Βρες στο logistika-grafeia : Φορολογία, Εργασιακά, Ασφαλιστικά, Λογιστικά θέματα

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Στις αποδείξεις δαπανών τα ποσοστά εισφοράς στον ΕΦΚΑ από ποιον καταβάλλονται;

  Δεν υπάρχουν σχόλια

Στις αποδείξεις δαπανών τα ποσοστά εισφοράς στον ΕΦΚΑ  από ποιον καταβάλλονται;

Στις αποδείξεις δαπανών τα ποσοστά εισφοράς στον ΕΦΚΑ  από ποιον καταβάλλονται;Ασφαλιστικές εισφορές 20,28%, 13,3% για κύρια ασφάλιση και 6,95% για υγεία, θα καταβάλλουν από την 1η Ιανουαρίου 2019 όσοι αμείβονται με τίτλους κτήσης, τις γνωστές αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης που μέχρι σήμερα βρίσκονταν στη «μαύρη τρύπα» του ασφαλιστικού. Υπουργική απόφαση που υπέγραψε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, δύο χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, προβλέπει ότι από την καινούργια χρονιά οι αμειβόμενοι με αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης θα επιβαρύνονται με εισφορές που θα υπολογίζονται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, μετά δηλαδή την αφαίρεση του φόρου (20%) και άλλων επιβαρύνσεων (τέλος χαρτοσήμου 3,6%).

Στις αποδείξεις δαπανών τα ποσοστά εισφοράς στον ΕΦΚΑ  από ποιον καταβάλλονται;
ΕΦΚΑ | Τίτλοι Κτήσης: Οδηγός με ερωτήσεις και απαντήσεις

Τελευταία ενημέρωση: Ιανουάριος 31, 16:20
Nexus Management Consultants


Εισφορές 20,28% για αμοιβές με απόδειξη δαπανών



Ασφαλιστικές εισφορές 20,28%, 13,3% για κύρια ασφάλιση και 6,95% για υγεία, θα καταβάλλουν από την 1η Ιανουαρίου 2019 όσοι αμείβονται με τίτλους κτήσης, τις γνωστές αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης που μέχρι σήμερα βρίσκονταν στη «μαύρη τρύπα» του ασφαλιστικού. Υπουργική απόφαση που υπέγραψε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, δύο χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, προβλέπει ότι από την καινούργια χρονιά οι αμειβόμενοι με αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης θα επιβαρύνονται με εισφορές που θα υπολογίζονται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, μετά δηλαδή την αφαίρεση του φόρου (20%) και άλλων επιβαρύνσεων (τέλος χαρτοσήμου 3,6%).

Προβλέπει βέβαια, παράλληλα, υποχρεωτική απογραφή όσων αμείβονται με παραστατικά παρεχόμενων υπηρεσιών, σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα λειτουργεί στον ΕΦΚΑ, προκειμένου αφενός να μπορεί να υπολογιστεί ο χρόνος ασφάλισης, αφετέρου δε, να διευκολυνθεί ο έλεγχος με στόχο την τήρηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Να σημειωθεί ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, η αμοιβή με τίτλους κτήσης είχε κατά έναν πολύ μεγάλο βαθμό υποκαταστήσει τα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, τα γνωστά «μπλοκάκια», με στόχο την αποφυγή καταβολής εισφορών στον ΕΦΚΑ. Και όπως σημειώνουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης στην «Κ», η σημερινή απόφαση κλείνει και το τελευταίο παραθυράκι αποφυγής ασφάλισης και βάζει –έστω και με καθυστέρηση– τέλος στην πολυνομία και στις αμφισβητήσεις, καθώς οι τίτλοι κτήσης τις περισσότερες φορές έκρυβαν αδήλωτη, εξαρτημένη σχέση εργασίας ή υποχρέωση ασφάλισης στον πρώην ΟΑΕΕ. Δεν λύνει βέβαια το πραγματικό πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από την υποκατάσταση της μισθωτής εξαρτημένης εργασίας, με μορφές όπως τα «μπλοκάκια» και τις αποδείξεις δαπάνης, που περιορίζουν δραστικά τα δικαιώματα των εργαζομένων σε άδειες, επιδόματα κλπ. Υπενθυμίζεται πως είναι δυνατή η καταβολή αμοιβών με απόδειξη δαπάνης για συναλλαγές που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ ετησίως, ποσό που αν επιμεριστεί σε 14μηνη βάση (12 μισθοί + δώρα - επιδόματα) αντιστοιχεί σε «μισθό» 714 ευρώ τον μήνα.

Μάλιστα, όσοι αμείβονται με τίτλους κτήσης και δεν έχουν άλλη εργασία, δεν θα υπόκεινται στο ελάχιστο πλαφόν εισφοράς, ενώ όσοι έχουν παράλληλα άλλη μισθωτή ή μη μισθωτή απασχόληση θα καταβάλλουν για κάθε δραστηριότητα την εισφορά που αναλογεί και θα ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία συμψηφισμού.

Οι αμειβόμενοι θα απογράφονται υποχρεωτικά στον ΕΦΚΑ, ο οποίος θα εκδίδει βεβαίωση απογραφής. Αντίστοιχα, θα απογράφεται και ο αντισυμβαλλόμενος, εφόσον δεν έχει απογραφεί ως εργοδότης του πρώην ΙΚΑ. Ο αντισυμβαλλόμενος θα λαμβάνει αντίγραφο της βεβαίωσης και θα καταχωρίζει στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στοιχεία για τον καθορισμό του χρόνου ασφάλισης και του ύψους των εισφορών, μέχρι το τέλος του μήνα που εκδίδεται το παραστατικό. Οι εισφορές, 13,3% για κύρια ασφάλιση και 6,95% για υγεία (ΕΟΠΥΥ) θα βαρύνουν τον αμειβόμενο, θα παρακρατούνται όμως και θα αποδίδονται στον ΕΦΚΑ από τον αντισυμβαλλόμενο, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της έκδοσής του. Αν δεν αποδοθούν οι εισφορές εμπρόθεσμα επιβαρύνονται με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις, ενώ προβλέπονται και πρόστιμα για τον εκδότη του παραστατικού.

Ο χρόνος ασφάλισης για όσους αμείβονται με τίτλους κτήσης μετράει ως χρόνος στον πρώην ΟΑΕΕ. Αν δεν υπάρχει σύμβαση εργασίας, ο χρόνος υπολογίζεται ως το πηλίκο της καθαρής αξίας του παραστατικού διά του ποσού που αντιστοιχεί στον εκάστοτε κατώτατο βασικό μισθό. Στην περίπτωση που υπάρχει σύμβαση εργασίας, θα λαμβάνονται υπόψη οι ημέρες που ορίζονται σε αυτή.

http://www.kathimerini.gr/



τιτλος κτησης υποδειγμα excel



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τα σχόλια σας εδώ! Παρακαλούμε να είναι ευπρεπή!

Ακολουθήστε μας στα social media

Τα λογιστικά γραφεία που σε προσέχουν!

Πως θα βρείτε το λογιστικό γραφείο στο χάρτη

Χάρτης λογιστικού γραφείου