Βρες στο logistika-grafeia : Φορολογία, Εργασιακά, Ασφαλιστικά, Λογιστικά θέματα

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Βεβαιώσεις κερδών για το φορολογικό έτος 2015

  Δεν υπάρχουν σχόλια

Βεβαιώσεις κερδών για το φορολογικό έτος 2015
βεβαιωση κερδων


ΕΤΙΚΕΤΕΣ:  βεβαιωση κερδων, φορολογικό, 2015. ημερομηνια ληξης προθεσμίας,
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:
Τελ.ενημέρωση:

Βεβαιώσεις κερδών για το φορολογικό έτος 2015

Πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής για τις Βεβαιώσεις κερδών για το φορολογικό έτος 2015 και με την ευκαιρία αυτή ανακεφαλαιώνουμε τα σημαντικότερα θέματα που σχετίζονται με την υποχρέωση αυτή

Βεβαιώσεις κερδών για το φορολογικό έτος 2015

Για την υποχρέωση αυτή κοινοποιήθηκε η ΠΟΛ.1274/30-12-2015, στην οποία ορίζεται μεταξύ άλλων ο χρόνος υποβολής που για το φορολογικό έτος 2015 είναι η 15 Φεβρουαρίου 2016

Ημερομηνία λήξης προθεσμίας

Η καταληκτική ημερομηνία για την εμπρόθεσμη υποβολή των βεβαιώσεων αυτών βάσει της ανωτέρω εγκυκλίου ορίστηκε η 31η Δεκεμβρίου 2016.
Εξαιρετικά για τις βεβαιώσεις εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα ως καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής ορίζεται η 31 Δεκεμβρίου 2016. 

Για το προηγούμενο φορολογικό έτος είχε ορισθεί ως καταληκτική ημερομηνία η 31 Μαρτίου, ενώ και το σύστημα ετοιμάστηκε να δεχθεί τις αντίστοιχες δηλώσεις αρκετά αργότερα, οπότε το Υπουργείο δείχνει την πρόθεσή του να ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων νωρίτερα φέτος. 

Παράλληλα με την ηλεκτρονική υποβολή, είναι απαραίτητη και η χορήγηση βεβαιώσεων αποδοχών στους δικαιούχους σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή κατά την ίδια προθεσμία.

  Αποστολή βεβαιώσεων για τα κέρδη του φορολογικού έτους 2015

Όπως είναι γνωστό, με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1274/30.12.2015 ορίστηκε εκτός των άλλων ο τύπος και το περιεχόμενο της βεβαίωσης εισοδημάτων από μερίσματα, δικαιώματα και τόκους. 

Πρόκειται για μία νέα υποχρέωση που καθιερώθηκε για τα στοιχεία που αφορούν στο φορολογικό έτος 2015.
Η υποβολή αυτών των στοιχείων πραγματοποιείται με την αποστολή ηλεκτρονικού αρχείου μέσω διαδικτύου (TAXISnet). Οι υπόχρεοι μπορούν για τη δημιουργία των κατάλληλων αρχείων να χρησιμοποιούν τις αντίστοιχες εφαρμογές του TAXISnet.


Ποια είναι η διαδικασία υποβολής στο taxis

Μέσα από τον δικτυακό χώρο της Γ.Γ.Π.Σ. (www.gsis.gr) επιλέγουμε αρχικά την εφαρμογή Βεβαιώσεις Αποδοχών (βλέπε κάτωθι εικόνα 1),

εφαρμογή Βεβαιώσεις Αποδοχών


                                          
εφαρμογή Βεβαιώσεις Αποδοχών (εικόνα 1)

 έπειτα τη δήλωση Βεβαιώσεις εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα έτους 2015 (βλ. εικόνα 2)
Βεβαιώσεις εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα έτους 2015
Βεβαιώσεις εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα έτους 2015
   (εικόνα 2)
                                            

και τέλος ανεβάζουμε το σχετικό αρχείο.

Το αρχείο το δημιουργούμε πηγαίνοντας 
 




Κέρδη από προσωπικές εταιρείες με απλογραφικά βιβλία

Σύμφωνα με το παράρτημα 3 της ανωτέρω απόφασης, τα μερίσματα των δικαιούχων για τα κέρδη από προσωπικές εταιρείες με απλογραφικά βιβλία πρέπει να αναγραφούν στο συγκεκριμένο αρχείο με τον κωδικό αριθμό 2 και στο πεδίο του συντελεστή παρακράτησης φόρου θα αναγραφεί ο αριθμός 0, 

Κέρδη από Ν.Π. με διπλογραφικά βιβλία

ενώ τα μερίσματα (προ φόρου) νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών με διπλογραφικά βιβλία (Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε, Ο.Ε. με διπλογραφικά βιβλία, κ.λπ.) πρέπει να αναγραφούν στο συγκεκριμένο αρχείο με τον κωδικό αριθμό 1 και στο πεδίο του συντελεστή παρακράτησης φόρου θα αναγραφεί ο αριθμός 10. 

Ακολουθεί ο σχετικός πίνακας που αναγράφεται στο εν λόγω παράρτημα της ΠΟΛ.1274/30.12.2015.

