Βρες στο logistika-grafeia : Φορολογία, Εργασιακά, Ασφαλιστικά, Λογιστικά θέματα

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών 2021 Αύξηση μισθού μείωση εργοδοτικού κόστους

  Δεν υπάρχουν σχόλια
Την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών-μισθωτών κατά 3 μονάδες  το 2021, εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, κος Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ. Θα μειωθούν οι κρατήσεις υπέρ της ανεργίας, του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας αλλά υπέρ του Λογαριασμού Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ). Επίσης θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης.

Θα μειωθούν οι κρατήσεις υπέρ της ανεργίας, του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας αλλά υπέρ του Λογαριασμού Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ)


ΕΤΙΚΕΤΕΣ:   2020, ergasia, ergatika-asfalistika

Την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών-μισθωτών κατά 3 μονάδες  το 2021, εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, κος Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ. Θα μειωθούν οι κρατήσεις υπέρ της ανεργίας, του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας αλλά υπέρ του Λογαριασμού Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ). Επίσης θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών 2021 Αύξηση μισθού μείωση εργοδοτικού κόστους

Nexus Management Consultants




Μείωση ασφαλιστικών εισφορών 2021 Αύξηση μισθού μείωση εργοδοτικού κόστους

Θα μειωθούν οι κρατήσεις υπέρ της ανεργίας, του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας αλλά υπέρ του Λογαριασμού Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ)

Πώς θα μειωθούν κατά 3 μονάδες οι εισφορές το 2021 - Τι κερδίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες

Capital.gr


Από τις κρατήσεις υπέρ της ανεργίας, του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας αλλά και το Λογαριασμό Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ) θα προέλθει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών-μισθωτών κατά 3 μονάδες  το 2021, την οποία εξήγγειλε προχθές ο Πρωθυπουργός, κος Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Αυτό αναφέρουν πηγές του Capital.gr, σύμφωνα με τις οποίες πιο αναλυτικά, ο "χάρτης" της σωρευτικής μείωσης των 3 μονάδων το επόμενο έτος (μετά την μείωση 0,9% που έχει ήδη εφαρμοσθεί από τον Ιούνιο φέτος) έχει ως εξής:

  • Κατά 1,49 μονάδες θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές υπέρ του κλάδου της ανεργίας
  • Κατά 0,36 μονάδες θα μειωθούν οι εργατικές εισφορές υπέρ του κλάδου της ανεργίας.
  • Κατά 0,85 μονάδες θα μειωθούν οι εργατικές εισφορές υπέρ του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (τ. ΟΕΚ)
  • Κατά 0,3 μονάδες θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές υπέρ του Λογαριασμού Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ).

Πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο το 2021

Έτσι οι εργοδοτικές εισφορές υπέρ του κλάδου της ανεργίας θα ανέλθουν το 2021 σε ποσοστό 1,20% έναντι 2,69% που είναι σήμερα.

Οι εργατικές εισφορές υπέρ του κλάδου της ανεργίας θα ανέλθουν το 2021 επίσης στο 1,20% έναντι 1,56%. Συνεπώς θα εξομοιωθούν οι εργοδοτικές και εργατικές εισφορές υπέρ του κλάδου της ανεργίας. Συνολικά, δηλαδή οι εισφορές υπέρ του κλάδου της ανεργίας θα ανέλθουν στο 2,40%.

Η μείωση των εργατικών εισφορών υπέρ του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (-0,85%) ισοδυναμεί με κατάργησή τους, καθώς μηδενίζονται.

Τέλος, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ του ΛΑΕΚ (-0,3 μονάδες), τις οδηγεί σε ποσοστό 0,06 και 0,16% συνολικά (μαζί με τις εργατικές ) το 2021 έναντι 0,46% που είναι σήμερα.

Συνολικά οι εργοδοτικές εισφορές (υπέρ κλάδου ανεργίας και του Λογαριασμού Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης) θα μειωθούν κατά 1,79%, ενώ οι εργατικές εισφορές (υπέρ του κλάδου ανεργίας και του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας) θα μειωθούν κατά 1,21%.

