Αναζήτηση εντός του Blog Power by GOOGLE

Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2017

ΕΝΦΙΑ 2017: Ποιοι απαλλάσσονται, ανεβαίνουν στο TAXISnet τα εκκαθαριστικά

ΕΝΦΙΑ 2017: Ποιοι απαλλάσσονται, ανεβαίνουν στο TAXISnet τα εκκαθαριστικά

taxisnet enfia 2017

ΕΝΦΙΑ 2017: Ποιοι απαλλάσσονται, ανεβαίνουν στο TAXISnet τα εκκαθαριστικά

ΕΝΦΙΑ 2017: Ποιοι απαλλάσσονται, ανεβαίνουν στο TAXISnet τα εκκαθαριστικά

ΕΝΦΙΑ 2017: Ποιοι απαλλάσσονται, ανεβαίνουν στο TAXISnet τα εκκαθαριστικά

ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΔΟΣΕΙΣ


ΕΝΦΙΑ 2017: Ποιοι απαλλάσσονται, ανεβαίνουν στο TAXISnet τα εκκαθαριστικά
ΕΝΦΙΑ 2017: Ποιοι απαλλάσσονται, ανεβαίνουν στο TAXISnet τα εκκαθαριστικά

Οι διαδικασίες εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ ξεκίνησαν και η ανάρτηση των σημειωμάτων στο TAXISnet αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου το αργότερο με το συνολικό κονδύλι να εκτιμάται σε 3,2 δισ. ευρώ όπως έχει ήδη ανακοινωθεί

Τα εκκαθαριστικά για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2017 θα αφορούν περίπου 7,35 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και 55.000 νομικά πρόσωπα τα εκκαθαριστικά σημειώματα-ειδοποιητήρια.

Τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο αυτό σε πέντε μηνιαίες δόσεις, κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2018.

Μαζί με τον ΕΝΦΙΑ, πολλοί ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο σε περίπτωση που η αντικειμενική αξία της περιουσίας τους ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

Πάντως, για αρκετούς φορολογούμενους που δικαιούνται αλλά δεν έχουν λάβει επιστροφή φόρου εισοδήματος και είναι υπόχρεοι ΕΝΦΙΑ θα υπάρξει συμψηφισμός.

Ο υπολογισμός του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το τρέχον έτος θα γίνει όπως ακριβώς και πέρυσι, καθώς:

1) Με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε φέτος από τη Βουλή, η εφαρμοσθείσα τα έτη 2014-2016 απαλλαγή των αγροτεμαχίων και των λοιπών εδαφικών εκτάσεων εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών από τον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. (ο οποίος επιβάλλεται σε όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ) θα ισχύσει και το 2017. 

2) Για απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για κάθε φορολογούμενο θα πρεπει να πληροί τα ακόλουθα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

Δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που πληρούσε τις εξής προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερέβαινε τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Επίσης, στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας  ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

ΕΝΦΙΑ 2017: Ποιοι απαλλάσσονται, ανεβαίνουν στο TAXISnet τα εκκαθαριστικά
Οι δόσεις


Ο φετινός φόρος ακινήτων θα εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις οι οποίες θα πρέπει να εξοφληθούν έως:


- 29 Σεπτεμβρίου 2017

- 31 Οκτωβρίου 2017

- 30 Νοεμβρίου 2017

- 29 Δεκεμβρίου 2017

- 31 Ιανουαρίου 2018

Αξιοποίηση των ακινήτων του ΕΦΚΑ προωθεί μυστικά το υπουργείο Εργασίας

Αξιοποίηση των ακινήτων του ΕΦΚΑ προωθεί μυστικά το υπουργείο Εργασίας

Σχεδόν υπό άκρα μυστικότητα διενεργείται η προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου μπορεί να βρίσκονται 1.126 ακίνητα, όμως σχεδόν τα μισά (το 49%) είναι κενά, το 31% παραχωρημένα και μόλις το 14% μισθωμένα. Υπολογίζεται ότι τα Ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, μέσα στην τελευταία 10ετία, έχουν απολέσει έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ από τη μη αξιοποίηση περιουσίας, η εκτιμώμενη αξία της οποίας ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εκπρόσωποι των δανειστών και κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιμένουν στη θέση που έχουν εκφράσει εδώ και καιρό, ότι ακίνητα με σημαντική αξία θα πρέπει να μεταφερθούν στο έτερο υπερταμείο Δημόσιας Περιουσίας. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, που προσπαθεί να «προλάβει» το υπουργείο Εργασίας, η μεταφορά των ακινήτων θα σημαίνει αυτόματα ότι οι όποιες πρόσοδοι από την εκμετάλλευσή τους δεν θα αποτελούν έσοδο αξιοποιήσιμο από τον ΕΦΚΑ για την τόνωση των εσόδων του και κατά συνέπεια περιορισμού των ελλειμμάτων, αλλά θα πηγαίνουν για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους. Μάλιστα, με αφορμή την έγκριση του νέου οργανογράμματος του ΕΦΚΑ, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ασφαλιστικό φορέα διερωτώνται εάν έχει νόημα η δημιουργία ειδικής Διεύθυνσης Αξιοποίησης Περιουσίας, αφού δεν είναι γνωστό το διαχειριστικό καθεστώς που πρόκειται τελικά να ισχύσει.

