Βρες στο logistika-grafeia : Φορολογία, Εργασιακά, Ασφαλιστικά, Λογιστικά θέματα

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Ενοίκια από εξωτερικό, πως φορολογούνται;

  Δεν υπάρχουν σχόλια
Ενοίκια από εξωτερικό, πως φορολογούνται; Όνομα Άρθρου

 

Ενοίκια από εξωτερικό, πως φορολογούνται;

Ενοίκια από εξωτερικό, πως φορολογούνται;

Βουρβούλακας Νίκος


ΕΤΙΚΕΤΕΣ:   ΦΠΑ, ενοίκια, ΣΑΔΦ,
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: 
Ποθεν Έσχες 2016 - Παράταση προθεσμιας | logistika-grafeia.blogspot.com
Τελευταία ενημέρωση: Φεβρουάριος 02, 16:30


Ενοίκια από εξωτερικό, πως φορολογούνται;

Εξαρτάτε από την ύπαρξη ή όχι Σ.Α.Δ.Φ. (ΣΑΔΦ)
Υφίσταται η δυνατότητα είτε φορολόγησής τους και στις δύο χώρες με έκπτωση από τον Ελληνικό φόρο του καταβληθέντος στη Γερμανία, ή ενεργοποίηση της Σ.Α.Δ.Φ. και καταβολή φόρου επί των ενοικίων μόνο στην Γερμανία

 
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρά σε παρεμβάσεις στο πεδίο του ΦΠΑ, που θα απαλλάξουν χιλιάδες μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες από την γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία.


Ενοίκια από εξωτερικό, πως φορολογούνται;


Ενοίκια από εξωτερικό, πως φορολογούνται;



Ενοίκια από εξωτερικό, πως φορολογούνται;


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:  Ενοίκια από την Γερμανία τα οποία εισπράττονται από Έλληνα φορολογικό κάτοικο, πως φορολογούνται;


Φυσικό πρόσωπο συνταξιούχος, θέλει να αγοράσει σπίτι στην Γερμανία το οποίο θα το χρησιμοποιεί αποκλειστικά για ενοικίαση. 

1) Το χρηματικό ποσό για την αγορά πρέπει να δηλωθεί στο Ε1;
2)το χρηματικό ποσό που θα εισπράττει από τα ενοίκια στην Γερμανία που θα φορολογείται και με τι συντελεστή φορολόγησης;




Σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 1 του Ν. 4172/2013 "Ο φορολογούμενος που έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του που προκύπτει στην ημεδαπή και την αλλοδαπή, ήτοι το παγκόσμιο εισόδημά του που αποκτάται μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος."

    Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν. 4172/2013 «1. Εάν κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους ένας φορολογούμενος που έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα αποκτά εισόδημα στην αλλοδαπή, ο καταβλητέος φόρος εισοδήματος του εν λόγω φορολογούμενου, όσον αφορά στο εν λόγω εισόδημα, μειώνεται κατά το ποσό του φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή για αυτό το εισόδημα. Η καταβολή του ποσού του φόρου στην αλλοδαπή αποδεικνύεται με τα σχετικά δικαιολογητικά έγγραφα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

    Η μείωση του φόρου εισοδήματος που προβλέπεται στην προηγούμενη παράγραφο δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό του φόρου που αναλογεί για το εισόδημα αυτό στην Ελλάδα.

    Περαιτέρω, για όλες τις περιπτώσεις και όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων που ζητείται πίστωση φόρου αλλοδαπής προέλευσης, η καταβολή ή η παρακράτηση του ποσού του φόρου στην αλλοδαπή αποδεικνύεται με τα δικαιολογητικά έγγραφα που ορίστηκαν στην ΠΟΛ. 1026/22.01.2014 Απόφαση Γ.Γ.Δ.Ε. (ΦΕΚ 170Β').

    Για τις χώρες με τις οποίες υπάρχει Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος (Σ.Α.Δ.Φ.), βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής, από την οποία να προκύπτει ο φόρος που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή.

    Η βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής θα πρέπει να φέρει την επισημείωση της Χάγης (Apostille) [Ν. 1497/1984 (ΦΕΚ Α188/27-11-1984)], εφόσον το αλλοδαπό κράτος εμπίπτει στην κατάσταση των κρατών που έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης, όπως έχει συμπληρωθεί και ισχύει. Για τα κράτη τα οποία δεν έχουν προσχωρήσει στην ανωτέρω Σύμβαση, ισχύει η προξενική θεώρηση. Η σχετική βεβαίωση υποβάλλεται πρωτότυπη και απαιτείται η επίσημη μετάφρασή της στην Ελληνική γλώσσα.

    Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο XIII της
ΣΑΔΦ μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας (Α.Ν. 52/4.8.1967), σχετικά με τα εισοδήματα από ενοίκια, ορίζει ότι
«(1) Εισόδημα κτώμενο υπό κατοίκου ενός εκ των Συμβαλλομένων Κρατών εξ ακινήτου ιδιοκτησίας δύναται να φορολογηθεί εις το Συμβαλλόμενο Κράτος όπου ευρίσκεται η εν λόγω ιδιοκτησία…».

    Με βάση τα ανωτέρω και τα ερωτήματά σας, θεωρούμε ότι:

1. Δύναστε να φορολογηθείτε στην Ελλάδα για τα εισοδήματα από ενοίκια στην αλλοδαπή (Γερμανία), αφού πιστώσετε τον φόρο που καταβάλατε στην αλλοδαπή με τον οφειλόμενο στην Ελλάδα φόρο και μέχρι του ύψους του Ελληνικού φόρου, σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε.

2. Οι συντελεστές που αφορούν φορολογία εισοδήματος από ακίνητη περιουσία, είναι οι αναφερόμενοι στην παράγραφο 4 του άρθρου 40 του Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε.


Συντελεστής %                                  Εισόδημα από ακίνητη περιουσία (ευρώ)

    15%                                                          έως 12.000   

    35%                                                        12.001 -35.000

    45%                                                         35.001-



3. Το καθαρό εισόδημα από ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στην αλλοδαπή καταχωρείται στους κωδικούς 171 – 172 του πίνακα 4Δ2 του εντύπου Ε1 (δήλωση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων) και ο φόρος που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή και έχει δικαίωμα φορολόγησης και η Ελλάδα στους κωδικούς 175 – 176

4. Δύναστε να ενεργοποιήσετε τη Σ.Α.Δ.Φ. και να φορολογηθείτε μόνο στην Γερμανία για τα εισοδήματα από ενοίκια στη χώρα αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ! Παρακαλούμε να είναι ευπρεπή!

Ακολουθήστε μας στα social media

Τα λογιστικά γραφεία που σε προσέχουν!

Πως θα βρείτε το λογιστικό γραφείο στο χάρτη

Χάρτης λογιστικού γραφείου