Βρες στο logistika-grafeia : Φορολογία, Εργασιακά, Ασφαλιστικά, Λογιστικά θέματα

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Μπορεί δημόσιος υπάλληλος να εργάζεται εκτός δημοσίου; Να μετέχει σε εταιρεία; κώδικας δημοσίων υπαλλ. Ν3528/2007

  Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορεί δημόσιος υπάλληλος να εργάζεται εκτός δημοσίου; Να μετέχει σε εταιρεία; κώδικας δημοσίων υπαλλ. Ν3528/2007
Μπορεί δημόσιος υπάλληλος να εργάζεται εκτός δημοσίου; Να μετέχει σε εταιρεία; κώδικας δημοσίων υπαλλ. Ν3528/2007

Συμμετοχή δημοσίου υπαλλήλου σε εταιρείες (άρθρο 32 Υ.Κ. 3528/2007)
Μπορεί δημόσιος υπάλληλος να έχει ενοικιαζόμενα δωμάτια;

  Μπορεί δημόσιος υπάλληλος να εργάζεται εκτός δημοσίου; Να μετέχει σε εταιρεία; κώδικας δημοσίων υπαλλ. Ν3528/2007


ΕΤΙΚΕΤΕΣ:   2019, dhmosios-ypallhlos, epixeirhseis,
Nexus Management Consultants


Μπορεί δημόσιος υπάλληλος να εργάζεται εκτός δημοσίου; Να μετέχει σε εταιρεία; κώδικας δημοσίων υπαλλ. Ν3528/2007

Πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι θέλουν να γνωρίζουν εάν μπορούν να έχουν θέση στον ιδιωτικό τομέα. Οι πιο συχνές ερωτήσεις αφορούν τις περιπτώσεις:    
  • δημόσιος υπάλληλος και δημοσιογράφος
  • δεύτερη θέση στο δημόσιο
  • μόνιμος δημόσιος υπάλληλος
  • αναφορά σε δημόσιο υπάλληλο υπόδειγμα
  • δημόσιος υπάλληλος και πρακτική άσκηση
  • συμμετοχή δημόσιων υπαλλήλων σε επιτροπές
https://www.dikaiologitika.gr/

Στον κώδικα δημοσίων υπαλλήλων (Ν.3528/2007) αναφέρονται τα εξής:

Άρθρο 31

Άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή

1. Μετά από άδεια ο υπάλληλος μπορεί να ασκεί ιδιωτικό έργο ή εργασία με αμοιβή, εφόσον συμβιβάζεται με τα καθήκοντα της θέσης του και δεν παρεμποδίζει την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας του. 
2. Η άδεια χορηγείται για συγκεκριμένο έργο ή εργασία μετά από σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου και μπορεί να ανακαλείται με τον ίδιο τρόπο. Η άδεια στους υπαλλήλους του Δημοσίου χορηγείται από τον οικείο υπουργό και στους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου από το ανώτατο μονομελές όργανο διοίκησης και αν δεν υπάρχει τέτοιο όργανο, από τον πρόεδρο του συλλογικού οργάνου διοίκησης. 
3. Δεν επιτρέπεται στον υπάλληλο η κατ' επάγγελμα άσκηση εμπορίας. 
4. Ειδικές απαγορευτικές διατάξεις διατηρούνται σε ισχύ. 