Σύμμαχο στην προσπάθεια διατήρησης της περιουσίας στην κυριότητα του ΕΦΚΑ έχει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και την εταιρεία της Βορείου Ιρλανδίας που έχει αναλάβει σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για θέματα εισφορών και εσόδων του ΕΦΚΑ.
Σε μελέτη που εκπονήθηκε για την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας και των βελτιώσεων του νομοθετικού πλαισίου που προσδιορίζει το καθεστώς αξιοποίησης, καθώς και τον στρατηγικό σχεδιασμό υλοποίησης για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ προτείνεται μεταξύ άλλων να υιοθετηθεί ένα πρόγραμμα εξορθολογισμού των ακινήτων, όπου θα αποφασιστεί ποια αξίζει να συντηρούνται με ένα πρόγραμμα «κυκλικής συντήρησης», ενώ παράλληλα θα υπάρξει μια συγκεκριμένη στρατηγική διαχείρισης της περιουσίας με επενδύσεις και εκποιήσεις, πιθανότατα από μια ειδική διεύθυνση κινητής και ακίνητης περιουσίας, η οποία θα έχει άμεση σύνδεση με τον διοικητή του ΕΦΚΑ.

Βέβαια, οι εμπειρογνώμονες της NICO προτείνουν επίσης τη δημιουργία μιας δημόσιας εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα (Real Estate Investment Trust). Η εταιρεία θα διαχειρίζεται το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, δίνοντας αντάλλαγμα μετοχές στον ΕΦΚΑ. Η καινοτομία που εισηγούνται είναι να μπορούν να συμμετάσχουν με μετρητά και ιδιώτες ακόμη και για την επισκευή των ακινήτων.

Η μελέτη παραμένει στο συρτάρι του υπουργείου Εργασίας, την ίδια στιγμή που, σύμφωνα με πληροφορίες από την κτηματαγορά, ξένα επενδυτικά κεφάλαια επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για τη μίσθωση κτιρίων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Στον αντίποδα, και σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το υπουργείο έχει ομαδοποιήσει 24 ακίνητα σε πέντε γεωγραφικές ενότητες στο ιστορικό τρίγωνο της πρωτεύουσας με στόχο, εντός του επόμενου έτους να προκηρύξει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Νωρίτερα, πιθανότατα και εντός Οκτωβρίου αναμένεται να δημοσιεύσει δημόσια πρόσκληση προς όλους τους φορείς του Δημοσίου για χρήση 120 ακινήτων ιδιοκτησίας του ΕΦΚΑ στην Αθήνα.


Η «μικρή» περιουσία που διαχειρίζεται η Πρόνοια


Την αξιοποίηση της λεγόμενης «μικρής» ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Εργασίας, που διαχειρίζεται η Πρόνοια, για τη στέγαση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του ελληνικού πληθυσμού, σχεδιάζει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Πρόκειται για 216 ακίνητα που ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας, εκ των οποίων τα 145 διαθέτουν πλήρη φάκελο στοιχείων, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 900 ακίνητα που στην συντριπτική τους πλειονότητα είναι κληροδοτήματα και τα οποία ανήκουν στους εποπτευόμενους φορείς (κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, Εθνικό ίδρυμα Κωφών, Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών και Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Ηδη, υλοποιείται μέσω του ΕΣΠΑ έργο για την καταγραφή αλλά και τη νομική κατοχύρωση και ψηφιοποίηση των συγκεκριμένων ακινήτων, με στόχο εντός του 2017 να ολοκληρωθεί ο τεχνικός αλλά και ο νομικός έλεγχος. Αντίστοιχα, εκπονείται έργο και για την καταγραφή των αστέγων και τη διαχείριση των στεγαστικών αιτημάτων, μέσω ενιαίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν επιλεγεί τα διαθέσιμα ακίνητα προς αξιοποίηση, ώστε να συντηρηθούν και να στεγάσουν τον ευάλωτο πληθυσμό.