Με την επερχόμενη μείωση (το 2021) κατά 1,79 μονάδες των εργοδοτικών εισφορών, αυτές συνολικά θα ανέλθουν στο ποσοστό των  22,54% έναντι 24,34% που είναι σήμερα.

Με την επικείμενη μείωση (το 2021)  κατά 1,21 μονάδες των εργατικών εισφορών, αυτές θα ανέλθουν σε ποσοστό 14,12% έναντι 15,32% που είναι σήμερα.

Συνολικά, το  σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτικών και εργατικών) ή αλλιώς το συνολικό μη μισθολογικό κόστος το 2021 θα ανέλθει σε ποσοστό ύψους 36,66% έναντι 39,66% που είναι σήμερα. Συνεπώς ως μέγεθος, το μη μισθολογικό κόστος θα μειωθεί κατά 7,5%.

Πόση είναι η σωρευτική μείωση το 2020-2021


Υπενθυμίζεται πως από την 1η Ιουνίου του 2020 έχει εφαρμοσθεί μείωση 0,9% στις ασφαλιστικές εισφορές. Κατά 0,75% μειώθηκαν οι εισφορές υπέρ του κλάδου της ανεργίας  (-0,48% οι εργοδοτικές εισφορές και -0,27% οι εργατικές εισφορές) και κατά 0,15% οι εισφορές υπέρ του Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής του τέως ΟΕΚ (ΛΑΕΚ).

Έτσι μαζί με την επικείμενη μείωση των 3 μονάδων το 2021, η σωρευτική μείωση το 2020-21 θα ανέλθει στις 3,9 μονάδες, ενώ το συνολικό μη μισθολογικό κόστος θα πέσει στο  36,66%  από το 40,56% που ήταν το 2019. Συνεπώς η μείωση του εν λόγω κόστους ως μέγεθος θα είναι της τάξεως του 9,6 %.

Πιο αναλυτικά, σωρευτικά το 2020-2021, οι εργοδοτικές εισφορές θα έχουν μειωθεί κατά 2,27 % (0,48% το 2020 και 1,79% το 2021).

Δηλαδή το εργοδοτικό ασφαλιστικό κόστος ως μέγεθος θα έχει μειωθεί κατά 9,1%.

Για το διάστημα, η μείωση των εργατικών εισφορών θα έχει ανέλθει στο 1,63% (0,42 % το 2020 και 1,21% το 2021). Δηλαδή, το ασφαλιστικό κόστος για τους ίδιους τους μισθωτούς θα έχει μειωθεί ως μέγεθος κατά 10,3%.


Πίσω στην αρχή



 iefimerida.gr

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση εισφορών: Τι κερδίζουν μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες [παραδείγματα] | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr

Προτεραιότητα στον ιδιωτικό τομέα και στη μεσαία τάξη αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση, καταργώντας την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία σε συνδυασμό με το «ψαλίδισμα» των ασφαλιστικών εισφορών, θα δώσει εισοδηματικές ανάσες από την Πρωτοχρονιά.

Αν και είναι σαφές ότι ενδεχομένως θα υπάρχει πολιτικό κόστος από την εξαίρεση στην παρούσα φάση των δημοσίων υπαλλήλων, η λογική ήταν πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και στους επαγγελματίες, οι οποίοι βρέθηκαν στη δίνη της πρωτοφανούς κρίσης. Το κόστος για τον προϋπολογισμό και αντιστοίχως το όφελος γι’ αυτούς τους φορολογούμενους υπολογίζεται σε περίπου 1,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από το 50% είναι η ελάφρυνση από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ποιοι εξαιρούνται από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς


Πέρα από τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, οι οποίοι δεν υπέστησαν μειώσεις μισθών ούτε κατά την περίοδο της καραντίνας, από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς εξαιρούνται στην παρούσα φάση και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι αφενός δεν υπέστησαν εισοδηματικές απώλειες λόγω της πανδημίας, αφετέρου στην πλειονότητά τους κινούνται εισοδηματικά κάτω από το όριο των 12.000 ευρώ, όπου ως γνωστόν δεν επιβάλλεται ούτως ή άλλως εισφορά αλληλεγγύης. Και στις δύο αυτές κατηγορίες φορολογούμενων ο πρωθυπουργός «έκλεισε το μάτι», επαναλαμβάνοντας ότι παραμένει η πρόθεση για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το σύνολο των φορολογούμενων, με ένα κόστος που ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ.