Άρθρο 32

Συμμετοχή σε εταιρείες

1. Ο υπάλληλος υποχρεούται να δηλώνει στην υπηρεσία του τη συμμετοχή του σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου οποιασδήποτε μορφής, εκτός των σωματείων και των κοινωφελών ιδρυμάτων. 
2. Απαγορεύεται ο υπάλληλος να μετέχει σε οποιαδήποτε εμπορική εταιρεία προσωπική, περιορισμένης ευθύνης ή κοινοπραξία ή να είναι διευθύνων ή εντεταλμένος σύμβουλος ανώνυμης εταιρείας ή διαχειριστής οποιασδήποτε εμπορικής εταιρείας. Μετά από άδεια ο υπάλληλος μπορεί να μετέχει στη διοίκηση ανώνυμης εταιρείας ή γεωργικού συνεταιρισμού με την επιφύλαξη του προηγούμενου εδαφίου. Η άδεια χορηγείται με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 31 του παρόντος. 
3. Απαγορεύεται η απόκτηση από υπάλληλο, σύζυγο του ή ανήλικα τέκνα τους μετοχών ανωνύμων εταιρειών που υπάγονται στον ειδικό έλεγχο της υπηρεσίας του. Ο υπάλληλος που κατά το διορισμό ο ίδιος ή σύζυγος του ή ανήλικα τέκνα του κατέχουν μετοχές ανωνύμων εταιρειών οι οποίες εμπίπτουν στην απαγόρευση του προηγούμενου εδαφίου ή τις αποκτά κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, λόγω κληρονομιάς, υποχρεούται να υποβάλει σχετική δήλωση στην υπηρεσία του και εντός ενός έτους είτε να τις μεταβιβάσει είτε να ζητήσει τη μετακίνηση του σε άλλη αρχή της υπηρεσίας του ή τη μετάταξη του σε άλλη δημόσια υπηρεσία ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Η μετακίνηση ή μετάταξη είναι υποχρεωτική για την υπηρεσία του και διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 66 και 74 του παρόντος. Κατά το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη μεταβίβαση των μετοχών ή την ολοκλήρωση της μετάταξης του, ο υπάλληλος εμπίπτει στο κώλυμα συμφέροντος του άρθρου 36 του παρόντος. 
4. Διατηρούνται σε ισχύ ειδικές διατάξεις που αναφέρονται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου της παρ. 2 του παρόντος άρθρου και θεσπίζουν πρόσθετους περιορισμούς για τους υπαλλήλους. 
5. Επιτρέπεται η συμμετοχή υπαλλήλων με την υπηρεσιακή τους ιδιότητα σε συνεταιρισμούς ή στη διοίκηση ανωνύμων εταιρειών ή εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, οι οποίες ελέγχονται από το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Ο.Τ.Α. και τις δημόσιες επιχειρήσεις, όταν τούτο προβλέπεται από ειδικές διατάξεις.

Κατά συνέπεια θεωρούμε ότι δεν συμβιβάζεται η άσκηση επιτηδεύματος τουλάχιστον χωρίς σχετική άδεια (στην περίπτωση που πρόκειται για νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου- η περίπτωση συμμετοχής σε προσωπική επιχείρηση δεν επιτρέπεται).

Όσον αφορά τον τρόπο που μπορεί να μεταβιβαστεί η οικογενειακή επιχείρηση από τη μητέρα σας σε εσάς ισχύουν τα εξής:

Α) Αν μεταβιβαστεί από επαχθή αιτία ατομική επιχείρηση ή μερίδιο ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρίας από γονέα προς τα τέκνα του ή από σύζυγο σε σύζυγο, λόγω συνταξιοδότησης του μεταβιβάζοντος, δεν υπόκειται σε φόρο υπεραξίας. Αν όμως η ομόρρυθμη ή ετερόρρυθμη εταιρία διαθέτει ακίνητο στα πάγια περιουσιακά της στοιχεία, η αντικειμενική αξία του ακινήτου, που ισχύει κατά το έτος αποτίμησης της επιχείρησης, φορολογείται με συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%) επί του ποσοστού του μεριδίου που μεταβιβάζεται.

Αν μεταβιβαστεί από επαχθή αιτία ατομική επιχείρηση ή μερίδιο προσωπικής εταιρείας ή εταιρείας περιορισμένης ευθύνης από δικαιούχο με βαθμό συγγένειας της Α' κατηγορίας της παραγράφου 1 του άρθρου 29 του ν. 2961/2001, η υπεραξία φορολογείται με συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%).Για τις ίδιες μεταβιβάσεις από δικαιούχους με βαθμό συγγένειας της Β΄ κατηγορίας της παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 2961/2001 η υπεραξία φορολογείται με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%).

Β) Αν μεταβιβαστεί με γονική παροχή (χωρίς επαχθή αιτία )τότε αφού υπολογιστεί η αξία της επιχείρησης με βάση τη μεθοδολογία του άρθρου 13 του Ν. 2238/1994 ΚΦΣ εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 2961/2001περί γονικών παροχών κληρονομιών δωρεών κλπ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ! Παρακαλούμε να είναι ευπρεπή!

Ακολουθήστε μας στα social media

Τα λογιστικά γραφεία που σε προσέχουν!

Πως θα βρείτε το λογιστικό γραφείο στο χάρτη

Χάρτης λογιστικού γραφείου