Να τονίσουμε ότι με την υποβολή των αρχείων αυτών δεν υπάρχει κάποια άλλη υποχρέωση σχετικά με το ζήτημα αυτό. Ουσιαστικά για φέτος είναι μια υποχρέωση άνευ ουσίας, αφού τα εισοδήματα αυτά έχουν ήδη δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις του φορ. έτους 2015. Ενδεχομένως του χρόνου (σ.σ. αυτή ήταν η πρόθεση του υπ. Οικ.) θα υποβάλλονται αρχικά αυτά τα αρχεία και μέσω αυτών θα ενημερώνεται και το έντυπο Ε1, όπως και με τα λοιπά αρχεία βεβαιώσεων.


  ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ, ΤΟΚΩΝ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ, ΤΟΚΩΝ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Κωδικός
Συντ/ής παρ/σης φόρου (%)
Είδος Εισοδημάτων
1.
10
Μερίσματα (προ φόρου) Ν.Π. και Νομικών Οντοτήτων μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών με διπλογραφικά βιβλία
2.
0
Καθαρά κέρδη Ν.Π. και Νομικών Οντοτήτων που τηρούν απλογραφικά βιβλία
3.
15
Τόκοι (προ φόρου) εκτός τόκων που αφορούν τραπεζικές καταθέσεις
4.
20
Δικαιώματα (προ φόρου) που εισπράττονται και δεν αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα
















Δικαιώματα (προ φόρου) που εισπράττονται και δεν αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα

Σημείωση: Το ηλεκτρονικό αρχείο που αφορά τους τόκους τραπεζικών καταθέσεων αποστέλλεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ.1033/28.1.2014 απόφαση Γ.Γ.Δ.Ε. όπως ισχύει, οπότε δεν συνδέεται με την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου 2016. Για τους τόκους αυτούς χορηγείται έντυπη βεβαίωση από τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα στους δικαιούχους των εισοδημάτων αυτών. Ομοίως το αρχείο μερισμάτων Νομικών Προσώπων και Νομικών Οντοτήτων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο αποστέλλεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ίδια απόφαση.


Οι βεβαιώσεις αποδοχών του 2015


Βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων (Έντυπο Φ-01.042)
Βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων υποβάλλουν όσοι παρακρατούν φόρο σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 59 και 60 του Ν.4172/2013, πλην των συμβολαιογράφων κατά την υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας, έχουν υποχρέωση να χορηγούν σε αυτούς από τους οποίους έγινε παρακράτηση, μοναδική βεβαίωση στην οποία αναγράφουν το σύνολο των αμοιβών που τους κατέβαλαν στο φορολογικό έτος και τον φόρο που παρακρατήθηκε. Ίδια υποχρέωση υπάρχει και στις περιπτώσεις που δεν προκύπτει φόρος για παρακράτηση.
Οι δικαιούχοι όλων των εισοδημάτων καταχωρούνται υποχρεωτικά με τον Α.Φ.Μ. τους. Προκειμένου για δικαιούχους αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς και εισοδημάτων από μερίσματα Νομικών Προσώπων και Νομικών Οντοτήτων μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, τόκους (εκτός των τόκων τραπεζικών καταθέσεων), δικαιώματα καταχωρείται προαιρετικά για το φορολογικό έτος 2015 ο ΑΜΚΑ τους. Ενώ για τους μισθωτούς ο ΑΜΚΑ καταχωρείται υποχρεωτικά εκτός από τις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατό να χορηγηθεί.
Για την αποζημίωση απόλυσης καταχωρείται η καταβληθείσα αποζημίωση απόλυσης μετά την αφαίρεση του φόρου για την οποία απέκτησε δικαίωμα είσπραξης στο φορολογικό έτος 2015. Τα ποσά αναδρομικών αποδοχών που εισπράχθηκαν εντός του 2015 και αφορούν άνω του ενός παρελθόντα έτη θα δηλωθούν στο αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών σε ξεχωριστές γραμμές για κάθε έτος, συμπληρώνοντας το πεδίο «έτος αναφοράς» με το έτος που αφορούν τα αναδρομικά ποσά (το έτος που ο δικαιούχος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξής του).

Βεβαίωση αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα (Έντυπο Φ-01.043)
Όσοι παρακρατούν φόρο σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 59, 61, 62 και 64 του Ν.4172/2013, πλην των συμβολαιογράφων κατά την υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας, έχουν υποχρέωση να χορηγούν σε Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα και Νομικές Οντότητες στα οποία έγινε παρακράτηση, μοναδική βεβαίωση στην οποία αναγράφουν το σύνολο των αμοιβών που τους κατέβαλαν στο φορολογικό έτος και τον φόρο που παρακρατήθηκε. Ίδια υποχρέωση υπάρχει και στις περιπτώσεις που δεν προκύπτει φόρος για παρακράτηση.
Σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1274/30.12.2015, εφόσον έχουν αποδοθεί ποσά παρακρατηθέντων φόρων προηγουμένων ετών, μέσα στο έτος 2015 οι αμοιβές αυτές θα υποβληθούν αποκλειστικά ηλεκτρονικά και ο παρακρατηθείς φόρος που αποδόθηκε στο έτος αυτό θα συμψηφιστεί κατά την εκκαθάριση του φορολογικού έτους 2015. Τα ποσά χαρτοσήμου και ΟΓΑ χαρτοσήμου αφορούν κρατήσεις υπέρ τρίτων και επομένως δεν αφαιρούνται από το ποσό των ακαθαρίστων αμοιβών για τον προσδιορισμό των καθαρών αμοιβών.
Στην ΠΟΛ.1274/2015 ορίζεται επίσης ο τύπος και το περιεχόμενο της βεβαίωσης εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα (Έντυπο Φ-01.044). 


συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις ανά κατηγορία βεβαιώσεων σε pdf


Παραθέτουμε παρακάτω συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις ανά κατηγορία βεβαιώσεων, όπως αυτές δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη ΓΓΠΣ:


Βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων φορολογικού έτους 2015
1.Είμαι ήδη εγγεγραμμένος χρήστης του TAXISnet. Τι πρέπει να κάνω για να υποβάλω ηλεκτρονικά τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων;
Για τους ήδη εγγεγραμμένους χρήστες δεν απαιτείται διαδικασία εγγραφής, αλλά ισχύουν οι κωδικοί πρόσβασης (username και κωδικός) που ήδη χρησιμοποιούνται.
Τα Νομικά Πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μετά τις 6/12/2010 ή έχουν πιστοποιηθεί εκ νέου, πρέπει να εξουσιοδοτήσουν ένα φυσικό πρόσωπο ως εκπρόσωπο ή λογιστή ή λογιστικό γραφείο για την υποβολή του αρχείου βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων από την εφαρμογή των εξουσιοδοτήσεων του TAXISnet.
Τα Φυσικά Πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μετά τις 6/12/2010 ή έχουν πιστοποιηθεί εκ νέου, εάν επιθυμούν το αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων να υποβάλλεται από λογιστή ή λογιστικό γραφείο, θα πρέπει να εξουσιοδοτήσουν το λογιστή ή το λογιστικό γραφείο από την εφαρμογή των εξουσιοδοτήσεων του TAXISnet.
2.Ποιοι υποβάλουν βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων;
Όσοι παρακρατούν φόρο σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 59 και 60 του ν.4172/2013, πλην των συμβολαιογράφων κατά την υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας, έχουν υποχρέωση να χορηγούν σε αυτούς από τους οποίους έγινε παρακράτηση, μοναδική βεβαίωση στην οποία αναγράφουν το σύνολο των αμοιβών που τους κατέβαλαν στο φορολογικό έτος και το φόρο που παρακρατήθηκε. Ίδια υποχρέωση υπάρχει και στις περιπτώσεις που δεν προκύπτει φόρος για παρακράτηση.
3. Πότε πραγματοποιείται η υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων;
Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1274/2015 για το φορολογικό έτος 2015 ως καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής ορίζεται η 15η Φεβρουαρίου 2016. Διευκρινίζεται ότι ως ημερομηνία υποβολής, θεωρείται η ημερομηνία οριστικοποίησης, δηλαδή η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρησης αυτών στο σύστημα υποβολής των σχετικών βεβαιώσεων του TAXISnet με αυτόματη απόδοση στον αποστολέα - υπόχρεο μοναδικού αριθμού καταχώρησης.
Οι εμπλεκόμενοι φορείς - επιχειρήσεις, παρακαλούνται να υποβάλουν το σχετικό αρχείο των βεβαιώσεων όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου η ροή της υποβολής των δηλώσεων από τους φορολογούμενους να ολοκληρωθεί ομαλά.
4. Αν οριστικοποιήσω μια δήλωση στο TAXISnet και διαπιστώσω κάποιο λάθος, έχω δυνατότητα διόρθωσης μέσω TAXISnet;
Ναι, σε περίπτωση υποβολής λάθους αρχείου έχετε τη δυνατότητα να υποβάλετε νέο αρχείο με τα σωστά στοιχεία . Σας εφιστούμε την προσοχή ότι το νέο διορθωμένο αρχείο πρέπει αφενός να υποβληθεί από τον ίδιο χρήστη που υπέβαλε και το αρχικό και αφετέρου να περιέχει το σύνολο των εγγραφών και όχι μόνο τις διορθωμένες εγγραφές.
5. Ποια είναι τα είδη αποδοχών που καταχωρούνται στο αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών  ή συντάξεων;
ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Κωδικός
Είδος αποδοχών
1
Τακτικές αποδοχές
2
Πρόσθετες αποδοχές
3
Λοιπά αποδοχών
4
Αμοιβές ασκούμενων δικηγόρων, πρακτική άσκηση φοιτητών, συμμετοχή σε επιδοτούμενα σεμινάρια, περιστασιακά απασχολούμενοι κτλ
5
Αμοιβές μελών ΔΣ (δηλώνονται οι ακαθάριστες αμοιβές πριν την αφαίρεση τυχόν καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών)
6
Καταβληθείσες ανείσπρακτες αποδοχές οι οποίες φορολογούνται στο έτος που εισπράττονται
7
Ανείσπρακτες αποδοχές οι οποίες θα φορολογηθούν στο έτος που θα καταβληθούν