Οι αλλαγές στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα -Παραδείγματα


Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα δουν διαφορά στον μισθό τους από τον Ιανουάριο, όταν στην εκκαθάριση θα έχουν μείωση των εισφορών τους κατά περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα (οι άλλες 2 μονάδες αφορούν στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών), ενώ η παρακράτηση φόρου δεν θα επιβαρύνεται με εισφορά αλληλεγγύης. 

Ας δούμε τις εξής περιπτώσεις εργαζομένων:
Μισθός 1.000 ευρώ:

    3,14 ευρώ από εισφορά αλληλεγγύης
    10 ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές

Μισθός 1.500 ευρώ:

    16,14 ευρώ από εισφορά αλληλεγγύης
    15,5 ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές

Μισθός 2.500 ευρώ:

    71,5 ευρώ από εισφορά αλληλεγγύης
    26 ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές

Ποιος κλάδος βγαίνει κερδισμένος


Κερδισμένοι μπορούν να χαρακτηριστούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν υπομονή ως την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων την άνοιξη του 2021, όπου θα αποτυπωθεί η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και ο χαμηλότερος φόρος εισοδήματος.
Καθαρά κέρδη 20.000 ευρώ:

    176 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης
    1.300 ευρώ από τον φόρο εισοδήματος

Καθαρά κέρδη 30.000 ευρώ:

    676 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης
    1.400 ευρώ από τον φόρο εισοδήματος

Το στοίχημα της επιδότησης για νέες θέσεις εργασίας


Μεγάλο στοίχημα χαρακτηρίζεται το πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας. Το κόστος κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών για 100.000 θέσεις υπολογίζεται στα 350.000.000 ευρώ, ωστόσο αν η ζήτηση υπερκαλύψει αυτόν τον αριθμό, η απόφαση είναι να διατεθεί μεγαλύτερο κονδύλι, αξιοποιώντας και τις χρηματοδοτικές ροές από τα κοινοτικά κονδύλια.

«Επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια, φαίνεται να μπαίνει φρένο στο άρμεγμα της ''ιερής αγελάδας'' των παραγωγικών δυνάμεων, με τον δραστικό περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, που βελτιώνει αυτόματα την ανταγωνιστικότητα όλων των κλάδων της οικονομίας», ήταν η πρώτη αντίδραση από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος ζητάει, όμως, την άμεση εφαρμογή της ρύθμισης για τα χρέη της κρίσης, τη βελτίωση των όρων χρηματοδότησης από τις τράπεζες κι ένα συγκεκριμένο σχέδιο ένταξης του εμπορίου στο «πακέτο» του Ταμείου Ανάκαμψης.




Πίσω στην αρχή



ethnos.gr

Νέοι μισθοί το 2021: Τι κερδίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες από την μείωση των εισφορών



Πού φτάνει το μηνιαίο και ετήσιο όφελος από το «ψαλίδι» στις ασφαλιστικές εισφορές. Αναλυτικά παραδείγματα για μισθούς από 650 έως 2.000€


Σε σωρευτική ετήσια ελάφρυνση 750 εκατομμυρίων ευρώ για εργοδότες και εργαζόμενους, από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες προχωρά η κυβέρνηση, κάτι που αλλάζει τους μισθούς για το 2021. Το μέτρο θα ισχύσει κατ αρχήν για το 2021 για να μειώσει το μη μισθολογικό κόστος των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ως κίνητρο για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Το «ψαλίδι» των 3 ποσοστιαίων μονάδων που ανακοίνωσε από την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταφράζεται σε αθροιστικό όφελος εργαζόμενου – εργοδότη, που ξεκινά από τα 20 ευρώ το μήνα για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 60 ευρώ το μήνα για μικτούς μισθούς της τάξης των 2.000 ευρώ. Το σχέδιο βρίσκονταν υπό αναλυτική επεξεργασία όλο το προηγούμενο διάστημα στο υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με τις τελικές εισηγήσεις, του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση:

  •     Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα ισχύσει οριζόντια για όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, είτε εργάζονται με πλήρη είτε με μερική απασχόληση
  •     Η μείωση θα προέλθει από τους συνεισπραττόμενους κλάδους που αφορούν κυρίως στο πακέτο εισφορών του ΟΑΕΔ (π.χ. ΛΑΕΚ, ΟΕΚ, Ανεργία).



