Βρες στο logistika-grafeia : Φορολογία, Εργασιακά, Ασφαλιστικά, Λογιστικά θέματα

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

ΑΑΔΕ σχετικά με την απαλλαγή τέλους επιτηδεύματος για ΦΟΡΕΙΣ Κ.Αλ.Ο

  Δεν υπάρχουν σχόλια
ΑΑΔΕ σχετικά με την απαλλαγή τέλους επιτηδεύματος για ΦΟΡΕΙΣ Κ.Αλ.Ο  | ΑΑΔΕ σχετικά με την απαλλαγή τέλους επιτηδεύματος για ΦΟΡΕΙΣ Κ.Αλ.Ο

ΑΑΔΕ σχετικά με την απαλλαγή τέλους επιτηδεύματος για ΦΟΡΕΙΣ Κ.Αλ.Ο

ΑΑΔΕ σχετικά με την απαλλαγή τέλους επιτηδεύματος για ΦΟΡΕΙΣ Κ.Αλ.Ο

ΑΑΔΕ σχετικά με την απαλλαγή τέλους επιτηδεύματος για ΦΟΡΕΙΣ Κ.Αλ.ΟΑΑΔΕ σχετικά με την απαλλαγή τέλους επιτηδεύματος για ΦΟΡΕΙΣ Κ.Αλ.Ο

Βουρβούλακας Νίκος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: ΑΑΔΕ: Διόρθωση στη Φορολογική δήλωση 2017, για τις ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις) στο Taxis
Μισθωτήριο επαγγελματικής στέγης 2016

ΑΑΔΕ σχετικά με την απαλλαγή τέλους επιτηδεύματος για ΦΟΡΕΙΣ Κ.Αλ.Ο

  


Αθήνα 26-9-2018
Αρ.πρωτ.: ΕΓΚ.2

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ   
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ, ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Ταχ. Δ/νση : Σταδίου 29
Ταχ.Κώδικας : 101 10 - Αθήνα
e-mail : mitrwokoin@ypakp.gr

Θέμα: Κοινοποίηση εγγράφου ΑΑΔΕ σχετικά με την απαλλαγή τέλους επιτηδεύματος για ΦΟΡΕΙΣ Κ.Αλ.Ο


Σχετ: Εγγραφό ΑΑΔΕ με αρ. πρωτ. ΔΕΑΦ 1136426 ΕΞ 2018 (ΑΔΑ: Ψ6Π046ΜΠ3Ζ-ΥΧΕ )

Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ (diavgeia.gov.gr, ΑΔΑ: Ψ6Π046ΜΠ3Ζ-ΥΧΕ) έγγραφο της Α.Α.Δ.Ε σχετικά με την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για Φορείς Κ.Αλ.Ο.(Κοιν.Σ.Επ, Συνεταιρισμούς Εργαζομένων και ΚΟΙ.Σ.Π.Ε) (αρ.73 Ν.4430/2016).

Επισημαίνουμε ότι η συγκεκριμένη απαλλαγή αφορά αποκλειστικά τις Κοιν.Σ.Επ, τους Συνεταιρισμούς Εργαζομένων και τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙ.Σ.Π.Ε) και όχι τους άλλους Φορείς Κ.Αλ.Ο (π.χ Α.Μ.Κ.Ε, Σωματεία, Αστικούς ή Αγροτικούς Συνεταιρισμούς)

Με το συγκεκριμένο έγγραφο της ΑΑΔΕ διευκρινίζεται ότι:

1) Οι σχετικές διατάξεις για την εξαίρεση από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος των Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, υπό τις ρητώς οριζόμενες μορφές ισχύουν από 31.10.2016, ήτοι για φορολογικά έτη 2016 και επόμενα. Η εξαίρεση για το εν λόγω φορολογικό έτος, αφορά στο συνολικό ποσό του τέλους επιτηδεύματος χωρίς να γίνεται αναλογική μείωσή του με βάση τους μήνες του φορολογικού έτους 2016 για τους οποίους ήταν σε ισχύ η σχετική διάταξη. 

