Βρες στο logistika-grafeia : Φορολογία, Εργασιακά, Ασφαλιστικά, Λογιστικά θέματα

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Eurogroup: όχι μέτρα για το χρέος

  Δεν υπάρχουν σχόλια
Eurogroup: όχι μέτρα για το χρέος

Eurogroup: όχι μέτρα για το χρέος


ΕΤΙΚΕΤΕΣ:  Eurogroup, χρεος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: Η απόφαση για το ανώτατο όριο στην επικουρική εσφάλιση Ε.Τ.Ε.Α. επί πολλαπλής μισθωτής απασχόλησης
 Τελ.ενημέρωση: :50

Eurogroup: όχι μέτρα για το χρέος

Eurogroup: όχι μέτρα για το χρέος

Γερμανικό "nein" στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Με "καρότο" θετικών σχολίων για την εφαρμογή του μνημονίου αλλά και γερμανο-ολλανδικό "μαστίγιο" για το χρέος ξεκίνησε η σύνοδος του Eurogroup στις 16:00 ωρά Ελλάδας.

Αφ' ενός οι δανειστές διαπιστώνουν πρόοδο στο πεδίο της εφαρμογής του μνημονίου και στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και αφ' ετέρου η θέση της Γερμανίας, αλλά και του επικεφαλής του Eurogroup, για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα παρεμβάσεων στο χρέος παραμένει αρνητική.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμεινε στη λήψη αποφάσεων για τα μέτρα το 2018, αλλά και στην ανάγκη παρουσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Και τούτο ενώ η κυβέρνηση ζητά μέσα από τους εκπροσώπους της κ.κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη να ληφθούν από τώρα οι αποφάσεις και για το μεσοπρόθεσμο πακέτο μέτρων αλλά και για τα χαμηλότερα πλεονάσματα που ζητά μετά το 2018.

Και εν μέσω των παραπάνω διαφωνιών πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδιάμεσα σενάρια συμφωνίας σε... δόσεις.

Γερμανο-ολλανδικό όχι


Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε την θέση ότι η συμφωνία του Μαΐου προβλέπει ότι "μετά την πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος, ο ESM θα μπορεί να ξεκινήσει με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα (για το χρέος), αλλά όλα τα υπόλοιπα θα αποφασιστούν στο τέλος του δεύτερου προγράμματος, αυτό σημαίνει το 2018".

Ο επικεφαλής του Eurogroup συντάχθηκε μάλιστα με την άποψη του Γερμανού ΥΠΟΙΚ για το χρέος αλλά και ανήγαγε σε μεγάλο ορόσημο αυτό της 5ης Δεκεμβρίου για την συμφωνία..

Ειδικότερα, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι βασικό θέμα σήμερα είναι η αποτίμηση της προόδου που έχει σημειωθεί από την Ελλάδα και μετά "ίσως θα είμαι σε θέση να απαντήσω στην ερώτηση για το αν θα είμαστε έτοιμοι για την 5η Δεκεμβρίου".

Για το ορόσημο της 5ης Δεκεμβρίου που συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup ανέφερε ότι "νομίζω ότι είναι σημαντικό να κάνουμε την μεγαλύτερη δυνατή πρόοδο, έτσι ώστε το ΔΝΤ να έχει την μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια επί των μεταρρυθμίσεων" και να μπορέσει να οδεύσει στο Δ.Σ. του έως το τέλος του έτους.


Θετικό το report από τους θεσμούς


Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι "είναι επιθυμητό να φθάσουμε σε μια συνολική συμφωνία έως το τέλος του έτους", ενώ προανήγγειλε και νέα επίσκεψη στην Ελλάδα πριν από τα τέλη Νοεμβρίου.

Επίσης, θετικά ήταν και τα σχόλιά του από την πρώτη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα όπως μεταφέρθηκαν από τον κ. Μοσκοβισί. "Θα παρουσιαστεί η κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία δείχνει ικανοποιητική πρόοδο και είναι αρκετά ενθαρρυντική". Αναφέρθηκε και στην αποστολή των κλιμακίων των θεσμών "που είχε επισκεφθεί την Ελλάδα για τη δεύτερη αναθεώρηση του προγράμματος και η οποία έχει στείλει πολύ θετικά μηνύματα".

Σε εκτιμήσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού στόχου φέτος και το 2017 προέβη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Είπε ότι "είναι πιθανόν να καλύπτονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του τρέχοντος έτους, αλλά και η προετοιμασία του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος δείχνει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα όπως περιγράφεται στο μνημόνιο στο 1,75% του ΑΕΠ είναι εφικτός".

Ανέφερε επίσης ότι "σήμερα θα συζητήσουμε την τεχνική βοήθεια που η σχετική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχει παράσχει στην Ελλάδα "η οποία καλύπτει σχεδόν όλους τους τομείς" του μνημονίου περιλαμβάνοντας σημαντικούς τομείς, όπως την ενέργεια, τη βελτίωση της είσπραξης των φόρων, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ! Παρακαλούμε να είναι ευπρεπή!

Ακολουθήστε μας στα social media

Τα λογιστικά γραφεία που σε προσέχουν!

Πως θα βρείτε το λογιστικό γραφείο στο χάρτη

Χάρτης λογιστικού γραφείου