Τελικά δεν υιοθετήθηκε το σενάριο της μείωσης του ανώτατου πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών που σήμερα είναι στα 6.500 ευρώ, αλλά ούτε και η πρόταση που είχε πέσει στο τραπέζι για σταθερό ποσό εισφοράς υπέρ υγείας.


Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης

Σήμερα οι ασφαλιστικές εισφορές στο βασικό πακέτο κάλυψης μισθωτού ανέρχονται σε 39,66%, μετά την πρόσφατη μείωση κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες που ισχύει από τον περασμένο Ιούνιο. Τα ασφάλιστρα επιμερίζονται κατά 15,33% στον εργαζόμενο και κατά 24,33% στον εργοδότη. Η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, διαμορφώνει το συνολικό ασφάλιστρο στα 36,66% και μεταφράζεται σε «ψαλίδισμα» 7,5% των εισφορών. Αυτή η μείωση των εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους διαμορφώνει νέο τοπίο στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα για το 2021:

Οι μισθωτοί κερδίζουν (14 μισθοί το έτος):

    8 ευρώ το μήνα και 112 ευρώ το χρόνο – για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ
    10 ευρώ το μήνα και 140 ευρώ το χρόνο – για μικτούς μισθούς της τάξης των 800 ευρώ
    12 ευρώ το μήνα και 168 ευρώ το χρόνο – για μικτούς μισθούς της τάξης των 1.000 ευρώ
    14 ευρώ το μήνα και 196 ευρώ το χρόνο – για μικτούς μισθούς της τάξης των 1.200 ευρώ
    18 ευρώ το μήνα και 252 ευρώ το χρόνο – για μικτούς μισθούς της τάξης των 1.500 ευρώ
    23 ευρώ το μήνα και 322 ευρώ το χρόνο – για μικτούς μισθούς της τάξης των 2.000 ευρώ


Οι εργοδότες κερδίζουν (14 μισθοί το έτος):

    12 ευρώ το μήνα και 168 ευρώ το χρόνο – για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ
    14 ευρώ το μήνα και 196 ευρώ το χρόνο – για μικτούς μισθούς της τάξης των 800 ευρώ
    18 ευρώ το μήνα και 252 ευρώ το χρόνο – για μικτούς μισθούς της τάξης των 1.000 ευρώ
    21 ευρώ το μήνα και 294 ευρώ το χρόνο – για μικτούς μισθούς της τάξης των 1.200 ευρώ
    27 ευρώ το μήνα και 378 ευρώ το χρόνο – για μικτούς μισθούς της τάξης των 1.500 ευρώ
    35 ευρώ το μήνα και 490 ευρώ το χρόνο – για μικτούς μισθούς της τάξης των 2.000 ευρώ


Παραδείγματα:

Μικτός Μισθός:  650 €

Σήμερα εισφορές: 258€

Το 2021: 238€

Ελάφρυνση: 20€ / μήνα

Μικτός Μισθός: 1.000€

Σήμερα εισφορές: 396,6€

Το 2021: 366,6€

Ελάφρυνση: 30€ / μήνα

Μικτός μισθός: 1.200€

Σήμερα εισφορές: 476€

Το 2021: 440€

Ελάφρυνση:  36€ / μήνα

Μικτός μισθός: 1.500€

Σήμερα εισφορές: 595€

Το 2021: 550€

Ελάφρυνση: 45€ / μήνα

Μικτός μισθός – 2.000€

Σήμερα εισφορές: 793€

Το 2021: 733€

Ελάφρυνση: 60€ / μήνα



Πίσω στην αρχή



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ! Παρακαλούμε να είναι ευπρεπή!

Ακολουθήστε μας στα social media

Τα λογιστικά γραφεία που σε προσέχουν!

Πως θα βρείτε το λογιστικό γραφείο στο χάρτη

Χάρτης λογιστικού γραφείου