Συνεπώς, τυχόν ποσά που βεβαιώθηκαν νια την χρήση 2016 θα διαγραφούν από την αρμόδια Δ.Ο.Υ μέσω της διαδικασίας που περιγράφεται στην παρ.4 γ του εγγράφου.

Επισημαίνουμε ότι η διαδικασία διαγραφής του τέλους επιτηδεύματος που αναφέρεται στην παρ.4.γ) αφορά την χρήση 2016. (Υποβολή φορολογικών δηλώσεων 2017)

Το δικαιολογητικό (της περ. κζ' της παρ. 3 του Κεφαλαίου Α' της ΠΟΛ.1030/2017 απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε), το οποίο θα πρέπει να προσκομίσει ο Φορέας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ είναι η βεβαίωση εγγραφής στο Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας (Ν.4019/2011) του αρ.11 της ΥΑ 2.2250/οικ. 4.105/2.2.2012 «Τήρηση και λειτουργία του Γενικού Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας του Ν. 4019/2011 (ΦΕΚ 216/Α') «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και λοιπές διατάξεις».

Για την χρήση 2017 (υποβολή φορολογικών δηλώσεων 2018), η Υπηρεσία μας έχει ενημερώσει την ΑΑΔΕ σχετικά με τους Φορείς Κ.Αλ.Ο που εντάσσονται στις διατάξεις του αρ.72.

2) Στους Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που εξαιρούνται από την επιβολή τέλους επιτηδεύματος εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε (5) έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών τους περιλαμβάνονται, εκτός από τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις που περιγράφονται στο άρθρο 14 του ν.4430/2016 και τους Συνεταιρισμούς Εργαζομένων που περιγράφονται στο άρθρο 24 του ίδιου νόμου, και οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης του άρθρου 12 του ν.2716/1999, καθόσον με τις διατάξεις του άρθρου 14 του ν.4430/2016 ορίζεται ρητά ότι οι εν λόγω Συνεταιρισμοί θεωρούνται αυτοδικαίως Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Ένταξης.

3) Η χρονική περίοδος των πέντε (5) ετών ξεκινάει από την ημερομηνία πρώτης έναρξης των εν λόγω προσώπων και για το φορολογικό έτος 2016 είναι αυτά που έκαναν έναρξη μετά την 31.10.2011. Ως ημερομηνία πρώτης έναρξης των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης του άρθρου 12 του ν.2716/1999 θεωρείται η ημερομηνία της αρχικής έναρξής τους, ανεξάρτητα από τη μεταγενέστερη εγγραφή τους στο Γενικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ως Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Ένταξης.




Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ ΦΟΡΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΣΙΝΑΚΟΣ


Εγχειρίδιο χρήσης κατεβάστε εδώ.
Τι αφορά κάθε τύπος αίτησης κατεβάστε εδώ.
Θεσμικό πλαίσιο Γενικές Οδηγίες κατεβάστε εδώ.
Ν.4430.2016 Κ.ΑΛ.Ο (κωδικοποιημένος) κατεβάστε εδώ.
ΥΑ για την τήρηση και λειτουργία του Μητρώου (κωδικοποιημένη) κατεβάστε εδώ.
Πρότυπο Καταστατικό Ένταξης Ειδικών Ομάδων κατεβάστε εδώ.
Πρότυπο Καταστατικό Ένταξης Ευάλωτων Ομάδων κατεβάστε εδώ.
Πρότυπο Καταστατικό Συλλογικης και Κοινωνικής Ωφέλειας κατεβάστε εδώ.
Πρότυπο Καταστατικό Συνεταιρισμός Εργαζομένων κατεβάστε εδώ.
Αίτηση Υποβολής Κατασταστικού σε Φυσική Μορφή κατεβάστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ! Παρακαλούμε να είναι ευπρεπή!

Ακολουθήστε μας στα social media

Τα λογιστικά γραφεία που σε προσέχουν!

Πως θα βρείτε το λογιστικό γραφείο στο χάρτη

Χάρτης λογιστικού γραφείου