Βρες στο logistika-grafeia : Φορολογία, Εργασιακά, Ασφαλιστικά, Λογιστικά θέματα

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Κωδικοί που ωφελούν τους φορολογούμενους

  Δεν υπάρχουν σχόλια
Οδηγός Συμπλήρωσης Εντύπου Ε3 | «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ» -Έντυπο Ε3 καθώς και κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης 
«ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ» -Έντυπο Ε3 καθώς και κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης

Οδηγός Συμπλήρωσης Εντύπου Ε3

«ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ» -Έντυπο Ε3 καθώς και κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης  

Βουρβούλακας Νίκος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: 
Μείωση του φόρου εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής 5 ερωτήσεις και απαντήσεις | logistika-grafeia.blogspot.com
Τελευταία ενημέρωση: Μάϊος 04, 15:30

Δυνάμει της ΠΟΛ.1044/2018 Απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., ορίστηκε για το φορολογικό έτος 2017 και επόμενα, ο τύπος και το περιεχόμενο της «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ» -Έντυπο Ε3 καθώς και της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης που τη συνοδεύει.


Κωδικοί 319-320: Είναι κωδικοί προ συμπληρωμένοι από τη φορολογική αρχή και συμπληρώνονται σε όσους έχουν ολοκληρώσει την αλλαγή φορολογικής κατοικίας και είναι πλέον κάτοικοι εξωτερικού. 

Κωδικοί 015-016: Οι κωδικοί αυτοί συμπληρώνονται από τους αλλοδαπούς διπλωματικούς ή προξενικούς εκπροσώπους, από κάθε φυσικό πρόσωπο που εργάζεται σε πρεσβεία, διπλωματική αποστολή, προξενείο ή αποστολή αλλοδαπού κράτους για τη διεκπεραίωση κρατικών υποθέσεων που είναι πολίτης του εν λόγω κράτους και κάτοχος διπλωματικού διαβατηρίου, καθώς και για κάθε φυσικό πρόσωπο που εργάζεται σε θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή Διεθνούς Οργανισμού που έχει εγκατασταθεί βάσει διεθνούς συνθήκης την οποία εφαρμόζει η Ελλάδα, προκειμένου να μην εφαρμόζεται η διαδικασία των τεκμηρίων για αυτούς.

Κωδικοί 007-008: Συμπληρώνονται από τους φορολογούμενους που φιλοξενούν στην οικία τους κάποιον άλλον φορολογούμενο, συμπληρώνοντας τον ΑΦΜ του φιλοξενούμενου και τους μήνες που τον φιλοξένησαν. Οι κωδικοί αυτοί δεν είναι απαραίτητο να συμπληρωθούν στην περίπτωση που ο φιλοξενούμενος συμπεριλαμβάνεται στον πίνακα 8 της δήλωσης. 

Κωδικοί 023-024: Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να συμπληρωθούν οι κωδικοί όταν πρόκειται για φορολογούμενο ο οποίος εξαιρείται από την προσκόμιση αποδείξεων των κωδικών 049-050 και η έκπτωση φόρου του χορηγείται αυτόματα, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το άρθρο 16.3.δ του Ν.4172/2013.

Κωδικοί 013-014: Ο Κ.Φ.Ε. προβλέπει ότι τα τεκμήρια του άρθρου 31 του Ν. 4172/2013 μειώνονται κατά 30% όταν ο φορολογούμενος είναι συνταξιούχος και έχει υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας του. Για αυτό το λόγο πρέπει να συμπληρωθούν.

Κωδικοί 017-018: Οι κωδικοί αυτοί συμπληρώνονται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει ατομική επιχείρηση που έκανε πρώτη έναρξη μετά την 1/1/2015 και ο ετήσιος τζίρος του 2017 δεν έχει ξεπεράσει τις 10.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή ο φόρος μειώνεται κατά 50%, άρα ο συντελεστής φορολογίας θα είναι 11%, αντί για 22%.

Κωδικοί 019-020: Οι κωδικοί αυτοί αφορούν τους ιδιοκτήτες ατομικής επιχείρησης οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει το άρθρο 12.2.στ και η ΠΟΛ. 1047/2015 και συμπληρώνονται προκειμένου να εφαρμοστεί η κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων. Επίσης, αντίστοιχα θα πρέπει να συμπληρώνονται οι κωδικοί 049-050 προκειμένου να εφαρμόζεται η έκπτωση φόρου. Επίσης θα πρέπει το έντυπο Ε3 να συμπληρώνεται με τις ανάλογες διαδικασίες ώστε το ποσό εισοδήματος που προκύπτει να μεταφέρεται αυτόματα στους κωδικούς αυτούς.

