Βρες στο logistika-grafeia : Φορολογία, Εργασιακά, Ασφαλιστικά, Λογιστικά θέματα

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Εμβάσματα προς Ελλάδα για Κατοίκους Εξωτερικού | logistika-grafeia.blogspot.com

  Δεν υπάρχουν σχόλια

Εμβάσματα προς Ελλάδα για Κατοίκους Εξωτερικού | logistika-grafeia.blogspot.com
Εμβάσματα προς Ελλάδα για Κατοίκους Εξωτερικού | logistika-grafeia.blogspot.com

Φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, ασχέτως εάν πληρούν όλα τα κριτήρια για να θεωρηθούν κάτοικοι εξωτερικού, από τη στιγμή που δεν έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία με ενημέρωση στη ΔΟΥ που ανήκουν, υποχρεούνται σε δήλωση του παγκόσμιου εισοδήματός τους στην Ελλάδα.

  Εμβάσματα προς Ελλάδα για Κατοίκους Εξωτερικού | logistika-grafeia.blogspot.com


ΕΤΙΚΕΤΕΣ:   2019, katoikoi-exvterikoy,
Nexus Management Consultants


Εμβάσματα προς Ελλάδα για Κατοίκους Εξωτερικού | logistika-grafeia.blogspot.com


Αντίθετα, κάτοικοι εξωτερικού που έχουν γνωστοποιήσει στις ελληνικές φορολογικές αρχές τη φορολογική τους κατοικία , υποχρεούνται σε δήλωση μόνο του πραγματικού εισοδήματος που λαμβάνουν από την Ελλάδα και όχι του παγκόσμιου.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις πληροφορίες τραπεζικών καταθέσεων θα πρέπει να μας επιστήσουν την προσοχή στο εξής:

    Για τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, τα εισοδήματα που δηλώνονται σωρευτικά στην πάροδο των ετών στην Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνούν με τα ποσά των καταθέσεων που τηρούνται σε ελληνικές και αλλοδαπές τράπεζες.

    Για τους φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού, δεδομένης της μη υποχρέωσής τους να δηλώνουν το παγκόσμιο εισόδημά τους στην Ελλάδα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, στην περίπτωση που έχουν μεταφερθεί σε ΔΟΥ αρμόδια για κατοίκους εξωτερικού, καθώς η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να ελέγξει τις καταθέσεις φορολογικών κατοίκων εξωτερικού.

Επομένως, δύο νέα σημαντικά θέματα έρχονται να μας απασχολήσουν πιο έντονα, δεδομένων των φορολογικών ελέγχων και των ενεργών διακρατικών συμβάσεων ανταλλαγής πληροφοριών:

  •     η φορολογική κατοικία
  •     ο έλεγχος τραπεζικών καταθέσεων και εμβασμάτων

Η πλειοψηφία των ενδιαφερομένων Ελλήνων με καταθέσεις στο εξωτερικό ανησυχεί και αναρωτιέται σε ποιό βαθμό κινδυνεύει να ελεγχθεί από τις  ελληνικές φορολογικές αρχές. Αυτό αφορά τόσο φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που ζουν στο εξωτερικό και διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην αλλοδαπή, όσο και κατοίκους εξωτερικού που επιθυμούν να αποκτήσουν περιουσία στην Ελλάδα με κεφάλαια που θα φέρουν από το εξωτερικό.

Ακολουθούν οι συνηθέστερες απορίες πελατών μας σε μορφή ερωταπαντήσεων, που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τις διαφορετικές πτυχές αυτών των θεμάτων, και να προγραμματίσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις μελλοντικές κινήσεις σας.

    Είμαι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, ζω στην Ελλάδα και τηρώ λογαριασμό στην αλλοδαπή. Τι θα πρέπει να προσέχω;

Σε αυτήν την περίπτωση τα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματα σωρευτικά, θα πρέπει να καλύπτουν τα ποσά των τραπεζικών καταθέσεων, ώστε να μην προκύψει ζήτημα «Πόθεν Έσχες».