8
Εισόδημα αξιωματικών εμπορικού πλοίου με ελληνική σημαία
9
Εισόδημα κατώτερου πληρώματος εμπορικού πλοίου με ελληνική σημαία
10
Εισόδημα αξιωματικών εμπορικού πλοίου με ξένη σημαία που εκτελούν εσωτερικούς πλόες (δρομολογημένα σε τακτικές γραμμές)
11
Εισόδημα κατώτερου πληρώματος εμπορικού πλοίου με ξένη σημαία που εκτελούν εσωτερικούς πλόες (δρομολογημένα σε τακτικές γραμμές)
12
Οικογενειακό επίδομα ναυτικών (ΕΛΟΕΝ) για αξιωματικούς εμπορικού ναυτικού
13
Οικογενειακό επίδομα ναυτικών (ΕΛΟΕΝ) για κατώτερο πλήρωμα εμπορικού ναυτικού
14
Αμοιβές από παροχή εργασίας με εργόσημο
15
Παροχές σε είδος του άρθρου 13 του ν.4172/2013
16
Αποδοχές για υπηρεσίες που παρέχονται στην αλλοδαπή από φορολογικό κάτοικο Ελλάδος και καταβάλλονται από ημεδαπές εταιρείες
17
Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
18
Μισθοί και Πάγια Αντιμισθία που χορηγούνται σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό(80%)
19
Μισθοί και Πάγια Αντιμισθία που χορηγούνται σε ολικά τυφλούς ή κινητικά αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό(80%)
20
Αναδρομικά αποδοχών εκτός συντάξεων που φορολογούνται στο έτος που ανάγονται (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
21
Αναδρομικά αποδοχών εκτός συντάξεων που φορολογούνται με ειδικό τρόπο ή αυτοτελώς (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
22
Αναδρομικά αποδοχών εκτός συντάξεων απαλλασσόμενων από φόρο και εισφορά στο σύνολο τους (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
23
Κύρια σύνταξη
24
Επικουρική σύνταξη από ασφαλιστικές εισφορές
25
Μέρισμα από ασφαλιστικές εισφορές
26
Βοήθημα από ασφαλιστικές εισφορές
27
ΕΚΑΣ
28
Συντάξεις που χορηγούνται σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό(80%)
29
Συντάξεις που χορηγούνται σε ολικά τυφλούς ή κινητικά αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό(80%)
30
Αναδρομικά κύριας σύνταξης που φορολογούνται στο έτος που ανάγονται (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
31
Αναδρομικά επικουρικής σύνταξης από ασφαλιστικές εισφορές (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
32
Αναδρομικά μερίσματος από ασφαλιστικές εισφορές (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
33
Αναδρομικά βοηθήματος από ασφαλιστικές εισφορές (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
34
Αναδρομικά ΕΚΑΣ (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
35
Αναδρομικά αποδοχών σύνταξης που φορολογούνται με ειδικό τρόπο ή αυτοτελώς (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
36
Αναδρομικά αποδοχών σύνταξης απαλλασσόμενων από φόρο και εισφορά στο σύνολο τους (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
37
Καταβληθείσα αποζημίωση απόλυσης μετά την αφαίρεση του φόρου για την οποία απέκτησε το δικαίωμα είσπραξης στο φορολογικό έτος 2015
38
Ποσά της παρ.1 του αρ. 14 περ. γ' και στ' του ν.4172/2013 (επίδομα αλλοδαπής, εφάπαξ)
39
Ενιαίο Επίδομα στήριξης τέκνων - Ειδικό Επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων
40
Εξωϊδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε αναπήρους
41
Επιδόματα αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων
42
Επιδόματα επικίνδυνης εργασίας
43
Καθαρό ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων
44
Σύνταξη που καταβάλλεται σε αναπήρους πολέμου και σε θύματα ή οικογένειες θυμάτων πολέμου, καθώς και σε αναπήρους ειρηνικής περιόδου, στρατιωτικούς γενικά, που υπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους ή τις οικογένειες τους
45
Εκλογική αποζημίωση
46
Επιδόματα ανεργίας ΟΑΕΔ
 Παρατήρηση: Εφόσον ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος έχει αποδοχές που αντιστοιχούν σε περισσότερους από έναν κωδικούς θα επαναλαμβάνεται το record για τον ίδιο δικαιούχο τόσες φορές όσοι είναι οι κωδικοί.
6. Έχουμε κάποια αλλαγή στις προδιαγραφές του αρχείου;
Ναι.
