Βρες στο logistika-grafeia : Φορολογία, Εργασιακά, Ασφαλιστικά, Λογιστικά θέματα

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Έκτακτη απασχόληση & όριο υπερωριών ανά έτος : Πως αντιμετωπίζεται ;

  Δεν υπάρχουν σχόλια
Έκτακτη απασχόληση & όριο υπερωριών ανά έτος : Πως αντιμετωπίζεται ; | Έκτακτη απασχόληση & όριο υπερωριών ανά έτος : Πως αντιμετωπίζεται ;
Έκτακτη απασχόληση & όριο υπερωριών ανά έτος : Πως αντιμετωπίζεται ;

Έκτακτη απασχόληση & όριο υπερωριών ανά έτος : Πως αντιμετωπίζεται ;

Έκτακτη απασχόληση & όριο υπερωριών ανά έτος : Πως αντιμετωπίζεται ;

Βουρβούλακας Νίκος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: 
Δήλωση 2018 - Εισόδημα από εξωτερικό φορολογικών κατοίκων Ελλάδας
Τελευταία ενημέρωση: Ιούλιος 05, 13:30

Έκτακτη απασχόληση & όριο υπερωριών ανά έτος : Πως αντιμετωπίζεται ;



Το όριο των υπερωριών ανά έτος

Έκτακτη απασχόληση & όριο υπερωριών ανά έτος : Πως αντιμετωπίζεται ;



Εργασία Σάββατο ή Κυριακή. Τι προβλέπεται για αμοιβή;
Με το νόμο Ν.3846/2010 προβλέπεται ότι η εργασία που παρέχεται την 6η μέρα της εβδομάδος, κατά παράβαση του συστήματος πενθήμερης εργασίας, ανεξαρτήτως από τις προβλεπόμενες κυρώσεις, αμείβεται με το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 30%.

Δεν υπάγονται στη διάταξη αυτή οι ξενοδοχειακές & επισιτιστικές επιχειρήσεις (Άρθρο 8, Ν.3846/2010).

Αντιμετω­πίζεται ως αυτοτελής ημέρα εργασίας, μη θεωρούμενη ως υποχρεωτική αργία, όπως η Κυριακή, για την απασχόληση του δε κατά την ημέρα του Σαββάτου ο εργαζόμενος πληρώνεται κανονικά και δεν δικαιούται αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό), αν δεν εργάσθηκε Κυριακή, γιατί δεν υπάρχει στέρηση της εβδομαδιαίας αναπαύσεως του, ούτε επομένως δικαιούται την προσαύξηση του 75%, η οποία προβλέπεται μόνο για την απασχόληση κατά τις Κυριακές και τις αργίες.

Δηλαδή, η εργασία που παρέχει ο μισθωτός κατά τις ημέρες της εβδομαδιαίας αναπαύσεως του δεν θεωρείται και δεν αμείβεται ως υπερωρία ή υπερεργασία, έκτος εάν αυτή υπερβαίνει το ανώτατο όριο της ημερήσιας εργασίας, οπότε η εργασία κατά το Σάββατο πέραν του ανωτάτου ορίου ημερήσιας εργασίας είναι υπερωρία (ΑΠ 615/08 , Εφ. Αθ. 5527/03).

Διαδικασίες ΣΕΠΕ. Γνωστοποίηση αλλαγής ωραρίου

Υ.Α.2063/Δ1 632/2011. Πιο συγκεκριμένα στην εν λόγω υπουργική απόφαση αναφέρεται ότι η απασχόληση κατά ημέρα εργασίας και ωράριο εργασίας διαφορετικό από το εμφανιζόμενο στον πίνακα προσωπικού ή στο πρόγραμμα εργασίας χωρίς προηγούμενη γνωστοποίηση της αλλαγής ή της τροποποίησης του ωραρίου ή του χρόνου εργασίας συνιστά πολύ υψηλή παράβαση. Σε περίπτωση ελέγχου ακολουθείται η διαδικασία για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων


Το όριο των υπερωριών ανα ετος


Η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου εργασίας για περιπτώσεις που δεν υπάγονται στα προβλεπόμενα στις σχετικές διατάξεις του άρθρου 3 του Ν.Δ.515/1970  επιτρέπεται για δύο (2) ώρες ημερησίως και έως 120 ώρες το έτος (Υποπαράγραφος ΙΑ 13 περ.2 , Ν.4093/2012).