Κωδικοί 027-028: Συμπληρώνεται από όσους φορολογούμενους διατηρούν εμπορική ατομική επιχείρηση και έχουν περάσει το 62ο έτος της ηλικίας τους, προκειμένου να μην επιβάλλεται σε αυτούς το τέλος επιτηδεύματος. Ο κωδικός αυτός δεν συμπληρώνεται από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Στην περίπτωση αυτή, το τέλος επιτηδεύματος επιβάλλεται κανονικά.

Κωδικοί 021-022: Ο κωδικός αυτός είναι προσυμπληρωμένος και αφορά φορολογούμενους που έχουν αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες (Κωδικοί 037-038 επίσης προ συμπληρωμένοι), ενώ παράλληλα το 50% του ετήσιου εισοδήματος είναι από αυτήν τη δραστηριότητα, προκειμένου να εφαρμόζεται για το μέρος του εισοδήματος αυτού η έκπτωση φόρου του άρθρου 16.3.δ του Ν.4172/2013. Αυτονόητο είναι βέβαια ότι και σε αυτήν την περίπτωση, στη δήλωση συμπληρώνονται παράλληλα οι κωδικοί 049-050 προκειμένου να εφαρμόζεται η έκπτωση φόρου.

Κωδικοί 025-026: Σύμφωνα με το άρθρο 73 του Ν.3842/2010, όσοι διατηρούν ατομική επιχείρηση και ο κύκλος εργασιών μειώνεται για δύο συνεχόμενες διαχειριστικές περιόδους, έναντι της προηγούμενης κάθε φορά διαχειριστικής περιόδου, δικαιούνται έκπτωση φόρου μέσω της μείωσης κατά 20% του ετήσιου κέρδους, με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των εργαζομένων που υφίσταται κατά την προηγούμενη της διετίας διαχειριστική περίοδο δεν μειώνεται σε καμία από τις τρεις πιο πάνω διαχειριστικές περιόδους. Στην περίπτωση που τηρούνται όλα τα προαναφερόμενα, συμπληρώνεται ο ανάλογος κωδικός. Αξίζει όμως να αναφέρουμε ότι επειδή υπάρχει μείωση εισοδήματος κι όχι άμεσα φόρου, αυξάνονται οι πιθανότητες να προκύψει πρόβλημα με τα τεκμήρια.

Κωδικοί 385-386: Στην περίπτωση που κάποιος είναι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού σε χώρα της Ε.Ε., αλλά στην Ελλάδα αποκτά το 90% του παγκόσμιου εισοδήματός του, συμπληρώνει τους εν λόγω κωδικούς προκειμένου να δικαιούται την έκπτωση φόρου του άρθρου 16.3.δ του Ν.4172/2013, αφού έχει συμπληρώσει σχετικά τους κωδικούς 049-050.

Κωδικοί 905-906: Οι κωδικοί αυτοί συμπληρώνονται από όσους φορολογούμενους ανήκουν στην κατηγορία των ολικώς τυφλών ή παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, προκειμένου να έχουν ολική απαλλαγή φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα από μισθό και από σύνταξη. Το ποσοστό αναπηρίας θα πρέπει να πιστοποιείτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες ( ΚΕΠΑ , υγειονομικές επιτροπές κ.λπ.) σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος.

Κωδικοί 913-914: Οι κωδικοί αυτοί συμπληρώνονται από όσους φορολογούμενους παρουσιάζουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, αλλά δεν προέρχεται από βαριές κινητικές αναπηρίες. Στην περίπτωση αυτή δικαιούνται ολική έκπτωση φόρου για εισοδήματα από μισθούς και από συντάξεις, όμως τα εισοδήματα αυτά θα συνυπολογίζονται στο εισόδημα από το οποίο θα προκύπτει η εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43 Α του Ν.4172/2013. Φυσικά και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει η σχετική βεβαίωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ! Παρακαλούμε να είναι ευπρεπή!

Ακολουθήστε μας στα social media

Τα λογιστικά γραφεία που σε προσέχουν!

Πως θα βρείτε το λογιστικό γραφείο στο χάρτη

Χάρτης λογιστικού γραφείου