Θα χρειαστεί να κατεβάσετε από τη ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ την επικαιροποιημένη εφαρμογή του φορολογικού έτους 2015.
Σας υπενθυμίζουμε ότι το αρχείο απαιτείται να είναι συμπιεσμένο.
7. Πώς μπορώ να δημιουργήσω το αρχείο με τα στοιχεία των βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων ;
Για τη δημιουργία του αρχείου, η Γ.Γ.Π.Σ. διαθέτει εφαρμογή, η οποία είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό τόπο www.gsis.gr στην επιλογή «Υπηρεσίες προς επιχειρήσεις» στην ενότητα «Υποβολή Δήλωσης Βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, Βεβαίωσης αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, Βεβαίωσης από μερίσματα-τόκους-δικαιώματα».
Στο ίδιο σημείο της ιστοσελίδας υπάρχουν και σχετικές οδηγίες εγκατάστασης της συγκεκριμένης εφαρμογής.
8. Μπορώ να υποβάλω τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων φορολογικού έτους 2015 με το παλαιό πρόγραμμα (αυτό που ίσχυε για το φορολογικό έτος 2014 - χρήση 2014);
Όχι, πρέπει απαραιτήτως η δημιουργία του αρχείου βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων να γίνει με το καινούριο πρόγραμμα φορολογικού έτους 2015.
9. Έχω κάνει διακοπή πριν τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου. Πότε πρέπει να υποβάλλω τις ηλεκτρονικές βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων;
Για τους μήνες του έτους που είχατε δραστηριότητα (μέσα στο 201 5), τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων φορολογικού έτους 201 5 θα τις υποβάλετε εντός του 2016 μέσα στις προθεσμίες που ορίζει η ΠΟΛ 1274/2015. Ανεξάρτητα από την ημερομηνία διακοπής ως περίοδος χρήσης ορίζεται όλο το διαχειριστικό έτος.
10. Πως θα δηλώσω αναδρομικά αποδοχών που αφορούν άνω του ενός παρελθόντα έτη;
Τα ποσά αναδρομικών αποδοχών που εισπράχθηκαν εντός του 2015 και αφορούν άνω του ενός παρελθόντα έτη θα δηλωθούν στο αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών σε ξεχωριστές γραμμές για κάθε έτος, συμπληρώνοντας το πεδίο «έτος αναφοράς» με το έτος που αφορούν τα αναδρομικά ποσά(το έτος που ο δικαιούχος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξης του).
11. Πώς θα υποβληθεί το αρχείο των βεβαιώσεων αποδοχών από υπόχρεο φυσικό πρόσωπο - επιτηδευματία που έχει αποβιώσει;
Τα στοιχεία των βεβαιώσεων αποδοχών από υπόχρεο φυσικό πρόσωπο που έχει αποβιώσει υποβάλλονται με μαγνητικό μέσο στη Δ.Ο.Υ. από τους κληρονόμους του. (ΠΟΛ 1274/2015)
12. Το πεδίο ΑΜΚΑ είναι υποχρεωτικό ή προαιρετικό;
Για το φορολογικό έτος 2015, ο ΑΜΚΑ είναι υποχρεωτικός στις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων εκτός από τις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατό να χορηγηθεί.
13. Υπάρχουν είδη αποδοχών που δεν αθροίζονται στα σύνολα;
Όχι, τα ποσά όλων των ειδών αποδοχών αθροίζονται στα σύνολα του αρχείου. Η διάκριση των εισοδημάτων για την ορθή εκκαθάριση των δικαιούχων θα γίνει από την ΓΓΠΣ.
14. Ποιοι υποβάλλουν το αρχείο αμοιβών από εργόσημο;
Το αρχείο αμοιβών από εργόσημο υποβάλλεται αποκλειστικά και μόνο από τους αρμόδιους ασφαλιστικούς φορείς ΙΚΑ και ΟΓΑ.
15. Ποια εκλογική αποζημίωση αφορά ο κωδικός 45;
Στον κωδικό αυτό δηλώνεται η εκλογική αποζημίωση που χορηγείται στους δικαιούχους σύμφωνα με την παρ. 1 αρθ. 108 ΠΔ26/2012(57Α) όπως αντικαταστάθηκε με άρθ. 49 ν.4262/2014.
16. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις. Τι να κάνω;
Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet. Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm Επίσης στο τηλεφωνικό κέντρο της ΓΓΔΕ/ΔΥΠΗΣ 15515 (με αστική χρέωση) και στο 2104803131
Παρακαλούμε ακόμα να λάβετε υπόψη σας, ότι το τηλεφωνικό κέντρο δεν είναι αρμόδιο να σας απαντήσει σε φορολογικά θέματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις σας συνιστούμε να απευθυνθείτε στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο τηλέφωνο 210 3375000 ή στις ΔΟΥ

Bεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογικού έτους 2015

1. Είμαι ήδη εγγεγραμμένος χρήστης του TAXISnet. Τι πρέπει να κάνω για να υποβάλω ηλεκτρονικά τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων;
Για τους ήδη εγγεγραμμένους χρήστες δεν απαιτείται διαδικασία εγγραφής, αλλά ισχύουν οι κωδικοί πρόσβασης (username και κωδικός) που ήδη χρησιμοποιούνται.
Τα Νομικά Πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μετά τις 6/12/2010 ή έχουν πιστοποιηθεί εκ νέου, πρέπει να εξουσιοδοτήσουν ένα φυσικό πρόσωπο ως εκπρόσωπο ή λογιστή ή λογιστικό γραφείο για την υποβολή του αρχείου βεβαιώσεων αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα από την εφαρμογή των εξουσιοδοτήσεων του TAXISnet. Τα Φυσικά Πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μετά τις 6/12/2010 ή έχουν πιστοποιηθεί εκ νέου, εάν επιθυμούν το αρχείο βεβαιώσεων αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα να υποβάλεται από λογιστή ή λογιστικό γραφείο, θα πρέπει να εξουσιοδοτήσουν το λογιστή ή το λογιστικό γραφείο από την εφαρμογή των εξουσιοδοτήσεων του TAXISnet.
2. Ποιοι υποβάλουν βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα;
Όσοι παρακρατούν φόρο σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 59, 61,62 και 64 του ν.4172/2013, πλην των συμβολαιογράφων κατά την υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας, έχουν υποχρέωση να χορηγούν σε Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα και Νομικές Οντότητες στα οποία έγινε παρακράτηση, μοναδική βεβαίωση στην οποία αναγράφουν το σύνολο των αμοιβών που τους κατέβαλαν στο φορολογικό έτος και το φόρο που παρακρατήθηκε. Ίδια υποχρέωση υπάρχει και στις περιπτώσεις που δεν προκύπτει φόρος για παρακράτηση.
3. Πότε πραγματοποιείται η υποβολή των βεβαιώσεων αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα;
Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1274/2015 για το φορολογικό έτος 2015 ως καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής ορίζεται η 15η Φεβρουαρίου 2016. Διευκρινίζεται ότι ως ημερομηνία υποβολής, θεωρείται η ημερομηνία οριστικοποίησης, δηλαδή η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρησης αυτών στο σύστημα υποβολής των σχετικών βεβαιώσεων του TAXISnet με αυτόματη απόδοση στον αποστολέα - υπόχρεο μοναδικού αριθμού καταχώρησης.
Οι εμπλεκόμενοι φορείς - επιχειρήσεις, παρακαλούνται να υποβάλουν το σχετικό αρχείο των βεβαιώσεων όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου η ροή της υποβολής των δηλώσεων από τους φορολογούμενους να ολοκληρωθεί ομαλά.
4. Αν οριστικοποιήσω μια δήλωση στο TAXISnet και διαπιστώσω κάποιο λάθος, έχω δυνατότητα διόρθωσης μέσω TAXISnet;
Ναι, σε περίπτωση υποβολής λάθους αρχείου έχετε τη δυνατότητα να υποβάλετε νέο αρχείο με τα σωστά στοιχεία . Σας εφιστούμε την προσοχή ότι το νέο διορθωμένο αρχείο πρέπει αφενός να υποβληθεί από τον ίδιο χρήστη που υπέβαλε και το αρχικό και αφετέρου να περιέχει το σύνολο των εγγραφών και όχι μόνο τις διορθωμένες εγγραφές.
5. Ποια είναι τα είδη αποδοχών που καταχωρούνται στο αρχείο βεβαιώσεων αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα;
Κωδικός
Συντ/ής παρ/σης φόρου (%)
Είδος αμοιβών
1.
20
Άρθρο 64§1 περ. δ' εδάφιο 1 του ν.4172/2013 αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα
2.
3
Άρθρο 64§1 περ. δ' εδάφιο 2 του ν.4172/2013
3.
1
Άρθρο 64§2 υποπερίπτωση αα' του ν.4172/2013
4.
4
Άρθρο 64§2 υποπερίπτωση ββ' του ν.4172/2013
5.
8
Άρθρο 64§2 υποπερίπτωση γγ' του ν.4172/2013
6.
20
Ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα απαλλασσομένων, μη υπόχρεων σε τήρηση βιβλίων (ελεγκτές ΑΕ, εισηγητές σεμιναρίων κλπ)
7.
15
Προκαταβολή φόρου στις ελάχιστες αμοιβές των δικηγόρων από τους δικηγορικούς συλλόγους Άρθρο 69§5 περ. α του ν.4172/2013
8.
15
Παρακράτηση φόρου στο μέρισμα που καταβάλλεται από τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους Άρθρο 69§5 περ. γ του ν.4172/2013
9.
0
Ελάχιστες αμοιβές από συμβόλαια(π.χ. μεταβιβάσεις ακινήτων) που αναγράφονται στα γραμμάτια προείσπραξης των οικείων δικηγορικών συλλόγων.
10.
0
Αμοιβή μικρότερη των 300€ της παραγράφου 8 και των 150€ της παραγράφου 2 του άρθρου 64 §8 ν.4172/2013
11.
0
Ατομική εφάπαξ καταβολή σε δικαιούχους εργαζομένους στον Ο.Τ.Ε.
12.
0
Προμήθειες ασφαλιστικών εταιρειών
 Παρατήρηση:
Εφόσον ο δικαιούχος έχει αμοιβές που αντιστοιχούν σε περισσότερους από έναν κωδικούς θα επαναλαμβάνεται το record για τον ίδιο δικαιούχο τόσες φορές όσοι είναι οι κωδικοί .
6. Έχουμε κάποια αλλαγή στις προδιαγραφές του αρχείου;
Ναι.
Θα χρειαστεί να κατεβάσετε από τη ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ την επικαιροποιημένη εφαρμογή του φορολογικού έτους 2015.
Σας υπενθυμίζουμε ότι το αρχείο απαιτείται να είναι συμπιεσμένο.