    Είμαι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, αλλά ζω και εργάζομαι στο εξωτερικό και τηρώ τραπεζικό λογαριασμό στην αλλοδαπή. Θα με ελέγξουν οι φορολογικές αρχές;


 Δεδομένης της μη μεταβολής της φορολογικής κατοικίας, εμπίπτετε στην κατηγορία των φορολογικών κατοίκων Ελλάδος με την αντίστοιχη υποχρέωση δήλωσης του παγκόσμιου εισοδήματός. Τα δηλωθέντα εισοδήματα στην Ελλάδα σωρευτικά, πρέπει να επαρκούν για την αιτιολόγηση του συνόλου των καταθέσεών σας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να φροντίσετε για τη μεταφορά της φορολογικής σας κατοικίας ώστε να μην συναντήσετε προβλήματα στο μέλλον. Να αναφέρουμε ακόμη ότι πλέον είναι εφικτή η μεταφορά φορολογικής κατοικίας ενός εκ των συζύγων με εγκύκλιο 1201/2017 (Διαβάστε την εγκύκλιο).

    Είμαι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού και τηρώ τραπεζικούς λογαριασμούς και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, υπάρχει περίπτωση να φορολογηθώ;


Από τη στιγμή που είστε φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να ελέγξει τις καταθέσεις που τηρείτε είτε εντός, είτε εκτός της χώρας και ούτε να σας φορολογήσει παρά μόνο για το πραγματικό εισόδημα που πιθανώς λαμβάνετε στην Ελλάδα, για το οποίο πρέπει να υποβάλετε φορολογική δήλωση.

    Έλαβα επιστολή επικαιροποίησης στοιχείων από ξένες τράπεζες για ενημέρωση του «ΤΙΝ number» και της χώρας φορολογικής μου κατοικίας. Τι να κάνω;


 Πολλοί πελάτες μας λαμβάνουν επιστολή από ξένες τράπεζες στις οποίες τηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς , όπου τους ζητείται το TIN (Tax Identification Number) και η φορολογική τους κατοικία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος δηλώνετε το ΑΦΜ Ελλάδος και τη φορολογική σας κατοικία και εάν τα δηλωμένα εισοδήματα στην Ελλάδα, από φορολογικό κάτοικο Ελλάδας, καλύπτουν τα κεφάλαια αυτά, δεν θα προκύψει αναντιστοιχία κατά την πιθανή διασταύρωση. Στην περίπτωση όμως που δεν επαρκούν, πιθανώς να κληθείτε για εξηγήσεις.  Εάν πάλι θεωρείστε κάτοικος εξωτερικού για την Ελλάδα, ανεξαρτήτως των ανωτέρω, οι ελληνικές φορολογικές αρχές δεν έχουν δικαίωμα ελέγχου.

    Είμαι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού και επιθυμώ να αγοράσω ακίνητο στην Ελλάδα. Τι θα πρέπει να προσέξω;


Εάν επιθυμείτε να αγοράσετε ακίνητο, θα πρέπει να αποδεικνύεται η ροή του χρήματος, επομένως θα πρέπει, στην περίπτωση που γίνουν εμβάσματα για την κάλυψη του τιμήματος, να πραγματοποιηθούν από λογαριασμό σας στην αλλοδαπή, σε λογαριασμό σας στην Ελλάδα και να φυλαχθούν στο αρχείο σας οι βεβαιώσεις εμβασμάτων, ώστε σε ενδεχόμενο έλεγχο να αποδειχθεί η ροή του χρήματος.

Η ροή του χρήματος είναι αναγκαίο να είναι ορθή, για αυτό και προτείνεται προτού προβείτε σε οποιαδήποτε σχετική ενέργεια, να επικοινωνήσετε με τον οικονομικό σας σύμβουλο, ώστε να βεβαιωθείτε ότι οι κινήσεις σας είναι σωστές.

