Το δικαστήριο, επίσης, έκρινε στο θέμα αυτό ότι στον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου υπάγονται όλοι και οι παλιοί και οι μελλοντικοί συνταξιούχοι, ανεξάρτητα από το πότε ξεκίνησαν να εργάζονται. Δηλαδή, δεν υπάρχουν πλέον ασφαλισμένοι πολλών ταχυτήτων. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το σκεπτικό των ανώτατων δικαστών, όλοι πρέπει να επωμιστούν το βάρος για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Σύμφωνα με τη μειοψηφία, η διάταξη αυτή αποσκοπεί στην επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.

Για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις
Κατά πλειοψηφία, το δικαστήριο έκρινε συνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου που αφορούν στις κύριες συντάξεις, καθώς υπήρξαν αναλογιστικές μελέτες από την αρμόδια Αρχή. Δεν υπήρχαν, όμως, ανάλογες μελέτες για τις επικουρικές, με συνέπεια οι διατάξεις του νόμου γι' αυτές να κριθούν αντισυνταγματικές. Ετσι, η διοίκηση οφείλει να ξαναδεί το θέμα των επικουρικών νομοθετικά, τόσο για τις παλιές όσο και για τις νέες.


Επανυπολογισμός επικουρικών συντάξεων

Το δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό το πλαφόν των 1.300 ευρώ που τίθεται ως πλαφόν (άθροισμα) στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Έκρινε, δηλαδή, ότι είναι:

-Αντισυνταγματική η περικοπή των επικουρικών όταν το άθροισμα είναι άνω των 1.300 ευρώ (μεικτά) γιατί αντίκειται στην αρχή της ισότητας, της αναλογικότητας και της ανταποδοτικότητας.

-Αντισυνταγματικός ο τρόπος υπολογισμού της αναπλήρωσης κύριων των συντάξεων καθώς θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά χαμηλό (έως 46,80% για 42 έτη ασφάλισης) κυρίως για όσους εργαζόμενους έχουν μακρύ ασφαλιστικό βίο και κατέβαλλαν πολύ υψηλές εισφορές.

Τέλος το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το κράτος είναι αυτό που πρέπει να λειτουργήσει ως εγγυητής της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού, όταν παρίσταται ανάγκη.

Τι σημαίνει η απόφαση για 260.000 συνταξιούχους
Η κρίση για την αντισυνταγματικότητα των επικουρικών ανοίγει νέο κύκλο δικαστικών διεκδικήσεων και αξιώσεων για 260.000 συνταξιούχους κυρίως μισθωτούς του πρ. ΙΚΑ. Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι του 2016 επανυπολογίστηκαν και κόπηκαν 260.000 επικουρικές συντάξεις τις οποίες λάμαβναν συνταξιούχοι με άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ. Στο μεταξύ, έχουν μεσολαβήσει τρία χρόνια. Γι' αυτό, ρόλο-κλειδί θα παίξει τώρα το σκεπτικό της επίμαχης απόφασης.

Αν το σκεπτικό του ΣτΕ δεν βάλει «κόφτη» στα αναδρομικά όπως είχε βάλει το 2015 –οι αξιώσεις ξεκινούν από τη δημοσίευση των αποφάσεων και μετά–, τότε το δημοσιονομικό κόστος θα είναι μεγάλο. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να βρεθεί λύση με τις επικουρικές, που να συμβαδίζει με τις νέες επιταγές του ΣτΕ.
https://www.ethnos.gr/oikonomia/64761_anadromika-syntaxeis-i-apofasi-toy-ste-gia-ton-nomo-katroygkaloy-ti-ishyei-gia-efka

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ! Παρακαλούμε να είναι ευπρεπή!

Ακολουθήστε μας στα social media

Τα λογιστικά γραφεία που σε προσέχουν!

Πως θα βρείτε το λογιστικό γραφείο στο χάρτη

Χάρτης λογιστικού γραφείου