7. Πώς μπορώ να δημιουργήσω το αρχείο με τα στοιχεία των βεβαιώσεων αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα;
Για τη δημιουργία του αρχείου, η Γ.Γ.Π.Σ. διαθέτει εφαρμογή, η οποία είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό τόπο www.gsis.gr στην επιλογή «Υπηρεσίες προς επιχειρήσεις» στην ενότητα «Υποβολή Δήλωσης Βεβαίωσης Αποδοχών ή συντάξεων, Βεβαίωσης αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, Βεβαίωσης από μερίσματα-τόκους-δικαιώματα».
Στο ίδιο σημείο της ιστοσελίδας υπάρχουν και σχετικές οδηγίες εγκατάστασης της συγκεκριμένης εφαρμογής
8. Μπορώ να υποβάλω τις βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογικού έτους 2015 με το παλαιό πρόγραμμα (αυτό που ίσχυε για το φορολογικό έτος 2014 - χρήση 2014);
Όχι, πρέπει απαραιτήτως η δημιουργία του αρχείου βεβαιώσεων αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα να γίνει με το καινούριο πρόγραμμα φορολογικού έτους 2015.
9. Έχω κάνει διακοπή πριν τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου. Πότε πρέπει να υποβάλλω τις ηλεκτρονικές βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα;
Για τους μήνες του έτους που είχατε δραστηριότητα (μέσα στο 2015), τις βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογικού έτους 2015 θα τις υποβάλετε εντός του 2016 μέσα στις προθεσμίες που ορίζει η ΠΟΛ 1274/2015. Ανεξάρτητα από την ημερομηνία διακοπής ως περίοδος χρήσης ορίζεται όλο το διαχειριστικό έτος.
10. Πώς θα δηλώσω ποσά παρακρατηθέντων φόρων προηγουμένων ετών, που αποδόθηκαν εντός του 2015;
Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1274/2015, εφόσον έχουν αποδοθεί ποσά παρακρατηθέντων φόρων προηγουμένων ετών, μέσα στο έτος 201 5 οι αμοιβές αυτές θα υποβληθούν αποκλειστικά ηλεκτρονικά και ο παρακρατηθείς φόρος που αποδόθηκε στο έτος αυτό θα συμψηφιστεί κατά την εκκαθάριση του φορολογικού έτους 2015.
11. Πώς θα υποβληθεί το αρχείο των βεβαιώσεων αμοιβών από υπόχρεο φυσικό πρόσωπο - επιτηδευματία που έχει αποβιώσει;
Τα στοιχεία των βεβαιώσεων αμοιβών από υπόχρεο φυσικό πρόσωπο που έχει αποβιώσει υποβάλλονται με μαγνητικό μέσο στη Δ.Ο.Υ. από τους
κληρονόμους του. (ΠΟΛ 1274/2015)
12. Το πεδίο ΑΜΚΑ είναι υποχρεωτικό ή προαιρετικό στη βεβαίωση αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα;
Για το φορολογικό έτος 2015, ο ΑΜΚΑ είναι προαιρετικός στις βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα.
13. Σε περίπτωση αμοιβών χαμηλότερων των 300 ευρώ, για τις οποίες έχει παρακρατηθεί φόρος τι πρέπει να κάνω;
Οι αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα για τις οποίες έχει γίνει παρακράτηση φόρου 20%, έστω και εάν ήταν χαμηλότερες των 300 ευρώ, πρέπει να δηλωθούν στον κωδικό 1.
Όσον αφορά τις αμοιβές που είναι χαμηλότερες των 300 ευρώ και για τις οποίες δεν έχει παρακρατηθεί φόρος, θα καταχωρούνται στον κωδικό 10.
14. Τα ποσά χαρτοσήμου και ΟΓΑ χαρτοσήμου, συμμετέχουν στον προσδιορισμό των καθαρών αμοιβών ;
Τα ποσά χαρτοσήμου και ΟΓΑ χαρτοσήμου αφορούν κρατήσεις υπέρ τρίτων και επομένως δεν αφαιρούνται από το ποσό των ακαθαρίστων αμοιβών για τον προσδιορισμό των καθαρών αμοιβών.
15. Σε ποιον κωδικό θα καταχωρηθεί ο παρακρατούμενος φόρος από προείσπραξη γραμματίων;
Ο προκαταβλητέος φόρος που παρακρατείται από τους δικηγορικούς συλλόγους από προείσπραξη γραμματίων, πρέπει να καταχωρηθεί στον κωδικό 7 «Προκαταβολή φόρου στις ελάχιστες αμοιβές των δικηγόρων από τους δικηγορικούς συλλόγους Άρθρο 69§5 περ. α του ν.4172/2013».
16. Επιτηδευματίες που πληρώνουν δικηγόρους χωρίς να τους έχουν κάνει παρακράτηση (η παρακράτηση του φόρου έχει γίνει από τον δικηγορικό σύλλογο -προείσπραξη), θα στείλουν αρχείο βεβαιώσεων;
Σε περίπτωση επιτηδευματία ο οποίος έχει καταβάλει την ελάχιστη νόμιμη αμοιβή σε δικηγόρο και συνεπώς η παρακράτηση του φόρου έχει διενεργηθεί από το δικηγορικό σύλλογο, αρμόδιο πρόσωπο για την αποστολή του αρχείου βεβαιώσεων αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα είναι ο δικηγορικός σύλλογος.
Εννοείται ότι εφόσον η αμοιβή του δικηγόρου είναι μεγαλύτερη της ελάχιστης προβλεπόμενης και συνεπώς έχει γίνει παρακράτηση φόρου από τον επιτηδευματία, ο επιτηδευματίας υποχρεούται σε αποστολή του αρχείου βεβαιώσεων αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, για το ποσό του φόρου που έχει παρακρατήσει.
17. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις. Τι να κάνω;
Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet. Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm Επίσης στο τηλεφωνικό κέντρο της ΓΓΔΕ/ΔΥΠΗΣ 15515 (με αστική χρέωση) και στο 2104803131
Παρακαλούμε ακόμα να λάβετε υπόψη σας, ότι το τηλεφωνικό κέντρο δεν είναι αρμόδιο να σας απαντήσει σε φορολογικά θέματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις σας συνιστούμε να απευθυνθείτε στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο τηλέφωνο 210 3375000 ή στις ΔΟΥ

