Βρες στο logistika-grafeia : Φορολογία, Εργασιακά, Ασφαλιστικά, Λογιστικά θέματα

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Ποιοι θα δικαιούνται το ΕΚΑΣ από το 2015 και μετά

  Δεν υπάρχουν σχόλια
Ποιοι θα δικαιούνται το ΕΚΑΣ από το 2015 και μετά

Ποιοι θα δικαιούνται το ΕΚΑΣ από το 2015 και μετά


ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ελλαδα, ΕΚΑΣ,
Τελ.ενημέρωση: 

Τέλος το ΕΚΑΣ για το 40% των χαμηλοσυνταξιούχων

Χάνουν το βοήθημα 100.000 δικαιούχοι - Μείωση στις συντάξεις από την αυξημένη παρακράτηση


Τέλος το ΕΚΑΣ για το 40% των χαμηλοσυνταξιούχων


Καταργείται το ΕΚΑΣ στο 40% των χαμηλοσυνταξιούχων, ποσοστό διπλάσιο από αυτό που προέβλεπε η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού.


Ενώ, δηλαδή, το 2015 η κυβέρνηση υπέγραψε για κατάργηση του ΕΚΑΣ στο 20% των δικαιούχων, ο τελικός αριθμός των 150.000 συνταξιούχων που χάνουν το επίδομα ισοδυναμεί με το 40% των περίπου 380.000 δικαιούχων που το εισπράττουν.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας επιβεβαιώνουν το γεγονός αυτό αποδίδοντας το μεγαλύτερο «ψαλίδι» στο γεγονός ότι από το καλοκαίρι του 2015 μέχρι σήμερα οι τελικοί ποσοτικοποιημένοι στόχοι αποδείχθηκαν ανώτεροι της αρχικής εκτίμησης.

Δεν είναι λίγοι οι συνταξιούχοι που πηγαίνοντας στην τράπεζα για να δουν τα ποσά από τις συντάξεις που έλαβαν από ΙΚΑ και δημόσιο και έφυγαν με το κεφάλι σκυμμένο. Ο λόγος είναι οι μειώσεις και η απώλεια του ΕΚΑΣ σε πολλούς συνταξιούχους αλλά και η μη καταβολή των επικουρικών συντάξεων κάτι που είχε ήδη ενημερώσει το ΙΚΑ και το ΕΤΕΑ ότι θα γίνει.
Ειδικότερα από σήμερα που καταβλήθηκαν οι συντάξεις του ΙΚΑ και του δημοσίου οι συνταξιούχοι είδαν τις μειώσεις που επιβλήθηκαν με το νέο ασφαλιστικό αλλά και την μη καταβολή των επικουρικών συντάξεων αφού θα τις πληρωθούν την Δευτέρα 4 Ιουλίου.

Έτσι συνταξιούχοι που λάμβαναν για παράδειγμα 670 ευρώ σύνταξη είδαν στους λογαριασμούς τους συντάξεις ύψους των 370 ευρώ με αποτέλεσμα η ψυχρολουσία και η ανησυχία να είναι διάχυτη στους συνταξιούχους. Για να βγάλουν όμως το άθροισμα της σύνταξης τους θα πρέπει να αναμένουν έως την Δευτέρα που θα πληρωθούν τις επικουρικές αφού πλέον οι συντάξεις αυτές θα καταβάλλονται την δεύτερη εργάσιμη ημέρα του μήνα.

Παράλληλα απο σήμερα ξεκινάει και επίσημα, με την καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ, η εφαρμογή του σκληρού μέτρου της κατάργησης ή μείωσης του ΕΚΑΣ σε περίπου 100.000 χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν συντάξιμες αποδοχές από 664 ευρώ έως 850 ευρώ το μήνα. Πρόκειται για ένα μέτρο που προκαλεί περικοπές της τάξης του 20 – 25% στις συντάξεις των δικαιούχων.

Η έναρξή του οριοθετήθηκε την 1η Ιουνίου, αλλά ουσιαστικά τίθεται σε εφαρμογή από τις συντάξεις Ιουλίου, ενώ έως το τέλος του έτους θα πρέπει να επιστραφούν τα αναδρομικά ποσά ενός μηνός, που ήδη χορηγήθηκαν. Την ίδια στιγμή, οι τεράστιες μειώσεις (59% κατά μέσο όρο) στο μέρισμα των συνταξιούχων πολιτικών υπαλλήλων, θα καθυστερήσουν ένα 48άωρο, αφού τα ποσά αντί να δοθούν στους δικαιούχους σήμερα, Τετάρτη 29 Ιουνίου, θα καταβληθούν την Παρασκευή, 1η Ιουλίου.

Έτσι, εκτιμά η διοίκηση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει το σύνολο των εσόδων που προκύπτουν από τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, για να καταβάλλει κανονικά το μέρισμα. Σήμερα πάντως στις 10 το πρωί, η ΑΔΕΔΥ και ο σύλλογος συνταξιούχων έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του ΜΤΠΥ στην οδό Λυκούργου.

Ποιοι θα δικαιούνται το ΕΚΑΣ από το 2015 και μετά

Σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ, εντός του 2016, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν όσοι χαμηλοσυνταξιούχοι: 

α) Έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Εξαιρούνται όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους.
β) Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα δεν υπερβαίνει τα 7.972 ευρώ.
γ) Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου δεν υπερβαίνει τα 8.884 ευρώ.
δ) Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 11.000 ευρώ.
 http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ! Παρακαλούμε να είναι ευπρεπή!

Ακολουθήστε μας στα social media

Τα λογιστικά γραφεία που σε προσέχουν!

Πως θα βρείτε το λογιστικό γραφείο στο χάρτη

Χάρτης λογιστικού γραφείου