Βρες στο logistika-grafeia : Φορολογία, Εργασιακά, Ασφαλιστικά, Λογιστικά θέματα

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

ΑΑΔΕ | Ηλεκτρονικά βιβλία ποιες θα είναι οι αλλαγές; Τι είναι και πως λειτουργεί το myDATA - η πλατφόρμα

  Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΑΔΕ | Ηλέκτρονικά βιβλία ποιες θα είναι οι αλλαγές
ΑΑΔΕ | Ηλεκτρονικά βιβλία ποιες θα είναι οι αλλαγές; Τι είναι και πως λειτουργεί το myDATA - η πλατφόρμα

Στο Cloud θα τηρούνται τα βιβλία των επιχειρήσεων στο εξής: στους servers της ΑΑΔΕ και όχι σε φυσική μορφή όπως σήμερα, (σε κάποιο ντουλάπι στο λογιστήριο ή στο σπίτι). Τα βιβλία εσόδων – εξόδων κάθε επιχείρησης και ελεύθερου επαγγελματία, θα φυλάσσονται και θα καταχωρούνται εγγραφές online. Έτσι θα πρέπει άμεσα να δικαιολογήσουν τυχόν αποκλίσεις από τα στοιχεία που ήδη γνωρίζουν στην εφορία για αυτούς οι ελεγκτές, πριν καν εκδώσουν εντολές ελέγχου.

  Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα θα λέγεται «myDATA» (δηλαδή my Digital Accounting and Tax Application), με βάση το οποίο η ΑΑΔΕ εισάγει τα ηλεκτρονικά βιβλία στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ:   ΑΑΔΕ, 2019, βιβλια, tax news, taxheaven, aade,
Nexus Management Consultants

https://www.euro2day.gr/

ΑΑΔΕ | Ηλέκτρονικά βιβλία ποιες θα είναι οι αλλαγές

Ποιες οι αλλαγές για επιχειρήσεις που διαθέτουν μηχανογραφημένα λογιστήρια 

Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν μηχανογραφημένα λογιστήρια και θα μπορούν να διαβιβάζουν μαζικά και αυτοματοποιημένα τα αναγκαία δεδομένα. Αλλά και οι πιο μικρές επιχειρήσεις, θα μπορούν να διαβιβάζουν τα δεδομένα με απλό τρόπο, μέσω ειδικής φόρμας καταχώρισης στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

  Συγκεκριμένα, για τις Επιχειρήσεις που εκδίδουν μικρό αριθμό παραστατικών και δεν χρησιμοποιούν συστήματα λογισμικού, προβλέπεται δυνατότητα καταχώρησης της Σύνοψης των Παραστατικών σε Ειδική Φόρμα Καταχώρησης στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, χωρίς να απαιτούνται άλλα έξοδα προμήθειας λογισμικού κλπ.

  Με την εισαγωγή των ηλεκτρονικών βιβλίων ΑΑΔΕ δεν παύει η λογιστική παρακολούθηση από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, ενώ κρίσιμος παραμένει και ο ρόλος του λογιστή για την ορθή απεικόνιση των συναλλαγών στην πλατφόρμα myDATA.

  Τα Ηλεκτρονικά Βιβλία τίθενται σε δημόσια διαβούλευση από την ΑΑΔΕ και παρατηρήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι και την 6/9/2019 στο mydata.comments@aade.gr

Ποια τα οφέλη από την ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων στην ΑΑΔΕ


Με τα Ηλεκτρονικά Βιβλία της ΑΑΔΕ, τα οποία παρουσιάστηκαν επισήμως χθες από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, διευκολύνονται οι επιχειρήσεις για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, καθώς οδηγούν σε αυτόματη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων και θα τις απαλλάξει από υποχρεώσεις που έχουν σήμερα, όπως η υποβολή Καταστάσεων Πελατών – Προμηθευτών (ΜΥΦ).

Ταυτόχρονα όμως με τη μείωση του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων, τα ηλεκτρονικά βιβλία ΑΑΔΕ λειτουργούν και ως μηχανισμός οικειοθελούς συμμόρφωσης και πρόληψης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Για παράδειγμα, αν ο Λήπτης διαβιβάζει Αντικριζόμενα Παραστατικά ημεδαπής, λόγω μη τήρησης της υποχρέωσης διαβίβασης από τον Εκδότη, δημιουργείται λόγος φορολογικού ελέγχου της ασυμφωνίας με τα ηλεκτρονικά βιβλία του Εκδότη.

Η επιτάχυνση των ελέγχων πάντως, επιφέρει και οφέλη υπέρ των συνεπών επιχειρήσεων, όπως την ταχύτερη επιστροφή των φόρων που δικαιούνται.


Τι είναι και πως λειτουργούν το myDATA - η πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων ΑΑΔΕ
  Το myDATA  (my Digital Accounting & Tax Application) είναι η πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων ΑΑΔΕ, στα οποία:

• παρακολουθείται το σύνολο των συναλλαγών εσόδων / εξόδων των επιχειρήσεων και λοιπών οντοτήτων που τηρούν Λογιστικά Αρχεία κατά τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (ΕΛΠ) και
• απεικονίζεται το λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα των επιχειρήσεων, όπως προκύπτει από τα δεδομένα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων

Σταδιακά από τα τέλη του 2019, όλες οι Επιχειρήσεις και λοιπές οντότητες που τηρούν Λογιστικά Αρχεία κατά τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα , θα πρέπει να μεταβούν στο νέο σύτημα.


Το 2019 η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται για ηλεκτρονικά βιβλία.

Προθεσμίες εφαρμογής του myDATA


Ως καταληκτική ημερομηνία διαβίβασης εξετάζεται να οριστεί η 20η ημέρα του μήνα υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ. Δηλαδή:

– σε μηνιαία βάση για τις Επιχειρήσεις που τηρούν Λογιστικά Αρχεία με διπλογραφικό σύστημα (πρώην Γ΄κατηγορίας βιβλία) και
– σε τριμηνιαία βάση για τις Επιχειρήσεις με απλογραφικό σύστημα τήρησης (πρώην Β΄ Κατηγορίας).

Αν η ημέρα αυτή είναι Σάββατο, Κυριακή ή αργία, η προθεσμία θα επεκτείνεται ως την επόμενη εργάσιμη.

  Ως καταληκτική ημερομηνία διαβίβασης ηλεκτρονικά για τις Λογιστικές Εγγραφές Τακτοποίησης, θα οριστεί η προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Ειδικά για τις Επιχειρήσεις που δεν υπάγονται σε ΦΠΑ, η προθεσμία διαβίβασης θα συμπίπτει με την τρίμηνη προθεσμία υποβολής δήλωσης ΦΠΑ του απλογραφικού συστήματος (δηλ. σε τριμηνιαία βάση).


Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) | ηλεκτρονική τήρηση των φορολογικών βιβλίων μετά το Πάσχα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ! Παρακαλούμε να είναι ευπρεπή!

Ακολουθήστε μας στα social media

Τα λογιστικά γραφεία που σε προσέχουν!

Πως θα βρείτε το λογιστικό γραφείο στο χάρτη

Χάρτης λογιστικού γραφείου