Βεβαιώσεις εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα φορολογικού έτους 2015

1. Είμαι ήδη εγγεγραμμένος χρήστης του TAXISnet. Τι πρέπει να κάνω για να υποβάλω ηλεκτρονικά τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων;
Για τους ήδη εγγεγραμμένους χρήστες δεν απαιτείται διαδικασία εγγραφής, αλλά ισχύουν οι κωδικοί πρόσβασης (username και κωδικός) που ήδη χρησιμοποιούνται.
Τα Νομικά Πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μετά τις 6/12/2010 ή έχουν πιστοποιηθεί εκ νέου, πρέπει να εξουσιοδοτήσουν ένα φυσικό πρόσωπο ως εκπρόσωπο ή λογιστή ή λογιστικό γραφείο για την υποβολή του αρχείου βεβαιώσεων αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα από την εφαρμογή των εξουσιοδοτήσεων του TAXISnet. Τα Φυσικά Πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μετά τις 6/12/2010 ή έχουν πιστοποιηθεί εκ νέου, εάν επιθυμούν το αρχείο βεβαιώσεων αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα να υποβάλλεται από λογιστή ή λογιστικό γραφείο, θα πρέπει να εξουσιοδοτήσουν το λογιστή ή το λογιστικό γραφείο από την εφαρμογή των εξουσιοδοτήσεων του TAXISnet.
2. Ποιοι υποβάλουν βεβαιώσεις εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα;
Όσοι παρακρατούν φόρο σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 61,62 και 64 του ν.4172/2013, πλην των συμβολαιογράφων κατά την υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας, έχουν υποχρέωση να χορηγούν σε Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα και Νομικές Οντότητες στα οποία έγινε παρακράτηση, μοναδική βεβαίωση στην οποία αναγράφουν το σύνολο των εισοδημάτων που τους κατέβαλαν στο φορολογικό έτος και το φόρο που παρακρατήθηκε. Ίδια υποχρέωση υπάρχει και στις περιπτώσεις που δεν προκύπτει φόρος για παρακράτηση.
3 . Πότε πραγματοποιείται η υποβολή των βεβαιώσεων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα;
Σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1274/2015 για το φορολογικό έτος 2015 ως καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2016. Διευκρινίζεται ότι ως ημερομηνία υποβολής, θεωρείται η ημερομηνία οριστικοποίησης, δηλαδή η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρησης αυτών στο σύστημα υποβολής των σχετικών βεβαιώσεων του TAXISnet με αυτόματη απόδοση στον αποστολέα - υπόχρεο μοναδικού αριθμού καταχώρησης.
Οι εμπλεκόμενοι φορείς - επιχειρήσεις, παρακαλούνται να υποβάλουν το σχετικό αρχείο των βεβαιώσεων όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου η ροή της υποβολής των δηλώσεων από τους φορολογούμενους να ολοκληρωθεί ομαλά.
4. Αν οριστικοποιήσω μια δήλωση στο TAXISnet και διαπιστώσω κάποιο λάθος, έχω δυνατότητα διόρθωσης μέσω TAXISnet;
Ναι, σε περίπτωση υποβολής λάθους αρχείου έχετε τη δυνατότητα να υποβάλετε νέο αρχείο με τα σωστά στοιχεία . Σας εφιστούμε την προσοχή ότι το νέο διορθωμένο αρχείο πρέπει αφενός να υποβληθεί από τον ίδιο χρήστη που υπέβαλε και το αρχικό και αφετέρου να περιέχει το σύνολο των εγγραφών και όχι μόνο τις διορθωμένες εγγραφές.
5. Ποια είναι τα είδη αποδοχών που καταχωρούνται στο αρχείο βεβαιώσεων εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα;
Παρατήρηση:
Εφόσον ο δικαιούχος έχει αμοιβές που αντιστοιχούν σε περισσότερους από έναν κωδικούς θα επαναλαμβάνεται το record για τον ίδιο δικαιούχο τόσες φορές όσοι είναι οι κωδικοί .
6. Έχουμε κάποια αλλαγή στις προδιαγραφές του αρχείου;
Ναι.
Θα χρειαστεί να κατεβάσετε από τη ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ την επικαιροποιημένη εφαρμογή του φορολογικού έτους 2015.
Σας υπενθυμίζουμε ότι το αρχείο απαιτείται να είναι συμπιεσμένο.
7. Πώς μπορώ να δημιουργήσω το αρχείο με τα στοιχεία των βεβαιώσεων εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα;
Για τη δημιουργία του αρχείου, η Γ.Γ.Π.Σ. διαθέτει εφαρμογή, η οποία είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό τόπο www.gsis.gr στην επιλογή «Υπηρεσίες προς επιχειρήσεις» στην ενότητα «Υποβολή Δήλωσης Βεβαίωσης Αποδοχών ή συντάξεων, Βεβαίωσης αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, Βεβαίωσης από μερίσματα-τόκους-δικαιώματα».
Στο ίδιο σημείο της ιστοσελίδας υπάρχουν και σχετικές οδηγίες εγκατάστασης της συγκεκριμένης εφαρμογής
8. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις. Τι να κάνω;
Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet. Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm Επίσης στο τηλεφωνικό κέντρο της ΓΓΔΕ/ΔΥΠΗΣ 15515 (με αστική χρέωση) και στο 2104803131
Παρακαλούμε ακόμα να λάβετε υπόψη σας, ότι το τηλεφωνικό κέντρο δεν είναι αρμόδιο να σας απαντήσει σε φορολογικά θέματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις σας συνιστούμε να απευθυνθείτε στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο τηλέφωνο 210 3375000 ή στις ΔΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ! Παρακαλούμε να είναι ευπρεπή!

Ακολουθήστε μας στα social media

Τα λογιστικά γραφεία που σε προσέχουν!

Πως θα βρείτε το λογιστικό γραφείο στο χάρτη

Χάρτης λογιστικού γραφείου