Ως ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων στις Bιομηχανικές, Bιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες  ορίζονται οι  τριάντα (30) ώρες για κάθε ημερολογιακό εξάμηνο. 

Ειδικότερα για τους εργατοτεχνίτες  τονίζεται  ότι το  ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων στις Βιομηχανικές, Βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες (Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) καθορίζεται  με βάση απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για  το A΄ ημερολογιακό εξάμηνο 2018 στις τριάντα (30) ώρες.

Η υπερεργασία, με τα μέχρι τώρα ισχύοντα, δεν αναγράφεται πουθενά, δεν αναγράφεται συνεπώς στο ειδικό βιβλίο υπερωριών, δεν αναγράφεται στους πίνακες προσωπικού Ε4 και είναι διευθυντικό δικαίωμα, συνεπώς μπορεί να την επιβάλει ο εργοδότης στον εργαζόμενο.

 Στο Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών κατά τα γνωστά που τηρείται από τον εργοδότη θα πρέπει να καταχωρείται υποχρεωτικά πριν την έναρξη πραγματοποίησής της η προβλεπόμενη νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση εργαζομένων.
Ακόμη τονίζεται ότι εξακολουθεί να ισχύει, μέχρι να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, η υποχρέωση του εργοδότη να γνωστοποιεί στο ΣEΠΕ ηλεκτρονικά, μέσω του Π.Σ. «EPΓANH» εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου κάθε μήνα, το σύνολο των νομίμων υπερωριών που πραγματοποιήθηκαν, ανά εργαζόμενο, κατά τον προηγούμενο μήνα.


Νόμος 4488/2017 άρθρο 36 «Καταχώριση αλλαγής ή τροποποίησης ωραρίου στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ»


Άρθρο 36 του νέου νόμου 4488/2017 «ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ, ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» «Καταχώριση αλλαγής ή τροποποίησης ωραρίου στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ» ορίζονται τα εξής «Η παρ. 1 του άρθρου 80 του Ν.4144/2013 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. α. Ο εργοδότης υποχρεούται να καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, το αργότερο έως και την ημέρα αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζομένους, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση πριν την έναρξη πραγματοποίησης της.

β. Αν διαπιστωθεί από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα τροποποίηση ωραρίου εργασίας εργαζομένου ή υπερωριακή του απασχόληση χωρίς αυτή να έχει γνωστοποιηθεί κατά τα ανωτέρω πριν την έναρξη πραγματοποίησής της, επιβάλλονται με πράξη του αρμόδιου οργάνου σε βάρος του εργοδότη κυρώσεις, σύμφωνα με το άρθρο 24 και 28 του Ν.3996/2011. 

γ. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζεται η διαδικασία καταχώρισης, τα στοιχεία που γνωστοποιούνται και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος. δ. Η παρ. 1 του άρθρου 55 του Ν.4310/2014 (Α' 258) καταργείται και οι υπόλοιπες παράγραφοι του άρθρου αναριθμούνται αντίστοιχα. ε. Η ισχύς της παρούσας παραγράφου αρχίζει από την έκδοση της απόφασης της περ. γ'».

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Εργαζόμενος με πενθήμερο οκτάωρο, εργασία Δευτέρα εως Παρασκευή, καλείται λόγω έκτακτης ανάγκης ή έκτακτης εργασίας να εργαστεί για την επίλυση του θέματος Σάββατο ή Κυριακή.
Ποια είναι η ορθή αντιμετώπιση του εν λόγω εργαζόμενου ως προς τις υποχρεώσεις της εταιρείας στο ΣΕΠΕ?

Θα το πληρώσουν ως ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 30%

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ! Παρακαλούμε να είναι ευπρεπή!

Ακολουθήστε μας στα social media

Τα λογιστικά γραφεία που σε προσέχουν!

Πως θα βρείτε το λογιστικό γραφείο στο χάρτη

Χάρτης λογιστικού γραφείου