    Διατηρώ τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό όντας φορολογικός κάτοικος εξωτερικού και σκοπεύω να γυρίσω στην Ελλάδα. Τι δικαιούμαι στα πλαίσια της μετοικεσίας;


Στην περίπτωση που κάτοικοι εξωτερικού επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και κατά συνέπεια να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, έχουν το δικαίωμα της μετοικεσίας που πέραν της μεταφοράς της οικοσκευής τους, τους δίνεται η δυνατότητα της μεταφοράς κεφαλαίων εντός διετίας, χωρίς να ερωτηθούν από που προέκυψαν τα κεφάλαια αυτά και σε καμία περίπτωση να φορολογηθούν. Προϋπόθεση αποτελεί η παραμονή σας στο εξωτερικό για τουλάχιστον τρία έτη.

Χρήσιμες συμβουλές συνοπτικά για εμβάσματα από και προς Ελλάδα.


α. Διενέργεια εμβασμάτων μόνο εφόσον έχει τακτοποιηθεί η φορολογική κατοικία.
β. Εμβάσματα από ονομαστικό λογαριασμό σας στην αλλοδαπή, σε ονομαστικό τραπεζικό λογαριασμό σας στην Ελλάδα.
γ. Διενέργεια εμβασμάτων εντός διετίας από μετοικεσία άνευ αιτιολόγησης (βλέπε ερώτηση 6)
δ. Διαφύλαξη όλων των δικαιολογητικών και μοναδικών βεβαιώσεων.
ε. Προ αγοράς ακινήτου, επικοινωνία με οικονομικό σύμβουλο για την αποφυγή πιθανών παραλείψεων.
στ. Σε προγραμματισμό αγοράς ακινήτου ή δημιουργίας αποθεματικού για μελλοντική αγορά,  δήλωση εμβασμάτων στο Ε1 του έτους που πραγματοποιούνται.

Κατά την άποψή μας, σχετικά με την ανταλλαγή  πληροφοριών τραπεζικών καταθέσεων, οι ελληνικές φορολογικές αρχές λαμβάνουν από τις χώρες που έχουν ήδη ενταχθεί στα πλαίσια των CRS (Common Reporting Standards) στοιχεία για καταθέτες, υπόλοιπα λογαριασμών με ημερομηνία 31/12/2016 και επόμενων ετών.

Ο όγκος των δεδομένων είναι μεγάλος και μέχρι στιγμής δύσκολα διαχειρίσιμος από τις αρμόδιες Αρχές. Σίγουρα προστίθεται ένα νέο εργαλείο ελέγχου, το οποίο όμως αυτή τη στιγμή δεν αξιοποιείται στο μέγιστο δυνατό βαθμό, αλλά στο μέλλον θα αποτελέσει σημαντική βάση δεδομένων για τις Αρχές όλων των χωρών, ικανό να ανατρέψει τους φορολογικούς και λοιπούς προγραμματισμούς των συνεργαζόμενων χωρών σε αυτό το επίπεδο.

Κατά την άποψή μας, στην πράξη, προτεραιότητα ελέγχου στη δεδομένη χρονική στιγμή θα υπάρξει σε υποθέσεις ύποπτης διακίνησης χρήματος και σε μεγάλους οφειλέτες με τραπεζικούς λογαριασμούς στην αλλοδαπή και όχι σε μεμονωμένες περιπτώσεις φορολογούμενων που δεν έχουν απασχολήσει τις Αρχές.

Εν κατακλείδι, στο μέλλον οι τρόποι ελέγχου και διασταύρωσης θα γίνουν πιο σαφείς και θα εφαρμοστούν σε μεγαλύτερη μάζα συναλλασσομένων, για αυτό και οι κάτοικοι εξωτερικού οφείλουν:

  •     να έχουν μεριμνήσει για την επικαιροποίηση της φορολογικής τους κατοικίας,
  •     να αποφεύγουν τη διακίνηση χρήματος με εμβάσματα στην περίπτωση που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν,
  •     να λαμβάνουν τη συμβουλευτική υποστήριξη που χρειάζονται από εξειδικευμένους φοροτεχνικούς πριν από κάθε επενδυτική ή άλλη ενέργεια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ! Παρακαλούμε να είναι ευπρεπή!

Ακολουθήστε μας στα social media

Τα λογιστικά γραφεία που σε προσέχουν!

Πως θα βρείτε το λογιστικό γραφείο στο χάρτη

Χάρτης λογιστικού γραφείου